10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateGasca Hayssam, Gioni Popescu, Sechelariu, Priboi, Boerica si... ziaristi (colateral)

Gasca Hayssam, Gioni Popescu, Sechelariu, Priboi, Boerica si… ziaristi (colateral)

Serviciile secrete au monitorizat, dupa atentatele din 11 septembrie, activitatea cetatenilor arabi care isi desfasoara tranzactiile comerciale in România. Interceptarile au oferit anchetatorilor si serviciilor secrete informatii esentiale pentru gestionarea acestei situatii, una din masurile luate in acest context fiind pensionarea generalului Gioni Popescu. Surse confidentiale apropiate ofiterilor de informatii au declarat ca, in acest caz, ar putea fi cercetati si fosti demnitari care ar fi facilitat dezvoltarea acestor retele si care ar fi permis privatizari frauduloase in beneficiul acestor grupuri mafiote.


Noua persoane au fost ridicate, in urma descinderilor efectuate in Bucuresti si Craiova, printre care si la sediile unor firme ale lui Omar Hayssam, cu scopul de a monitoriza si anihila gruparile mafiote de origine araba, au informat surse judiciare.


Potrivit acelorasi surse, pentru ca afacerile acestor retele au avut de suferit in urma cercetarilor, este posibil ca, in incercarea de a scapa de ancheta, cetatenii arabi sa se fi implicat si in rapirea jurnalistilor români in Irak.


Lucratura pesedistilor


Dupa ce, ani de-a rindul, autoritatile române au ignorat complet afacerile româno-sirianului Omar Hayssam, Parchetul General a declansat, in noaptea de 4 spre 5 noiembrie 2004, perchezitii in lant la sediile de firme si locuintele aflate in proprietatea sirianului si a fratilor sai. Din cele sase imobile perchezitionate, anchetatorii au ridicat o adevarata arhiva de documente false, dar si aparatura de supraveghere si interceptare a convorbirilor, arme de foc, documente si facturi contrafacute, printre care si documente cu stampile ale PSD.


Conform unor surse, ancheta in cazul lui Omar ar fi fost stopata, doua zile mai tirziu, la presiunile facute de Viorel Hrebenciuc.Toleranta fata de Hayssam era explicata de mass-media prin vechea sa legatura, din anii ’91-’92, cu Ristea Priboi si prin prezenta sirianului in delegatiile prezidentiale ale lui Ion Iliescu.


Din 1991 pina acum, familia Omar a controlat, direct sau prin interpusi, sute de firme. Multe dintre ele au disparut in ceata, unele dovedindu-se firme-fantoma, dupa ce au tras tepe atit statului, cit si unor firme private. Un exemplu concludent il reprezinta firma Agro City Center Bucuresti, care in anul agricol 2001-2002 ar fi pagubit noua societati private cu peste 24 de miliarde de lei. Unii dintre cei pagubiti au facut plingeri penale in 2002 la politie sau la Parchet.


Surse confidentiale au declarat ca Omar Hayssam ar avea legatura si cu tranzactii ilegale cu pacura, realizate prin filiera firmelor implicate in Rafo, precum si cu Dumitru Sechelariu, prin finul sau, Florinel Camara, alt membru al grupului PSD Bacau, implicat in afaceri suspecte la rafinariile Darmanesti, Carom si Rafo Onesti.


Omar Hayssam este cercetat si pentru importul unor masini Hyundai Santamo contrafacute. In anul 2001, autoritatile române au descoperit in trafic sase autoturisme Hyundai Santamo 203 S, cu seriile de caroserii falsificate. Ulterior, anchetatorii au aflat ca aceste masini ar face parte dintr-un lot de 67 de masini Hyundai, aduse printr-o firma controlata de Omar Hayssam.


Fratii lui Hayssam, suspectati ca au semnat documente false si cecuri fara acoperire, au facut transferuri bancare suspecte sau au „exportat“ zeci de milioane de dolari, au parasit, deja, România. Impotriva celor trei Omar s-au adunat, de-a lungul anilor, sute de plingeri penale de la parteneri de afaceri care sustin ca au fost inselati.


Prieten cu Boerica


Potrivit anchetatorilor, cazul Boerica ar fi legat de cel in care Omar Hayssam si Mohamad R., de 34 de ani, unul dintre fratii sai, sint cercetati pentru infractiuni economice care aduc atingere sigurantei nationale. Fratele omului de afaceri sirian Omar Hayssam este cercetat intr-un dosar complex de evaziune fiscala, el reusind de altfel sa paraseasca România dupa ce a transferat un milion de dolari in strainatate. Boerica a fost greu de atins pentru ca a avut legaturi inalte in politia judeteana. Este vorba de recent demisul chestor Codita si de un sef mai vechi, generalul Gheorghe (Vache) Popa, care l-au protejat intens pina cind au fost demisi. Boerica a avut citiva prieteni si in rindul ziaristilor.


Revenind la filiera araba se pare ca Mohamad R. ar fi avut legaturi cu sirianul Omar Chama, liderul unui grup de arabi care a transferat ilegal din România in banci din strainatate 62 de milioane de dolari si aproape trei milioane de euro, in numai sapte luni. Arabii au folosit 19 firme-fantoma pentru a realiza transferurile, in total 89 de societati comerciale fiind implicate in spalarea de bani. In acest caz sint cercetati pentru evaziune fiscala, fals si uz de fals Ismail Al Swiha, de 48 de ani, si Mohammad Feezan, de 35 de ani, ambii asociati si administratori la Al Swiha Impex SRL si Iuria Universal SRL – firme bucurestene care au realizat transferuri externe totalizind sapte milioane si jumatate de dolari, pe baza unor acte financiar-bancare false.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS