10.1 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024

Mita la gorjeni

Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj si-a declinat competenta in favoarea PNA, intr-un dosar in care sint cercetati pentru luare de mita noua gorjeni cu functii de raspundere in administratie si un om de afaceri, acuzat de dare de mita. Este vorba de primari, functionari publici din cadrul Consiliului Judetean Gorj, din cadrul Sistemului de Gospodarire a Apelor, precum si de fostul presedinte al consiliului judetean, Nicolae Mischie, dar si de omul de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu, despre care politistii afirma ca a dat mita. Nicolae Mischie a refuzat ieri sa comenteze acuzatiile care i se aduc, avind si o izbucnire nervoasa: „Lasati-ma dracu’ in pace sa stau linistit! Nu ma intereseaza nimic: nici politie, nimic!“. Primarul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, neaga acuzatiile care i se aduc.


Mai multi primari si functionari publici din Gorj, in frunte cu fostul sef al Consiliului Judetean Gorj, Nicolae Mischie, sint acuzati ca au pretins si primit in mod repetat mita de la omul de afaceri din Novaci, Relu Stefanoiu. Dosarul in care sint cercetate cele zece persoane s-a aflat in lucru la Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj, care si-a declinat competenta in favoarea Parchetului National Anticoruptie. In vizorul anchetatorilor au intrat Nicolae Mischie, de 60 de ani, angajat la Universitatea „Constantin Brâncusi“, Maria Dumitrascu, de 38 de ani, primar al comunei Berlesti, Nicolae Isar, de 50 de ani, angajat al Directiei de Ape Jiu Craiova – sucursala Gorj (Compartimentul Investitii), Grigore Draganescu, de 60 de ani, director al Sistemului de Gospodarire a Apelor (SGA) Gorj, Gabriel Ungureanu, de 35 de ani, angajat al Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Gorj, Cristinel Faitar, de 55 de ani, primar in comuna Rosia de Amaradia, Ion Dondera, de 58 de ani, contabil la SGA Gorj, Viorel Croitoru, de 48 de ani, primar in comuna Bolbosi, si Daniel Ilie Pavel, angajat in cadrul Directiei Tehnice din CJ Gorj. Toti acestia sint cercetati pentru savirsirea infractiunii de luare de mita. Alaturi de acestia mai este anchetat pentru dare de mita si omul de afaceri din orasul Novaci, Relu Stefanoiu, administrator al SC SENACO.


O parte dintre acuzati au fost retinuti sau arestati preventiv


In urma cercetarilor efectuate, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor Gorj au constatat ca toti cei acuzati de luare de mita nu si-au indeplinit sarcinile de serviciu, in relatia cu administratorul SC SENACO Novaci, Relu Stefanoiu, cu ocazia receptionarii unor lucrari de balastare sau asfaltare de drumuri comunale, atribuirii unor licitatii, precum si cu privire la permiterea exploatarii de SC SENACO SA a agregatelor minerale din albiile riurilor locale. Pentru acest lucru, cei in cauza au pretins si primit in mod repetat, in perioada 2000 – 2004, diverse sume de bani si bunuri, care au fost regasite in evidente extracontabile si in alte inscrisuri aflate la sediul SENACO, dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat al Inspectoratului Judetean de Politie Gorj. O parte dintre cei acuzati de luare de mita au fost fie retinuti in baza unor mandate de retinere, fie arestati preventiv. Este vorba de Nicolae Mischie, ex-presedinte al Consiliului Judetean Gorj, precum si de Maria Dumitrascu, primar al comunei Berlesti, Gabriel Ungureanu, seful Directiei Tehnice din cadrul Consiliului Judetean Gorj, si Dan Pavel, functionar in cadrul aceleiasi Directii Tehnice. Acuzatiile care li s-au adus constau in abuz in serviciu contra intereselor publice in forma calificata, fals in inscrisuri oficiale si uz de fals. Primarita din Berlesti si cei doi functionari din cadrul CJ au fost retinuti, la sfirsitul anului trecut, in baza unor mandate de 24 de ore, iar Nicolae Mischie si Relu Stefanoiu au fost arestati – Mischie, in baza unui mandat de arestare emis pe cinci zile la inceputul acestui an.


Mischie a rabufnit…


Extrem de nervos, Nicolae Mischie, prezent marti la procesul in care este judecat pentru contrabanda, nu a dorit sa comenteze acuzatiile care i se aduc, avind o iesire necontrolata: „Lasati-ma dracu’ in pace sa stau linistit! Nu ma intereseaza nimic: nici politie, nimic!“. Primarul din Rosia de Amaradia, Cristinel Faitar, a negat acuzatiile si a recunoscut ca firma omului de afaceri din Novaci a avut lucrari pe raza comunei. „A fost o dalare de drum pe 600 de metri si o balastare pe compensare in anul 2000. Am vorbit la consiliul judetean si mi s-a spus ca firmele respective sint abilitate sa execute astfel de lucrari. Tot la insistente a fost… Acea dalare de drum pe o portiune de 600 de metri a costat 40 de milioane si nu a fost terminata la timp. Lui Stefanoiu nu i-a convenit ca i-am platit numai o parte din suma si ne-a dat in judecata. Apoi mai este si problema ca unora li se mareau preturile la lucrari… A venit atunci cind nu am vrut sa platesc unul de la el de la firma si a spus ca o sa dea la presa, ca ne are trecuti pe un carnetel. I-am spus ca poate sa ne dea. M-au amenintat si in timpul procesului. Acum este la fel si cu fata care vine dupa trei ani si spune ca a fost violata. Si Mocanu a luat o gramada de lucrari in Gorj si nu se intreaba nimeni ce e cu ele. Acum vinovat este Mischie. Sa ii ia pe rechinii mari, nu sa ne streseze pe noi, cei care muncim. Eu nici macar nu am fost audiat. Eu nu am facut nici un fel de afacere – am fost fortat in legatura cu primirea banilor pentru lucrari. Ceva de genul «Vrei sa faci drumul cutare si sa primesti banii? Uite, astea sint firmele abilitate!». S-au dus si la presedinte cu carnetelele alea. Se spune ca erau trecuti si judecatori, si procurori, asa ca sa ne sperie, ca toti sint bagati. Acum o saptamina a venit politia din Novaci si mi-a cerut sa prezint lucrarile din 2000 pina in 2004. Eu nu am luat mita de la Relu Stefanoiu. El ducea vin si facea petreceri pentru toti“, a declarat Cristinel Faitar.


Primarita din Berlesti, Maria Dumitrascu, a afirmat ca se va pune la dispozitia organelor de ancheta: „Nu ma mai surprinde nimic. Nu stiu cum au putut sa dea cei de la politie asa niste date, pina nu se incheie ancheta. PNA si politia pot sa verifice. M-am ferit sa o spun, dar treaba e politica, pina la urma. Daca am gresit, sa platesc! Mi s-a pus in spate un prejudiciu de trei miliarde de lei si eu am o avere de 300 de milioane de lei. Eu zic ca e bataie de joc. Eu am semnat o receptie, dar inaintea mea au semnat si altii. Ma pun la dispozitia anchetatorilor: am si eu documente, cum au si ei“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS