21.7 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateControl financiar la SC OLTDRUM SA

Control financiar la SC OLTDRUM SA

• Conducerea SC OLTDRUM SA Slatina este acuzata de falimentarea si de incercarea de a ascunde rezultatele paguboase • Consilierii judeteni ai PNL-PD au luptat din greu cu cei ai PSD si PRM pentru impunerea unor amendamente • Discutiile au fost aprinse si au durat aproape o ora


Consilierii judeteni din Olt s-au intrunit joi intr-una din cele mai lungi si mai aprinse sedinte din ultimii 15 ani. Sedinta a durat mult din cauza numarului mare de proiecte aflate pe ordinea de zi (24 oficiale, plus patru suplimentare). S-a discutat si aprobat situatia financiara a firmei SC OLTDRUM SA Slatina pe ultimul an, societate aflata in subordinea Consiliului Judetean Olt. Printre cele mai importante proiecte au fost cele privind aprobarea organigramei, a personalului, a statului de functii si a regulamentului de organizare si functionare pentru citeva institutii din judet, intre care si nou-infiintatele directii judetene pentru evidenta persoanelor si cea de Asistenta sociala si protectia copilului Olt, aprobarea contului de incheiere a exercitiului bugetar al CJ pe anul 2004 si rectificarea bugetului propriu al institutiei pe 2005 sau infiintarea unui nou centru de ingrijire si asistenta la Babiciu.


Daca discutiile pe marginea proiectelor s-au purtat intr-o maniera constructiva, care au durat aproape trei ore, altfel s-a pus problema cind s-a trecut la ultimul punct: delegarea unei noi conduceri la SC OLTDRUM SA Slatina, firma aflata in subordinea CJ. Aici, consilierii au contestat puternic modul de administrare a societatii, care ar fi adus-o in faliment, si nu au fost de acord cu situatia financiara a firmei.


„Cu treaba asta nu e de gluma…“


Prezentarea bilantului contabil si a contului de profit si pierderi pe anul 2003/2004 de catre directoarea unitatii, Floarea Mierlesteanu, a fost scinteia care a aprins spiritele intre consilierii judeteni. O parte sustinea aprobarea proiectului in forma prezentata, altii erau impotriva. Cele 20 de miliarde datorii la bugetul de stat, pierderile de opt miliarde acumulate in anii 2003/2004, sechestrarea de catre Finantele Publice a mai multor bunuri ale societatii, recuperarea contravalorii unor contracte in suma de patru miliarde, totul culminind cu incercarea de obtinere a descarcarii de gestiune pentru actualul Consiliu de Administratie, a facut ca lucrurile aproape sa scape de sub control. Nici nu a apucat bine directorul sa-si incheie „monologul financiar“ in fata consilierilor, ca acestia au si reactionat.


Presedintele PNL Olt, Ioan Ciugulea, a fost unul dintre cei mai inversunati consilieri care s-au opus legalizarii situatiei falimentare de la OLTDRUM. „Domnilor, sa ne spuna si noua cineva care este situatia reala a tuturor datoriilor! Cum e posibil ca sa ni se ceara sa aprobam acoperirea pierderilor din rezervele constituite de-a lungul anului, cind pierderile sint egale cu rezervele, iar la ele se adauga o datorie de vreo 20 de miliarde de lei? Nu trebuie sa ne grabim cu treaba asta, ca nu e de gluma. Nu va dati seama, domnilor colegi, ca, daca aprobam ce ni s-a prezentat aici, adica sa votam bugetul de venituri si cheltuieli, plus descarcarea de gestiune etc., ar insemna ca actuala conducere a firmei sa scape de responsabilitatea situatiei grele in care a adus firma!? Nu va dati seama ce inseamna sa aprobam neregulile astea? Ar trebui sa chemam un audit extern specializat, care sa verifice toate actele si cum de s-a ajuns in situatia asta. Sa vedem cine e vinovat de toate astea, ca noi trebuie sa platim pierderile apoi, din buzunar. Va convine? (…) Va spun, daca aprobati proiectul in forma asta, eu o sa-l atac in justitie! Nu se poate asa ceva! Avem si noi firme si stim ce inseamna un cont de profit si pierderi, un bilant contabil s.a.m.d.“, a spus Ioan Ciugulea.


„Vinovata e directoarea Mierlesteanu!“


Vicepresedintele CJ, Ioan Nedelea (PSD), a incercat sa le explice contestatarilor baza legala care ar fi putut duce la aprobarea situatiei financiare de la OLTDRUM: „Toate problemele pleaca de la vidul de legislatie. Stim bine ca actualele societati din subordinea consiliilor judetene au fost la inceput regii autonome, conditii in care noi le dadeam bani ca sa existe. Or, intre timp, au aparut acte normative care au modificat structura lor si ele a trebuit desfiintate, dupa care s-au transformat in societati comerciale independente financiar de noi, consiliile judetene. Din pacate, transformarea lor din regii autonome in firme nu a fost insotita in acelasi timp si de o legislatie actualizata. Asa s-a ajuns in situatia de acum, in care firma OLTDRUM, desi e in subordinea noastra, are pierderile pe care le stim cu totii“.


Pavel Belinski a fost si el unul dintre contestatarii aprobarii proiectului. El a propus ca situatia financiara a firmei sa fie aprobata, dar fara descarcarea de gestiune pina la efectuarea auditului extern: „Sa nu se faca descarcarea de gestiune a Consiliului de Administratie si sa nu se compenseze pierderile din fondul de rezerva al societatii“. Tiberiu Mateescu, fost primar de Scornicesti, nu s-a putut abtine nici el si a propus ca bugetul de venituri si cheltuieli al firmei sa fie refacut de la A la Z, dat fiind ca au fost sesizate chiar unele greseli matematice de peste un miliard de lei! Ioan Ciugulea a revenit in discutie si a cerut ca nu cumva sa se aprobe stergerea datoriilor din rezerve, iar Gheorghe Busca, cel de-al doilea vicepresedinte al CJ Olt, a incercat sa explice situatia dificila a fostei regii de drumuri: „Vinovata e directoarea Mierlesteanu. Daca dinsa nu e in stare sa o conduca si sa aduca profit, sa o schimbam!“.


Pina la urma, desi nimeni nu mai credea in aprobarea proiectului respectiv, acesta a primit girul consilierilor, dar cu unele amendamente definitorii. Presedintele CJ Olt, Jenel Copilau, a anuntat finalul discutiilor. Raportul de gestiune si cel al comisiei de cenzori au fost aprobate, dar cu amendamentele consilierilor contestatari mentionati anterior, iar bilantul contabil pe anul 2005 urmeaza sa fie refacut. In viitorul apropiat se vor face demersuri pentru initierea unui control financiar la singe la OLTDRUM Slatina, care ar trebui sa clarifice cauzele situatiei grele a firmei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS