14 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAnaliza Minerala Tisulara, o noua metoda de investigatie in laborator

Analiza Minerala Tisulara, o noua metoda de investigatie in laborator

Continutul unui fir de par poate scoate la iveala o tentativa de otravire sau un caz de dopaj in sportul de performanta


Centrul Medical „Dr. Tiron“ din Bucuresti si-a trimis reprezentantii la Craiova, pentru a-i familiariza pe medicii de aici cu o noua metoda de investigatii, cunoscuta pina acum mai mult din filmele documentare de pe Discovery Chanel. Este vorba despre Analiza Minerala Tisulara, o metoda de investigatie prin care se poate determina starea de sanatate a organismului, pornind de la un esantion de par. Metoda este utilizata ca test screening si permite asocierea nivelului de minerale esentiale pentru sanatate (electroliti si oligoelemente) si a principalelor metale toxice, depozitate eventual in organism. In Bucuresti este folosita cu succes pentru testarea antidoping a sportivilor de performanta, dar si in practica criminalistica pentru depistarea otravirilor cu metale grele (mercur, arsenic, seleniu).


Parul, o oglinda a sanatatii organismului


Analiza Minerala Tisulara (AMT) are la baza studiile efectuate timp de 40 de ani pe sute de mii de cazuri de un grup de cercetatori americani, care au aratat ca nivelul mineralelor din firul de par se coreleaza cu cele din tesuturile organismului. Metoda se foloseste in Statele Unite inca din 1979 pentru detectarea substantelor toxice din organism si foloseste o tehnologie moderna, pusa la punct de NASA, si anume spectrofotometria cu absorbtie atomica. O etapa deosebit de importanta in efectuarea unor asemenea determinari o reprezinta recoltarea esantionului de par necesar. Avind in vedere faptul ca parul creste in medie cu un centimetru pe luna, esantionul folosit este un fir de par de trei centimetri lungime, care va furniza elemente importante despre starea de sanatate a organismului in ultimele trei luni. Esantionul este recoltat de preferinta din zona occipitala, cit mai aproape de scalp. Parul trebuie spalat anterior cu un sampon cu pH neutru, dar in nici un caz nu trebuie folosite alte lotiuni de ingrijire, cum ar fi balsamurile. Poate fi analizat chiar si parul vopsit.


Costul unei analize este de 200 de euro


„Esantionul de par este tratat cu acid azotic si apa oxigenata si supus centrifugarii pentru eliminarea componentei organice. Materialul anorganic ramas va fi supus unei analize spectrofotometrice in emisie de plasma. La temperatura de 8.000 – 10.000 de grade, atinsa de fasciculul de plasma, fiecare element mineral emite o radiatie luminoasa cu o lungime de unda specifica, permitind identificarea lui“, a descris succint principiul dr. Stefan Tiron, medicul român care a adus aceasta metoda din strainatate si pe care a impartasit-o si colegilor de breasla din majoritatea centrelor universitare din România. Dr. Tiron sustine ca o astfel de investigatie in lume costa aproximativ 200 de euro, in timp ce la noi s-a reusit efectuarea ei cu „numai“ 120 de euro.


Spre deosebire de alte analize, cum ar fi analiza sanguina, Analiza Minerala Tisulara are avantajul de a fi completa. Printr-o singura determinare se evalueaza nivelul celor mai importante 36 de minerale din organism, dintre care sase toxice.


Test antidoping pentru gimnastele echipei nationale


Este extrem de importanta in depistarea intoxicatiilor cronice subclinice care nu pot fi gasite prin analiza sanguina, in determinarea fazei de raspuns la stres, dar si in determinarea in organism a metalelor toxice provenite din mediu (alimente, aer, apa, expuneri profesionale). Din aceasta cauza are aplicatii diverse, fiind folosit inclusiv la testarea sportivilor, in vederea identificarii substantelor interzise. „Este un foarte bun test antidoping. L-am folosit la Bucuresti pentru testarea sportivilor de performanta, chiar si a echipei nationale de gimnastica“, a spus dr. Tiron. De altfel, acesta a mentionat ca metoda este neinvaziva, neproducind nici un fel de neplacere persoanei testate.


Medicii craioveni ofteaza dupa tehnologie NASA


Prezentarea facuta de Centrul Medical dr. Tiron i-a impresionat pe medicii craioveni, majoritatea de la Spitalul de Urgenta si Spitalul CFR, prezenti in numar destul de mare in sala de conferite a Prefecturii Dolj. Ideea de a lucra intr-o clinica moderna, in care sa aiba la dispozitie o asemenea tehnologi i-a facut poate pe unii dintre ei sa viseze. Altii au fost optimisti, convinsi ca si la noi se va putea face in curind o investitie in acest domeniu, cu conditia gasirii unor sponsorizari pe masura.


„Am aflat dintr-o discutie particulara ca in Bucuresti se face acest tip de explorare. Stiam din literatura de specialitate despre eficienta metodei si am fost incintat in momentul in care dr. Tiron a acceptat invitatia mea de a veni la Craiova, pentru a prezenta si medicilor din spitalele noastre aceasta metoda. Chiar daca posibilitati materiale nu avem nici macar pentru analgezice si tifon, initiativa trebuie laudata. Nu se stie niciodata, poate in viitor oamenii cu posibilitati financiare se vor gindi sa investeasca si in astfel de initiative in folosul sanatatii“, a spus prof. dr. Dan Mogos, organizatorul prezentarii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS