10.6 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateNoile liste cu medicamente compensate si gratuite au stricat calculatoarele

Noile liste cu medicamente compensate si gratuite au stricat calculatoarele

Dupa parerea CAS, farmaciile din Dolj se pot imparti in doua categorii: farmacii care nu elibereaza medicamente compensate si gratuite din cauza problemelor cu calculatoarele si farmacii care si-au terminat bugetul pe tot anul.


Potrivit informatiilor furnizate de Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj, o mare parte dintre farmaciile doljene dispun de fonduri pentru eliberarea de medicamente compensate si gratuite. „Exista farmacii care isi gestioneaza fondul contractat intr-o valoare lunara pe care nu o depasesc, astfel incit putem spune ca mai exista farmacii care au fonduri si elibereaza medicamente compensate si gratuite, cum ar fi: PETRIFARM, EDERA, LAURFARM, ANACORA, CITY PHARM si reteaua OLFARM care cuprinde 16 farmacii“, a declarat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.


Precizarile reprezentantilor CAS Dolj vin sa contracareze declaratiile presedintelului Colegiului Farmacistilor Dolj, Elena Calin, care a sustinut zilele trecute ca toate farmaciile au sistat eliberarea medicamentelor, din cauza epuizarii fondurilor alocate pe acest an.


Se elibereaza medicamente compensate si gratuite acolo unde nu sint probleme tehnice


Chiar daca incepind cu 4 aprilie au intrat in vigoare noile liste cu medicamente compensate si gratuite pentru asigurati, retetele prescrise de medici inainte de 4 aprilie sint valabile 30 de zile. Prin urmare, farmaciile care elibereaza medicamente compensate si gratuite trebuie sa lucreze in paralel, cu listele vechi. De aici si o serie de defectiuni aparute din cauza suprasolicitarii calculatoarelor.


La farmacia ANACORA, de exemplu, potrivit farmacistei-sefe, Ana Safta, reteaua cu cele trei calculatoare a cazut din cauza suprasolicitarii. „Am terminat cea mai mare parte din fondurile alocate pentru medicamente pina la sfirsitul acestui an, insa continuam sa eliberam. Teoretic, pentru ca in realitate noua aplicatie de program cu care trebuie sa lucram pentru medicamentele compensate si gratuite nu functioneaza deocamdata. Am chemat informaticienii si acum asteptam si noi, si clientii nostri sa se rezolve problema“, a precizat Ana Safta.


Noile liste nu pot fi folosite din cauza problemelor tehnice


CAS Dolj recunoaste ca sint probleme cu implementarea noului soft, insa sustine ca deficientele de ordin tehnic vor fi remediate in doua-trei zile. „Este posibil ca la unele farmacii sa fi aparut disfunctionalitati in eliberarea medicamentelor compensate si gratuite, din cauza faptului ca programul folosit a necesitat o reverificare din partea firmelor care asigura softul si service-ul. Problemele vor fi rezolvate in urmatoarele doua-trei zile, astfel incit cele doua aplicatii de program pe baza carora se face onorarea retelelor, dinainte si dupa 4 aprilie, sa poata sa functioneze in paralel timp de 30 de zile“, a adaugat purtatoarea de cuvint a CAS Dolj.


Despre farmaciile care nu mai elibereaza medicamente compensate si gratuite, reprezentantii CAS Dolj considera ca acestea si-au epuizat fondurile alocate pe anul in curs inca din primele doua luni, in conditiile in care, potrivit HG nr. 235/2005 privind aprobarea listei cu medicamente compensate si gratuite intrata in vigoare pe 4 aprilie, nu mai au voie sa inregistreze depasiri ale bugetului alocat.


Pentru a evita agravarea crizei din cauza numarului tot mai mare de farmacii care nu mai onoreaza retetele compensate si gratuite, CAS Dolj a solicitat suplimentarea bugetului alocat cu 150%, la rectificarea de buget din aceasta primavara.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

6 COMENTARII