24.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateResurse financiare pentru spitalele din Gorj

Resurse financiare pentru spitalele din Gorj

Spitalele din judetul Gorj se confrunta cu o serie de probleme din cauza fondurilor insuficiente. Cele citeva zeci de miliarde de lei primite de un spital pentru functionare pe parcursul unui an sint insuficiente pentru ca actul medical sa fie efectuat corespunzator. Performanta se calculeaza acum in functie de economisirea banilor primiti, si nu in functie de numar si complexitatea cazurilor tratate. Cazurile mai grele care apar in spitalele din Gorj sint transferate catre centrele spitalicesti din marile orase care beneficiaza de dotarea necesara. In spitale exista cadre medicale foarte bine pregatite, dar care nu beneficiaza de o dotare tehnica necesara activitatilor medicale pe care le desfasoara. Toate dereglarile din sistemul sanitar al Gorjului sint cunoscute, dar rezolvarea lor este strins legata de banii primiti de la contribuabili sau daruiti de guvern. Angajatii din domeniul minier sint nemultumiti de modul in care sint tratati in spitale.


Militaru Severus, presedintele Sindicatului Salariatilor din cariera Rosiuta, a propus o solutie pentru suplimentarea fondurilor spitalelor din Gorj. La sfirsitul lunii martie a avut loc, la Caciulata, o intilnire intre reprezentantii patronatului din minerit ( PATROMIN ), ministrul economiei si comertului, Codrut Seres, si Sindicatele Miniere din cadrul CNM, inclusiv cele din Valea Jiului. La aceasta intilnire, Militaru Severus a solicitat o alta distribuire a fondurilor ce se incaseaza conform Legii nr. 346/2002, care stabileste intrarea in vigoare a normelor metodologice ale asigurarilor de risc profesional. Pentru industria miniera, angajatorul plateste pentru aceste asigurari 3,033% din fondul de salarii, coeficient care inseamna la nivelul SNLO Tirgu Jiu aproape 60 de miliarde de lei anual.


Liderul de sindicat a propus participantilor ca 50% din suma incasata sa ramina in cadrul judetului si sa fie repartizata spitalelor din Gorj. Daca se analizeaza situatia Spitalului Municipal Motru, care are repartizat un fond de 36,5 miliarde de lei pentru tot anul 2005, si se scad 26 de miliarde necesare pentru cheltuieli de personal si sase miliarde datorie existenta pentru agentul termic si apa calda consumata se observa ca pentru medicamente, hrana si alte dotari nu sint bani suficienti. Propunerea sustinuta de catre sindicatele din Departamentul Zonal de Cariera Motru ar trebui studiata si aplicata de cei in drept.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS