Acasă Actualitate Mobilierul de lux din Casa Bujorului valoreaza 36 de miliarde sau 675...

Mobilierul de lux din Casa Bujorului valoreaza 36 de miliarde sau 675 de milioane?

O expertiza aparuta la dosarul in care Dinel Staicu, prin Asociatia Crestin Catolic Ortodoxa din Podari, este in proces cu Consiliul Judetean (CJ) Dolj pentru mobilierul si argintaria din Casa Bujorului, fosta vila de protocol a regimului Ceausescu, a evaluat bunurile aflate in litigiu la suma de 675 de milioane de lei. Casa Bujorului a fost revendicata de mostenitorii boierului Barbu Druga, in baza Legii de retrocedare a imobilelor confiscate abuziv de regimul comunist. Dupa Revolutie, cladirea a intrat in patrimoniul CJ Dolj, fiind folosita pentru o scurta perioada si de Mitropolia Olteniei. Dinel Staicu, prin asociatia sus-mentionata, a cerut retrocedarea imobilului, sustinind ca a cumparat drepturile patrimoniale de la mostenitorii lui Barbu Druga, platind la vremea respectiva, dupa cum a declarat, 15 miliarde de lei. Litigiul dintre cele doua parti a intervenit insa cind s-a pus problema mobilierului din interior, care continea, printre altele, obiecte stil „Ludovic al-IV-lea“ si argintarie spaniola, fiecare dintre parti sustinind ca-i apartine.


CJ va face „observatii“ la expertiza


Cu toate ca mai intii trebuia demostrat dreptul legal de proprietate asupra bunurilor de catre partile implicate, in aceasta cauza s-a cerut si evaluarea financiara a mobilierului. Saptamina trecuta, a aparut la dosar o expertiza nesemnata inca, intocmita de expertul Emilian Tismaneanu. Potrivit acesteia, mobilierul importat in perioada interbelica ar valora 27 de miliarde, insa valoarea de circulatie a fost stabilita la doar 500 de milioane de lei. Argintarul spaniol ar face si el 6,9 miliarde de lei, tinind cont de indicii de inflatie, insa expertiza concluzioneaza ca valoarea de piata ar fi de 100 de milioane de lei. Ultimul capitol in litigiu, argintarul stil „Ludovic“, ar avea, de asemenea, o valoare initiala actualizata de peste doua miliarde de lei, expertiza concluzionind ca valoarea raportata la preturile pietei ar fi de 75 de milioane de lei. Ramine de vazut ce se va intimpla mai departe in dosar, deoarece CJ Dolj intentioneaza sa faca „observatii“ acestui raport, la termenul din 1 aprilie, cind expertului i s-a cerut sa si semneze cele consemnate in dosar.

Lucrează din 2001 în presa scrisă și abordează subiecte diverse cum ar fi evenimentele, subiectele sociale, cele legate de administraţia locală, de politică, economie, dar şi investigație. A urmat traininguri pe jurnalism social, politic, acces la informaţii şi investigație, în special cele prin intermediul Centrului pentru Jurnalism Independent (CJI) şi Rise Project.
Exit mobile version