12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateConstruirea locuintelor ANL - invaluita in mister

Construirea locuintelor ANL – invaluita in mister

Sute de craioveni asteapta un raspuns favorabil


Sute de craioveni vor ramine fara locuinta pina la sfirsitul anului 2005. In urma cu doua saptamini se anunta vizita partenerului din strainatate responsabil cu investitiile in locuinte ANL, dar in prezent nu se stie nimic. Lipsa spatiilor libere si a sumelor necesare pentru construirea locuintelor ii face pe reprezentantii municipalitatii sa ridice din umeri. Casele in care oamenii locuiesc au fost revendicate si cistigate de fostii proprietari. Acestia incearca acum sa ii scoata pe chiriasi in strada pentru a putea dispune de imobilele respective.


La nivelul municipiului Craiova, problemele legate de locuinte intra in atributiile viceprimarului Sorin Iordache. Desi anul trecut primaria cocheta cu ideea de a cumpara citeva apartamente, in 2005 nu mai este gasita nici o solutie. Pentru cele 30 de apartamente pe care primaria dorea sa le achizitioneze, suma minima necesara era de 30 de miliarde de lei, banii pe care institutia nu ii are. Ultima solutie de compromis a fost supraetajarea imobilului din strada Riului, a carui renovare va fi inceputa in aceasta toamna. „Chiar miercuri au fost la mine la audiente doua femei care aveau copii bolnavi de SIDA si vor ajunge in strada. In prezent nu este insa nici o locuinta disponibila. Pina cind le vom putea asigura un acoperis trebuie sa stea cu chirie. Am contactat subalternii mei si deja am transmis ca ambele cazuri sa fie discutate in comisia de locuinte ca fiind prioritare. Pina in iarna vom asigura 38 de adaposturi pe Riului. Stiu ca sint foarte multe persoane in aceasta situatie, insa nu avem fonduri. Se mai elibereaza citeodata o camera si asa se mai gaseste o locuinta. Nici in cazul locuintelor ANL situatia nu este roz, deoarece nu se stie nimic pina la aceasta ora. Trebuia sa primim un raspuns, dar inca nu a sosit, nici pozitiv, nici negativ“, a precizat Iordache.


In aceeasi situatie se afla si reprezentantii de la Craiova, responsabili cu construirea locuintelor ANL. Acestia nu stiu daca in 2005 se vor aloca sau nu sume necesare in acest scop. Unul dintre angajati ne-a declarat ca mai- marii de la Bucuresti nu le-au furnizat datele necesare, desi negocierile s-au incheiat.


Proprietarul nu a mai prelungit contractele de inchiriere


Pentru urmatoarea intrunire a Comisiei de locuinte sociale, exista deja aproximativ 20 de cazuri care trebuie discutate. Conform legii, comisia ia in discutie doar situatiile de urgenta.


Luminita Badea se numara printre craiovenii care in orice moment pot ramine pe drumuri. Locuieste de zeci de ani pe strada Unirii, la numarul 89. In urma cu patru ani, casa a fost cistigata de proprietar. Conform legii, acesta era obligat sa incheie contract de inchiriere cu persoanele care locuiau la adresa respectiva, dar a preferat ca dupa trecerea unui an sa nu le mai prelungeasca actele. In ciuda faptului ca stateau ilegal, oamenii nu si-au parasit locuintele platindu-i in continuare chiria. „Initial a stabilit sa dam 25 % din veniturile pe familie. Eu am patru copii, dintre care unul este grav bolnav. Pe linga pensia mea pe caz de boala, avem doar ajutorul de insotitor. Astfel, noi trebuia sa dam 300 de mii lei lunar. De anul acesta insa, proprietarul i-a contactat pe cei de la Electrica si ne-au sistat curentul, desi aveam achitata factura la zi. Inca nu a venit cu ordinul de evacuare, dar in orice moment se poate prezenta un executor judecatoresc cu acest ordin. Daca nu plecam, ni s-a transmis ca va lua legatura si cu cei de la gaze si apa pentru a ne intrerupe si aceste utilitati. Din cite stiu, fiecare copil are dreptul la o locuinta, ca si dreptul de a invata. Asa ne ajuta cei de la primarie?“, a povestit Luminita Badea.


Tot in imobilul de la numarul 89 mai locuiesc 12 familii, care in orice moment pot ramine pe drumuri. Desi au luat de nenumarate ori legatura cu cei in masura sa rezolve aceasta problema, de fiecare data raspunsul primit a fost ca „nu exista locuinte sociale“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS