14.5 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateLaboratorul de patiserie din Bilteni, inchis de OJPC Gorj

Laboratorul de patiserie din Bilteni, inchis de OJPC Gorj

Un laborator de patiserie din comuna gorjeana Bilteni a fost inchis, la sfirsitul saptaminii trecute, de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC). Pornind de la o sesizare facuta de cetateni ai comunei, reprezentanti ai postului de politie din localitate s-au deplasat, impreuna cu reprezentantii OJPC, la laboratorul unde se fabricau produsele de patiserie. In magazia de materii prime au fost gasite calupuri de unt, nuca de cocos si colorant alimentar, fara nici o eticheta cu principalele elemente de identificare. Tot in magazie se mai aflau si cartofi pentru gospodaria proprie a patronului, dar si brinza cu gust acru, preparata pentru pateuri.


In spatiul de productie, in agregatul frigorific, erau depozitate: drojdie, crema pentru ecleruri, resturi vechi de unt, brinza si frisca, fara ca agentul economic sa tina cont de modul in care se pastreaza produsele respective. Cintarul din unitate era deteriorat si nu se mai putea folosi pentru a se respecta cantitatile din retetele de fabricatie. In locul acestuia, personalul utiliza o cana de plastic gradata, care nu reprezinta o unitate de masura standardizata, conform normelor in vigoare.


Amenda de 30.000.000 de lei


In ceea ce priveste produsele finite, acestea erau distribuite intr-o retea de unitati de alimentatie publica, tirguri si piete, cu ajutorul unui mijloc auto neautorizat. Patronul nu a putut prezenta carnetele de sanatate ale personalului angajat si nu detinea licenta de fabricatie pentru produsele care urma sa fie distribuite.


„De altfel, nu se intocmea niciodata buletin de analiza pentru produsul finit la vreun laborator autorizat. Am constatat o multime de abateri de la legislatia privind protectia consumatorului, atit in ceea ce priveste conditiile de lucru, cit si produsul finit. Acesta putea pune in pericol sanatatea celor care cumparau produsele. Pentru abaterile constatate s-a dispus masura de inchidere temporara a unitatii, pe o durata de la sase la 12 luni. Agentul economic risca o amenda contraventionala de 30.000.000 de lei“, a declarat Gina Gramada, director executiv interimar al Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului Gorj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS