Acasă Actualitate Inca 331 de miliarde de lei vor intra in agricultura doljeana

Inca 331 de miliarde de lei vor intra in agricultura doljeana

Directia Agricola Dolj este acum in febra stampilarii bonurilor valorice, care reprezinta sprijinul financiar al statului acordat conform OUG 12/2005. Sprijinul direct al statului este de 2,5 milioane de lei pe hectar pentru persoanele care detin in proprietate pina la cinci hectare, inclusiv teren agricol. Beneficiarii acestui sprijin financiar sint cei care l-au solicitat pe baza OU 61/2004, iar in toamna anului trecut au primit un milion de lei ches pentru fiecare dintre cele cinci hectare avute in proprietate. Solicitarile au fost facute la centrele agricole de la nivelul primariilor si vizate de primarul localitatii. Dupa centralizarea acestora, primariile le-au depus la Directia Agricola judeteana, de unde au fost transmise la ministerul de resort pentru a se putea decide asupra punerii la dispozitie, prin trezorerie, a sumelor solicitate si aprobate. In conformitate cu Ordonanta nr. 12, judetul Dolj a primit deja bonuri valorice care insumeaza 331 de miliarde de lei, mare parte dintre acestea aflindu-se inca in gestiunea Directiei Agricole judetene.


Drumul lung al bonurilor pina sa se transforme in bani


De la 10 martie, cu aceste bonuri valorice se pot achizitiona ingrasaminte chimice si pesticide pentru culturile infiintate in toamna anului 2004. Pentru culturile care se vor infiinta in aceasta primavara, cu exceptia porumbului, ovazului si plantelor furajere se pot cumpara seminte ingrasaminte si pesticide. Subventia pentru aceste culturi, care se vor infiinta in anul 2005, este de 1,5 milioane de lei la hectar. Imprimeria nationala a tiparit pentru judetul Dolj 4.256.800 de bonuri valorice, care acopera un necesar de 82% din solicitarile Directiei Agricole judetene. Pina in prezent, din cele 111 comune, doar 65 si-au ridicat bonurile in maximum zece zile, urmind sa fie distribuite si celelalte bonuri. Valoarea bonurilor este de 25.000, 500.000 si 1.000.000 lei. Bonurile valorice care ajung in posesia proprietarilor de pamint trebuie sa aiba doua stampile si semnatura unuia din reprezentantii Directiei Agricole.


Noul director general interimar al Directiei, ec. Delia Filimon, a spus: „Toate primariile au un model de imputernicire prin care o persoana desemnata merge la furnizorul de ingrasaminte, preda bonurile valorice si ia pentru solicitantii de pe listele anexate imputernicirii cele necesare. Furnizorul, la rindul lui, emite factura la care ataseaza bonurile valorice, le depune la Directia Agricola, care verifica elementele de siguranta a bonurilor cu lampi fluorescente achizitionate de la Imprimeria Româna si intocmeste anexe de decontare a banilor solicitati, pe care le trimite la minister. Acesta decide daca se deschide sau nu finantarea si daca da alimenteaza conturile directiei din trezorerie, de unde se va face plata catre furnizorul de ingrasaminte. Pentru fiecare furnizor, procedura este aceeasi. Bonurile valorice ramin in gestiunea Directiei Judetene inca cinci ani de la data la care se depun de catre furnizori“.


87 de specialisti semneaza si stampileaza peste patru milioane de bonuri


Pentru ca distribuirea bonurilor valorice este destul de complicata, iar primavara a venit mai devreme decit se astepta in fiecare zi, 87 de angajati cu drept de semnatura de la directie semneaza si stampileaza. Daca pina acum se lucra doar cu patru stampile, in aceste zile se lucreaza cu 40 de stampile si tot mai sint nemultumiri printre delegatii care trebuie sa ridice bonurile valorice. Pe holurile, birourile si in fiecare loc din cladirea directiei se stampileaza de zor. Metoda de acordare a sprijinului financiar, aleasa de actualul guvern, este mult mai sigura, in sensul ca produsele cumparate pe bonuri valorice ajung la pamint, dar este greoaie. Teama tuturor este ca atit ingrasamintele, cit si celelalte produse care se pot achizitiona pe bonuri vor ajunge prea tirziu in pamint.

Exit mobile version