Acasă Actualitate Dascalii scot bani din buzunar pentru plata profesorilor universitari

Dascalii scot bani din buzunar pentru plata profesorilor universitari

Cadrele didactice care doresc obtinerea gradelor profesionale trec, pina la a atinge acest punct, prin procedura prevazuta de metodologie. Unul dintre pasi este si inspectia condusa de profesori universitari, care, pentru aceste ore prestate, trebuie platiti, ca de altfel si conducatorii de lucrare. Cadrele didactice din invatamintul preuniversitar stiu asta, motiv pentru care se pregatesc pentru eveniment, fiecare cum poate. Costul inspectiei, asa cum prevad normele in vigoare, il suporta ministerul. Procedura insa a dat nastere la situatii aproape fara iesire.


Se intimpla ca si anul trecut. Cadrele didactice inscrise la definitivat, gradul II si gradul I, care trebuie sa ataseze la dosar si dovada inspectiilor facute cu profesori universitari (gradele I si II), sint din nou obligate sa suporte costul inspectiei din buzunar. Daca anul trecut s-a asteptat un ordin de la minister prin care sumele datorate universitarilor sa fie unitare (se ajunsese la situatii in care diferenta intre sumele profesorilor provenind din universitati diferite sa fie si de peste zece milioane de lei), anul acesta profesorii din invatamintul preuniversitar n-au mai stiut ce asteapta, de ce nu se gasesc bani. Acest tip de cheltuiala il suporta Ministerul Educatiei si Cercetarii. Numai ca acelasi minister n-a lamurit problema si nu se stipuleaza clar cine face plata. Lunile trec, perioada rezervata acestor inspectii se scurge si ea (termenul-limita pentru cei care vor fi supusi acestor inspectii este inceputul lunii iunie), iar dascalii nu au decit sa scoata bani din buzunar pentru profesorii universitari, in situatia in care Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) n-a primit nici o suma destinata acestor plati.


„De unde sa scoatem 30 de milioane?“


Dupa sosirea ordinului asteptat, in anul scolar 2003 – 2004, ISJ Olt a facut plati la nivelul salariului unui conferentiar universitar. A sosit anul scolar 2004 – 2005, iar ceata a revenit. Presati de termen, dar cu speranta ca isi vor recupera banii, profesorii care n-au mai avut rabdare au scos bani din buzunar pentru a plati inspectia. Din cei peste 130 de inscrisi la gradul I, doar 15 au trecut de inspectie. „Le-am spus sa faca inspectia doar daca profesorii universitari accepta plata ulterior“, se spune la Inspectorat. Numai ca cei 15 nu sint toti norocosii care au gasit profesori intelegatori, ci, majoritatea sint cei care au platit. Cei care inca n-au facut-o se intreaba cum rezolva problema. „De unde sa scoatem 30 de milioane?“, este intrebarea zilei, iar nerabdarea cu care dascalii asteapta la usa sindicatului sa-si ridice CAR este, in cazul multora, un raspuns.


Situatia in care se afla cadrele didactice din Olt nu este singulara. Altfel n-ar fi fost nevoie de un ordin nou. Din care cu greu se pricepe ceva. Pentru ca in „Ordinul privind folosirea sumei din buget reprezentind 0,40/student echivalent repartizata institutiilor de invatamint superior pentru grade didactice“ se prevede, la articolul 1: „institutiile de invatamint superior, care au repartizata prin buget suma rezultata din 0,40/student echivalent pentru grade didactice, vor folosi aceste fonduri pentru a acoperi urmatoarele cheltuieli: colocviul pentru admiterea la gradul I, examenul de definitivat si de gradul II, plata indrumatorului si a presedintelui de comisie pentru gradul I“. Se poate trage concluzia ca, macar de acum inainte (ordinul este emis in 15 martie 2005), universitarii vor fi platiti de universitati. Ce se intimpla insa cu metodistii care au luat parte la inspectii si care n-au primit un leu, ce se intimpla cu dacalii care au platit din buzunar, in ce mod isi vor recupara banii, toate sint intrebari, pentru moment, fara raspuns.

Exit mobile version