16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSistemul sanitar doljean, o gaura neagra la buget

Sistemul sanitar doljean, o gaura neagra la buget

• Pentru ca farmaciile sa poata elibera pina la sfirsitul anului medicamente compensate si gratuite, trebuie suplimentate fondurile cu 150% fata de valoarea initiala • Spitalele si centrele medico-sociale vor si ele o suplimentare cu 30%


Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj a propus, zilele trecute, cu doua luni mai devreme decit s-a intimplat in anii anteriori, o suplimentare a bugetului alocat pe acest an. La rectificarea de buget, furnizorii de servicii medicale ar urma sa primeasca in plus peste 900 de miliarde de lei, bineinteles daca guvernul va aproba. Din aceasta suma, 450 de miliarde de lei ar fi necesare doar pentru medicamente compensate si gratuite, pentru tratamentul ambulatoriu, in conditiile in care intreg bugetul alocat pe 2005 la acest capitol este de 302 miliarde de lei.


Reprezentantii CAS Dolj sustin ca nu este vorba de un calcul gresit al bugetului necesar pe acest an, ci pur si simplu consumul de medicamente in primele luni a luat-o razna, depasind orice previziuni. S-a ajuns ca media consumului lunar de medicamente sa fie de 50 de miliarde de lei, in conditiile in care in 2004 nu se cheltuiau mai mult de 30 de miliarde. „In ritmul in care se elibereaza medicamente compensate si gratuite, se va ajunge ca in curind nici o farmacie sa nu mai aiba fonduri. Nu stiu care este explicatia acestui fenomen“, a precizat Simona Subtirelu, directoarea economica interimara a CAS Dolj.


Spitalele vor cu 30 la suta mai mult


Pe locul al doilea la capitolul nevoi bugetare se situeaza asistenta medicala spitaliceasca. Desi s-au alocat peste 1.000 de miliarde de lei, este necesara o suplimentare de 382 de miliarde de lei, dintre care 39 de miliarde pentru medicamente.


„Aceasta estimare s-a facut luind in calcul cheltuielile efective facute de spitale in primul trimestru al acestui an, datoriile ramase neachitate la sfirsitul anului 2004, indexarea salariilor care urmeaza sa se faca in luna octombrie, gradul de realizare a indicatorilor si insuficienta fondurilor alocate pentru tichetele de masa, a caror valoare nominala a crescut la 68.000 de lei pe tichet“, a mai spus directorul economic al CAS Dolj.


Propunerea de rectificare vizeaza toate spitalele si unitatile medico-sociale din judet. Dintre acestea, Spitalul de Urgenta Craiova ar urma sa primeasca aproximativ 139 de miliarde de lei, Spitalul de Boli Infectioase „Victor Babes“ Craiova, 90 de miliarde de lei, iar Spitalul „Filantropia“ Craiova, 63 de miliarde de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII