21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNotarii publici au ajuns pusculita guvernului

Notarii publici au ajuns pusculita guvernului

• Notarii din Craiova nu stiu cum trebuie sa calculeze corect impozitul datorat de vinzatori si spun ca vor face munca patriotica, fiind nevoiti sa angajeze personal suplimentar • Guvernul le-a dat posibilitatea cabinetelor notariale sa pastreze aproape o luna banii colectati


In incercarea de a stringe cit mai multi bani la buget, Ministerul Finantelor le-a facut notarilor publici „un cadou“ pe care acestia nu-l agreeaza. Conform noilor prevederi ale Ordonantei nr. 24 de modificare a Codului Fiscal, incepind cu 1 mai, notarii publici vor fi obligati sa calculeze, sa colecteze si sa vireze impozitul de 10% provenit din vinzarea locuintelor in momentul autentificarii contractului de vinzare-cumparare. Ordonanta cu pricina se refera insa doar la tranzactiile cu imobile vindute pina in trei ani de la data dobindirii, iar scopul declarat este acela de a pune capat speculei de pe piata imobiliara, blocata in ultimele luni de cresterea nejustificata a preturilor.


Orice proprietar care a cumparat un apartament sau o casa si vrea sa o vinda in mai putin de trei ani va trebui sa se prezinte la notar si cu banii pentru plata impozitului. Initiativa guvernului nu le-a cazut prea bine notarilor din Craiova, care spun ca vor munci in plus fara sa fie platiti, singurii avantajati fiind cetatenii, care nu mai trebuie sa alerge prin oras ca sa-si plateasca taxele aferente, acestea putind fi achitate toate la biroul notarului. „O sa fim nevoiti sa angajam cite un economist care sa asiste la fiecare tranzactie, deoarece noi nu ne pricepem la calculele care trebuie facute. Ne e teama ca nici cetatenii nu o sa intelaga prea multe“, a declarat, sub protectia anonimatului, un notar public din Craiova. Acesta a precizat ca exista doua posibilitati de calculare a impozitului. Prima presupune efectuarea unei expertize de catre vinzator, lucru putin probabil din cauza preturilor mari, iar cea de-a doua se refera la aplicarea unei majorari de 5% la pretul de baza minimal stabilit in cadrul Camerei Notarilor Publici. „Calculele pe care trebuie sa le facem inseamna si timp pierdut, deoarece sintem nevoiti sa explicam fiecaruia cit are de platit. Cum ii explic lui nea Gheorghe cum actualizez valoarea casei pe care vrea sa o vinda, cind nici eu nu stiu cum se face acest lucru? Din cite stiu, trebuia sa apara si normele de aplicare a ordonantei, dar pina in prezent nu s-a intimplat nimic“, a declarat notarul craiovean.


Ministerul Finantelor ii „crediteaza“ pe notari


Conform actului normativ, cabinetele notariale vor retine impozitul pe imobil si il vor vira catre bugetul de stat pina pe 25 ale lunii urmatoare celei in care a fost autentificat actul de vinzare-cumparare. In felul acesta, Ministerul Finantelor le ofera notarilor un credit pentru o perioada de aproape o luna, timp in care acestia pot folosi banii chiar si in interes personal.


In realitate insa, prevederea ministerului va duce doar la blocarea activitatii, deoarece, dupa cum spun notarii craioveni, nu este sigur sa tii banii in firma, iar depunerea lor la banca nu aduce nici un avantaj. Pentru ca depozitele bancare au termene de minimum o luna, notarii nu pot sa constituie decit depozite la vedere, care au dobinzi foarte mici. Or, comisioanele pentru transferurile catre minister vor costa mai mult decit dobinzile practicate de banci, ceea ce inseamna ca notarii va trebui chiar sa scoata bani din buzunar. „Pina acum, pentru taxele pe care le colectam, beneficiam de o deducere de 5% din venituri, care erau trecute drept cheltuieli. De data aceasta insa, nu primim nimic“, a precizat notarul public mentionat. Conform protocolului semnat de Agentia de Cadastru si Publicitate Imobiliara cu Uniunea Notarilor Publici, pentru munca prestata nu se prevede nici un comision, desi la un moment dat au aparut zvonuri legate de o anumita remunerare, ramase insa fara nici un rezultat.


Chiar daca pentru notari modificarea Codului Fiscal inseamna doar mai multa bataie de cap, pentru Ministerul Finantelor si pentru proprietarul imobilului supus vinzarii, acest lucru reprezinta un avantaj. Pe de o parte, cetateanul simplu va scapa de alergatura obligatorie pentru plata diferitelor taxe, acum putind achita toti banii intr-un singur loc, iar, pe de alta parte, ministerul le va usura munca functionarilor din Finante, care ar fi trebuit in felul acesta sa se ocupe de fiecare tranzactie in parte. De fapt, pentru autoritati, cistigul este dublu, deoarece vinzatorii platesc banii pe loc, acestia intrind in buzunarul statului in cel mult o luna, lucru care nu se intimpla inainte, cind Finantele trimiteau zeci de somatii contribuabililor uituci.


Calcularea impozitului risca sa fie facuta dupa ureche


Colectarea impozitului de 10% are si partile ei mai putin placute. De exemplu, notarii craioveni nu stiu nici in prezent citi bani trebuie sa le ceara celor care isi vind imobilele, deoarece Codul Fiscal prevede ca trebuie luate in calcul si eventualele imbunatatiri ale apartamentului sau casei. „Ar trebui ca noi sa le cerem toate facturile pentru faianta sau gresie ca sa putem calcula corect valoarea finala“, a declarat notarul public craiovean.


Una dintre variantele de stabilire a valorii de baza a proprietatilor este pretul orientativ minim al acestora la data dobindirii, utilizat de Camera Notarilor Publici, valoare care se determina in functie de modalitatea de dobindire a imobilului, putind fi pretul de achizitie, costul constructiilor sau pretul orientativ minim al proprietatilor imobiliare la data dobindirii. In prezent, pretul minim pentru un apartament cu trei camere in centrul Craiovei este de 900 de milioane de lei la care notarul ar trebui sa adauge majorarea de 5%. O posibila solutie ar fi ca partile implicate in tranzactie sa declare valoarea reala a pretului cu care se vinde apartamentul sau casa, numai ca nimeni nu este dispus sa plateasca impozite mai mari statului, mai ales cind are la dispozitie o portita legala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS