21.7 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateScandal in sistemul sanitar din Gorj

Scandal in sistemul sanitar din Gorj

• Conducerea Ambulantei Gorj spune ca unitatea este in colaps si ca peste doua zile salvarile vor ramine fara benzina • Directorul Directiei de Sanatate Publica Gorj acuza conducerea Ambulantei ca isi acorda salarii de zeci de milioane de lei si ca mai multi salariati au comis fapte penale


Conducerea Ambulantei Gorj sustine ca, in cel mult doua zile, nu va mai putea onora solicitarile, pentru ca ambulantele vor ramine fara combustibil din cauza lipsei de fonduri. „Cheltuielile lunare sint de 4,7 miliarde de lei. In prezent, mai avem benzina pentru 48 de ore. Asteptam sa primim bani de la clubul sportiv, pentru serviciile prestate la competitii, si de la Casa Judeteana de Sanatate Gorj, pentru activitatea prespitaliceasca. Spitalul Judetean nu ne-a decontat o factura de 180 de milioane de lei, din luna decembrie 2004, si una de 172 de milioane de lei, din ianuarie. Nu avem un contract incheiat cu Spitalul Judetean. Lucram fara contract de doua luni si nu sintem siguri ca ne vor deconta serviciile pe care le efectuam, pentru ca pacientii sa nu aiba de suferit“, a spus Roxana Hotoboc, sefa Serviciului de Asistenta Medicala de Urgenta.


Directorul Directiei de Sanatate Publica (DSP) Gorj, Aristica Morosanu, spune ca s-a ajuns in aceasta situatie deoarece banii nu sint cheltuiti cum trebuie, pentru ca salariile conducerii Ambulantei sint de 30-40 de milioane de lei: „Salariul brut al medicului director al Ambulantei este de 40 de milioane de lei, medicii sefi de servicii au 30 de milioane de lei, iar medicii specialisti au 34 de milioane de lei. Trebuie sa ne intrebam daca banii se cheltuiesc cum trebuie. Exista o linie de garda si medicii mai fac si ore suplimentare. Pe lunile ianuarie si februarie, 90% din bani s-au foolosit pe drepturi salariale“. Acesta a mai precizat ca a primit o adresa de la o societate comerciala, prin care se aduce la cunostinta faptul ca Ion Driga, merceologul Ambulantei, a ridicat marfa fara sa o inregistreze in contabilitate, el fiind cercetat pentru acest fapt in doua dosare penale.


Conducerea Ambulantei riposteaza


Calin Neamt, directorul Serviciului de Ambulanta Gorj, a spus ca acuzele aduse de Aristica Morosanu sint rusinoase: „Este rusinos. Este o reactie care nu face cinste unui sef de unitate. Intrebarea care se pune este daca salariile sint ilegale. Datorita aceste aspecte nu sint fonduri pentru Ambulanta? Este o manipulare a opiniei publice si se incearca sa se dea vina pe factori care nu au de-a face cu criza din sanatate“.


Roxana Hotoboc a precizat ca salariile prezentate de directorul DSP Gorj nu sint reale: „Nu este adevarat ca salariile medicilor de la ambulanta sint mai mari decit salariile medicilor care fac garda in spital. Salariul brut al unui medic primar cu doua specialitati, in cazul acesta fiind sapte dintre cei zece medici al Ambulantei, poate sa ajunga la 30 de milioane pe luna, dar in mina nu iau decit 17 milioane de lei, in functie de numarul de garzi. Orele platite suplimentar pentru personalul operativ se ridica la 60 de milioane pe luna. Drepturile salariale, conform legii, se achita obligatoriu inaintea altor cheltuieli, acestea fiind de trei miliarde de lei pe luna“.


Aceasta a mai precizat ca exista mai multe dosare penale, privind fapte comise in timpul fostei conduceri: „Noua conducerea se afla in functie de sase luni. Dosarele penale privesc fapte comise pe timpul vechii conduceri. Exista un dosar penal pe numele merceologului unitatii, Ion Driga, care se afla in faza de judecata. Contabila-sefa este cercetata intr-un alt dosar penal de Parchetul Gorj si am mai trimis un nou dosar privind inregistrarea in contabilitate a unor facturi fictive. Cheltuielile au fost facute abuziv de catre fosta conducere“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS