16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantilor rau-platnici nu li se vor prelungi contractele

Comerciantilor rau-platnici nu li se vor prelungi contractele

Consilierii locali au adoptat, in cadrul sedintei de miercuri, propunerea Administratiei Pietelor si Tirgurilor (APT) Craiova de a prelungi contractele comerciantilor, doar in anumite conditii. Dupa ce ani de-a rindul reprezentantii institutiei nu puteau lua nici o atitudine impotriva rau-platnicilor, acestia s-au gindit ca trebuie sa schimbe legislatia. In contractul care era incheiat pina acum intre agentul economic si administratie se stipula faptul ca, in cazul neplatii darilor timp de trei luni consecutiv, acesta va fi reziliat. Pina aici nici o problema. Dificultati apar doar cind persoana in cauza continua sa utilizeze spatiul din piete, desi este in ilegalitate.


„In aceste conditii nu aveam ce face. Noi reziliam contractul, dar ei isi vedeau in continuare de treaba, vinzindu-si marfa. Atunci ne-am gindit ca trebuie sa luam atitudine. In cazul terenurilor si spatiilor din zona pietelor, ale caror contracte expira in acest an, nu vom mai prelungi decit pentru cei care au platit la timp. Cu cei care, in timpul contractului, si-au indeplinit toate obligatiile, in special plata chiriei, vom face in continuare afaceri. Prelungirea se va face pentru inca trei ani. Daca, intre timp, nu vor respecta intelegerea, mai tirziu nu vom mai incheia nici cu ei contracte. Valoarea datoriilor nu este foarte mare, dar, daca nu actionam acum, cind pot plati, mai tirziu nu mai are rost“, a mentionat Gheorghe Calinoiu, directorul APT Craiova.


Neplata chiriei – afacere pentru comercianti


Primul pe lista neagra a celor de la Administratia Pietelor si Tirgurilor este Tirgul de saptamina din Romanesti cu 23 de rau-platnici, fiind urmat de pietele din Valea Rosie si Chiriac, cu cite sase cazuri. Cei mai constiinciosi, in ultimii trei ani, au fost comerciantii din pietele 1 Mai si Garii, care au numai un restantier. In cazul in care comerciantii au ridicate constructii provizorii pe domeniul public, care este in administrarea APT Craiova, acestea vor fi darimate. Spatiile libere vor fi ulterior scoase la licitatie, pentru ele neputind sa mai opteze vechii chiriasi.


„Citiva dintre ei asteptau trei-patru luni sa ne achite chiria pe o luna. Pentru ei era avantajos, deoarece isi reinvesteau banii in marfa, iar noi eram la dispozitia lor. Acum exista o hotarire de consiliu local care trebuie respectata. Noi incercam sa avem un profit cit mai mare, nu sa iesim in pierdere“, a incheiat Gheorghe Calinoiu.


Cei care nu sint de acord cu ideile municipalitatii sint chiar cei vizati, care cauta tot felul de scuze pentru a continua sa vinda. Unii, mai ingeniosi, apeleaza la alesii locali, pentru a-i determina sa intervina pentru ei.


„E adevarat ca vreo doua luni nu am avut sa dau bani pentru chirie, dar nu pot sa ma dea afara din piata. Cu banii pe care ii cistig acolo imi cresc trei copii singur. Sa se uite si primarul in caietelul cu incasarile sa vada daca de doi ani am mai avut eu vreo datorie! Mai bine le-ar spune celor din piata sa nu imi mai ia nici un ban, pentru ca sint amarit“, povestea Vili Florescu, comerciant din Piata Centrala.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS