3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn nou dosar penal pentru inspectoarea Seftulescu

Un nou dosar penal pentru inspectoarea Seftulescu

Printre inspectorii Directiei Generale a Finantelor Publice (DGFP) Dolj impotriva carora Parchetul de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie a dispus inceperea urmaririi penale se afla si Georgeta Seftulescu, de 37 de ani, din Craiova, o mai veche „cunostinta“ a oamenilor legii. In prezent, inspectoarea se afla in arestul politiei doljene, in baza unui mandat de arestare preventiva emis de judecatori tocmai intr-o cauza privind o restituire ilegala de TVA acordata controversatului om de afaceri craiovean Ile Pascalau.


Un „tun“ de 3,7 miliarde de lei


Povestea returnarii de TVA obtinuta de Ile Pascalau a inceput in luna ianuarie 2004, cind acesta si-a transformat in patroana o angajata fidela. Printr-un act aditional la contractul de societate al firmei SC MOHAIR CONF SRL Craiova, Pascalau a cedat nu doar administrarea, ci si partile lui sociale catre Florentina Dumitra. Acesta a fost insa primul pas catre un „tun“ de 3,7 miliarde de lei, pentru ca, imediat dupa ce a disparut din actele firmei, Pascalau a „copt“ o afacere fictiva care sa-i aduca o consistenta returnare ilegala de TVA.


Pascalau a obtinut de la avocatul Dan Vilcan, administratorul firmei SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, aflata in lichidare, o factura care atesta achizitionarea de catre SC MOHAIR CONF SRL Craiova a unui numar imens de calculatoare si a unor softuri ultraperformante, in valoare totala de aproape 20 de miliarde de lei, de la firma sibiana. Pe baza acestei facturi, SC MOHAIR CONF SRL Craiova a solicitat de la DGFP Dolj o returnare de TVA de 3,7 miliarde de lei. In aceasta faza a intrat in scena Georgeta Seftulescu, inspectoarea de la DGFP Dolj, care trebuia sa verifice daca afacerea a fost reala sau fictiva.


Documentatia pentru returnarea de TVA, verificata doar „de ochii lumii“ de inspectoarea Seftulescu


Indatorirea inspectoarei Seftulescu era aceea de a verifica documentatia depusa la DGFP Dolj si de a certifica faptul ca operatiunea este reala si utila pentru firma care solicita returnarea de TVA. In baza facturii si a unui contract conform caruia SC MOHAIR CONF SRL Craiova avea nevoie de computere si softuri pentru ca urma sa deschida o fabrica de confectii impreuna cu un cetatean francez care ar fi investit in aceasta afacere 4.000.000 de euro, inspectoarea de la Control Fiscal a certificat sub propria-i semnatura, cu o uimitoare operativitate, ca totul este in regula. Nu a facut o verificare incrucisata cu colegii sai de breasla din Sibiu, asa cum ar fi trebuit. Semnatura inspectoarei Seftulescu a pus in miscare un intreg angrenaj fiscal, care a facut ca DGFP Dolj sa aprobe si sa returneze in contul firmei solicitante, in doar doua saptamini, suma de 3,7 miliarde de lei, cu titlu de TVA de rambursat.


In februarie 2004, Ile Pascalau a incasat din banca intreaga suma, apoi a disparut misterios peste hotare. Motivul grabei nu tinea doar de posibila descoperire a acestei ilegalitati. Pascalau era judecat pentru proxenetism, primind ani grei de puscarie pentru „fetitele“ pe care le livra clientilor barului sau, Cafe de Paris, situat pe strada Amaradia din Craiova.


Complicele lui Pascalau s-a speriat si a facut o greseala fatala


Ilegalitatea a iesit la iveala in momentul in care avocatul Dan Vilcan, administratorul SC TREASURE SOLUTION SRL din Sibiu, s-a speriat ca va fi descoperita operatiunea fictiva si a stornat in contabilitate factura care atesta achizitionarea calculatoarelor si programelor informatice de catre firma condusa din umbra de Pascalau. Greseala lui Vilcan a fost „mirosita“ de politistii Serviciului de Investigare a Fraudelor din cadrul IJP Sibiu, care, impreuna cu colegii lor doljeni, au reusit sa scoata la lumina intregul lant de ilegalitati. Conform politistilor, „creierul“ operatiunii a fost Ile Pascalau, cercetat acum pentru inselaciune si fals in inscrisuri sub semnatura privata, dar acesta n-ar fi putut sa-si puna in practica planul fara complicitatea lui Dan Vilcan si a Georgetei Seftulescu, inspectoarea de la DGFP Dolj care a atestat date nereale, in baza carora bugetul statului a fost prejudiciat cu 3,7 miliarde de lei. Dosarul se afla acum in atentia procurorilor Parchetului de pe linga Tribunalul Dolj.


Un nou dosar pentru inspectoare


Inspectoarea Seftulescu si avocatul Vilcan au fost retinuti de politie pe 9 februarie 2004, magistratii Tribunalului Dolj emitind pe numele lor, a doua zi, mandate de arestare preventiva. Prelungirea arestarii preventive a fost „cu cintec“, avocatii celor doi incercind tot felul de tertipuri (mergind pina la recuzarea tuturor judecatorilor de la Tribunalul Dolj), pentru a obtine punerea lor in libertate. N-a tinut pina acum figura.


Pe rolul Inaltei Curti de Casatie si Justitie se va afla vineri dosarul Georgetei Seftulescu, in urma unei noi incercari a avocatilor acestora de a obtine eliberarea din arest. Chiar daca instanta suprema va decide punerea ei in libertate in dosarul procurorilor doljeni, inspectoarea ar putea fi din nou arestata in noul dosar al procurorilor bucuresteni, privind restituiri de TVA de circa 98 de miliarde de lei, acordate de DGFP Dolj in perioada iunie 2003 – august 2004. In acest din urma dosar, inspectoarea Georgeta Seftulescu este cercetata pentru abuz in serviciu contra intereselor publice si uz de fals, impreuna cu colegii ei Mihaela Valentina Nicolae, Gheorghita Andrei, Doina Dorobantu, Gheorghe Albastroiu, Nicu Ciurlin si Mihaela Nicolae, dar si cu sefa ei Eugenia Ghiga, si fosta directoare a DGFP Dolj, Simona Busica.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS