16.4 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOpt milioane de lei - pretul renuntarii la burlacie

Opt milioane de lei – pretul renuntarii la burlacie

Toti tinerii hotariti sa-si „puna pirostriile“ si sa spuna „da“ in fata ofiterului starii civile vor fi rasplatiti de stat cu opt milioane de lei. Cel putin asa sustin reprezentanti ai Ministerului Muncii, Familiei si Solidaritatii Sociale. Ministerul a elaborat un proiect de lege, care prevede acordarea unui ajutor financiar in momentul casatoriei. Conditiile prevazute de proiect presupun absolvirea de catre tinerii insuratei a unui curs de informare si consiliere maritala, ca o conditie pentru banii primiti.


Reprezentantii Directiei pentru Dialog, Familie si Solidaritate Sociala (DDFSS) Dolj au declarat ca au fost informati despre acest proiect de lege, care, dupa cite se pare, in cel mai scurt timp va fi supus dezbaterii in parlament. Desi in proiect exista numeroase conditii pe care cuplul marital trebuie sa le respecte, angajatii DDFSS Dolj au declarat ca astfel de cursuri de consiliere existau insa si inainte de revolutie, desi foarte putini craioveni cunosc acest lucru. „Chiar pina in 1989, pentru cei care isi amintesc, cu citeva zile inainte de oficierea cununiei civile erai invitat impreuna cu sotia la Oficiul Starii Civile din Craiova. Te prezentai in fata unei comisii formate dintr-un medic, un jurist si un ofiter de politie (militian – n.r.). Fiecare oferea sfaturi tinerilor insuratei despre prevederile Codului Familiei, dar si sfaturi medicale si juridice. In principal, erau dezbatute probleme medicale, posibilitati de contraceptie pentru evitarea unei posibile sarcini. In acea perioada era chiar o problema extrem de grava. Existau numeroase cazuri de tinere care apelau, pentru a scapa de o sarcina nedorita, la diferite babe sau leacuri care de care mai ciudate. Astfel de situatii au condus si la foarte multe decese in rindul femeilor. O astfel de intilnire dura aproximativ o ora si jumatate, iar prezenta nu era obligatorie“, a mentionat Gabriel Badea, sef Serviciu Relatii Publice in cadrul DDFSS Dolj.


Plata se face din bugetele locale


Dupa declaratia reprezentantilor DDFSS Dolj, proiectul de lege cuprinde 15 articole, dar si o serie de prevederi care vor fi greu de pus in aplicare. Plata propriu-zisa a tinerilor ar trebui facuta din bugetele locale ale primariilor.


„In ceea ce priveste consilierea maritala, din cite am inteles, vor fi alese citeva orase reprezentative pe tara, in care sa fie obligatorie efectuarea cursurilor premaritale. Acestea ar dura cam trei zile si ar trebui efectuate in Centre de Consiliere Premaritala. Credem ca ar reprezenta, in special pentru tinerii din mediul rural, un efort suplimentar de a sta timp de citeva zile in oras, pentru a fi «consiliati». In plus, se stipuleaza ca banii sa ii primeasca doar insurateii ce urmeaza cursurile de consiliere, asa ca legea nu este accesibila pentru fiecare“, a mai spus Gabriel Badea.


Ramine de vazut daca un astfel de proiect de lege va fi aprobat si daca va stirni interesul tinerilor insuratei din Craiova sa vina la centre de consiliere sa afle „cum sta treaba“ cu casnicia.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS