16.7 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSfaturi juridice de la Gazeta de Sud

Sfaturi juridice de la Gazeta de Sud

Avocatul Eugen Balaci va raspunde


Pentru a raspunde corect problemelor juridice pe care le au cititorii nostri si pentru a putea sa-i ajutam pe cei care nu se descurca in itele legislative, in paginile Gazetei de Sud va exista o rubrica speciala a avocatului Eugen Balaci, din Craiova. Toate scrisorile, adresate GdS, str. Cimpia Islaz, nr. 97A, care au nevoie de sfatul specializat al unui avocat, vor primi raspuns in noua rubrica „Sfaturi Juridice de la Gazeta de Sud – Avocatul Eugen Balaci va raspunde“.


1. Celea C. Ioana – localitatea Filiasi, judetul Dolj


Raspuns: In ceea ce priveste dosarul care se afla in curs de solutionare pe rolul instantei judecatoresti, avind ca obiect pretentiile dumneavoastra, urmeaza sa asteptati pronuntarea unei hotariri judecatoresti. In cazul in care veti fi nemultumita puteti ataca respectiva hotarire, exercitind caile de atac prevazute de lege. Privitor la nerespectarea intelegerii intervenite intre dumneavoastra, partile, va puteti adresa Judecatoriei Filiasi cu o plingere penala pentru savirsirea infractiunii de abuz de incredere, fapta prevazuta si pedepsita de art. 213 Cod penal.


2. Lungu Enache Stefan – comuna Perisor, sat Maracine


Raspuns: – Pentru insulte si calomnii aveti posibilitatea sa formulati plingere penala in temeiul art. 205-206 Cod Penal in conditiile prevazute de lege, la Judecatoria din raza domiciliului dumneavoastra.


– In masura in care socrii dumneavoastra au fost obligati sa intocmeasca testamentul in favoarea unei terte persoane, aveti posibilitatea de a va adresa instantelor de judecata cu o actiune in anularea testamentului ;


– In ceea ce priveste decesul socrului dumneavoastra, ca urmare a loviturilor aplicate, aveti posibilitatea de a formula o plingere penala pentru savirsirea infractiunii de lovituri sau vatamari cauzatoare de moarte ;


– In masura in care apreciati ca organele de politie cu stiinta nu si-au indeplinit indatoririle de serviciu va puteti adresa Parchetului Militar cu o plingere privind infractiunea de abuz in serviciu contra intereselor persoanelor (art. 246 Cod penal).


3. Nicola Teodor – localitatea Intorsura, judetul Dolj


Raspuns: Pentru punerea in aplicare a Hotaririi Consiliului Local, prin care vi s-a aprobat inchirierea suprafetei de teren mentionata, este necesar sa formulati o cerere catre primarul comunei Intorsura, judetul Dolj, prin care sa solicitati incheierea contractului de inchiriere. In masura in care primarul refuza incheierea contractului de inchiriere sau nu primiti nici un raspus la cererea dumneavoastra aveti posibilitatea de a va adresa Tribunalului Dolj- sectia Contencios Administrativ, in conditiile Legii nr. 554/2004 publicata in Monitorul Oficial nr. 1154 din 7 decembrie 2004.


Decontarea abonamentelor de transport pentru profesori


Un dascal, care nu-si declina identitatea si nici unitatea de invatamint unde are post sau catedra, ne solicita sa-i comunicam „daca este posibil, legea conform careia se deconteaza abonamentele tuturor cadrelor didactice (titulare si suplinitoare) si cind a intrat in vigoare“.


GdS: Banuim ca va referiti la decontarea abonamentelor ce tin de cheltuielile de naveta. In aceasta situatie, juristul Inspectoratului Scolar Judetean Dolj, Dana Cosei, spune ca este vorba de „articolul nr. 104, alineatul (3), din Legea nr.128/1997 cu modificarile aduse prin Legea nr. 349/2004, precum si de Contractul Colectiv de Munca Unic la Nivel de Ramura Invatamint“.


Consilierii locali vor avea birou


Dupa ce functionarii din primarie s-au luat la cearta pentru birourile din fostul hotel Palace, saptamina trecuta a venit rindul consilierilor locali. Acestia au incercat sa convinga conducerea municipalitatii ca lipsa unui spatiu le afecteaza activitatea. In prezent, consilierii au la dispozitie doar sala de sedinte. Initial, executivul s-a gindit sa ofere birouri tuturor angajatilor. Ideea a fost abandonata, deoarece numarul incaperilor este redus. Consilierii locali au propus ca fiecare comisie din cadrul CL sa aiba o incapere. In final, s-a optat pentru amenajarea unui birou, in care alesii locali sa isi poata desfasura activitatea. Pina cind ideea va fi pusa in practica, craiovenii care doresc sa ia legatura cu acestia o pot face vinerea si simbata, in cadrul audientelor saptaminale.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS