17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSC Grup Vulcan SA isi da obstescul sfirsit

SC Grup Vulcan SA isi da obstescul sfirsit

• Desi au de recuperat datorii de 108 miliarde de lei, creditorii nu vor obtine mai mult de zece miliarde din vinzarea bunurilor societatii • Administratorul judiciar a descoperit ca SC Grup Vulcan detine cinci instalatii radioactive cu uraniu, pentru care i-a expirat autorizatia in octombrie 2004 • Data fiind gravitatea situatiei, politistii doljeni si autoritatile de la Bucuresti „au dat alarma“


SC Grup Vulcan SA, societate aflata in sfera de influenta a controversatului om de afaceri Adrian Mititelu, isi da obstescul sfirsit. Dupa o lupta de citeva luni prin salile Tribunalului Dolj, Sectia Comerciala, administratorul judiciar desemnat de judecatorul sindic a reusit pe 10 martie sa convinga instanta de judecata sa pronunte falimentul si totodata dizolvarea SC Grup Vulcan SA cu sediul in strada Mihail Kogalniceanu nr. 17. In felul acesta, lichidatorul care se va ocupa de inventarierea bunurilor firmei controlate de Mititelu va scoate la vinzare prin licitatie publica patrimoniul societatii, atit cit a mai ramas din acesta. SC Grup Vulcan are o istorie aparte, infiintarea si dezvoltarea societatii derulindu-se prin fuziuni si absorbtii ale altor firme aflate in aceeasi sfera de influenta, precum Craiu Iovan, Rom Euro sau Stira. In felul acesta, Finantele publice si administratorul au avut mari dificultati in a identifica bunurile pe care le mai detine SC Grup Vulcan sau actele contabile prin care acestia ar fi putut urmari traseul banilor si al patrimoniului firmelor „inghitite“. Nici in prezent administratorul numit de judecator nu a intrat in posesia integrala a documentelor firmei, acesta primind doar o parte din actele care ar putea lamuri intr-o oarecare privinta ce a determinat intrarea in incapacitate de plata a firmei controlate de Adrian Mititelu.


Scandalul creat in jurul societatii Grup Vulcan s-a datorat faptului ca fostul administrator, Sorin Mitran, a ridicat mereu din umeri atunci cind era intrebat despre existenta documentelor contabile ale firmei. Atit de tensionata era situatia in rindul celor care controlau ostilitatile la SC Grup Vulcan, incit atunci cind inspectorii de la Directia Generala a Finantelor Publice Dolj au incercat sa-i ceara socoteala lui Adrian Mititelu, acesta aproape ca i-a dat afara pe usa in suturi. Inevitabilul s-a produs insa, in cele din urma, societatea Grup Vulcan devenind istorie o data cu pronuntarea din 10 martie 2005 a judecatorului sindic.


Presiunile creditorilor asupra SC Grup Vulcan s-au concretizat mai intii pe 18 noiembrie anul trecut, cind a avut loc Adunarea Generala a Creditorilor la care au participat Administratia Finantelor Publice Craiova, Consiliul Local Bechet, Alprom Slatina si SNP Petrom, sucursala Peco Mehedinti. In total, acestia aveau de recuperat de la firma Grup Vulcan peste o suta de miliarde de lei, din care cea mai mare parte aflata in contul Finantelor publice. La data cu pricina, creditorii au votat pentru declararea procedurii de faliment ca urmare a faptului ca nu exista nici un plan de reorganizare din partea vreunei parti interesate. De asemenea, cei prezenti la intilnire au aprobat si vinzarea in bloc a bunurilor societatii, pentru a evita furturile si deteriorarea acestora. Numai ca decizia apartinea judecatorului sindic, care, intr-o prima faza, s-a opus pronuntarii falimentului, motivind ca aceasta cerere este prematur formulata.


Citeva luni mai tirziu, instanta a admis cererea creditorilor, dar s-a opus vinzarii vreunui bun, cu toate ca administratorul judiciar evaluase deja bunurile de la Bailesti si Bechet ale SC Grup Vulcan. Conform unui raport de evaluare la cladirea si autogara Bailesti, pretul care s-ar fi putut obtine era de aproximativ trei miliarde de lei, iar pentru imobilul din Bechet s-ar fi putut obtine 1,3 miliarde de lei. In total, 4,3 miliarde de lei, bani din care ar fi trebuit platiti toti creditorii care au depus cereri de creanta.


Sorin Mitran a dat de urma documentelor disparute


Dupa mai multe schimburi dure cu fostul administrator al SC Grup Vulcan, Sorin Mitran, actualul administrator judiciar i-a facut acestuia plingere penala la Inspectoratul Judetean de Politie Dolj pe motiv ca refuza sa-i puna la dispozitie documentele contabile ale firmei. Demersul acestuia a avut succes, pentru ca pe 23 februarie Mitran a scotocit mai bine prin dulapurile si birourile SC Grup Vulcan si a scos la iveala mai multe documente pe care i le-a predat administratorului desemnat de instanta, pe baza unui proces-verbal. Printre firmele pe care le descoperise subit Mitran figurau SC Decebal SA, SC Stira SA, SC GSMC Vulcan SA Craiova, precum si SC Sico SA, aceasta din urma fuzionind la sfirsitul anului trecut cu SC Regional Media. Documentele cu pricina reprezentau intreaga istorie a actualei SC Grup Vulcan, la care actionar majoritar este SC Rom Economic Boom SA, transformata si ea in noiembrie 2004 in SC Romeconomic SA cu sediul in Calafat, la care actionar majoritar este Sorin Mitran.


Instalatii radiologice la Mititelu in batatura


Surpriza mare a venit insa in momentul in care Mitran i-a comunicat administratorului judiciar in decembrie anul trecut ca SC Grup Vulcan detine cinci instalatii radiologice cu uraniu depozitate pe strada Nicolae Titulescu nr. 168. Conform raportului de activitate din 27 ianuarie 2005 depus de acesta la judecatorul sindic, reiese ca societatea controlata de Mititelu este proprietara celor cinci instalatii cu uraniu care au un regim special de detinere, pastrare si conservare pe baza reglementarilor impuse de institutiile specializate ale statului.


Ce l-a determinat insa pe Mitran sa declare de bunavoie pretioasa proprietate? Motivul este simplu. „Din investigatiile intreprinse la IJP Dolj, IGP Bucuresti, Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara Bucuresti si CNCAN, mi s-a confirmat regimul special al acestor instalatii si faptul ca debitoarei (SC Grup Vulcan – n.r.) i-a expirat autorizatia de detinere in octombrie 2004, fapt sanctionat penal de Legea nr. 111/1996“, scrie administratorul judiciar in raportul din 27 ianuarie. Asa se explica de ce Sorin Mitran a dat brusc dovada de bunavointa in a deconspira bunurile detinute de Grup Vulcan, mai ales tinind cont de faptul ca pentru reautorizare, transport si depozitare posesorul trebuie sa scoata din buzunar aproape 400 de milioane de lei, conform unor surse neoficiale, asa cum se arata in raportul cu pricina. Iar problemele nu au intirziat sa apara pentru administratorul judiciar, care in felul acesta s-a vazut obligat sa preia si cele cinci instalatii cu uraniu si care a trebuit sa faca fata si intrebarilor politistilor de la Bucuresti si Dolj legate de situatia instalatiilor.


Pentru a lamuri lucrurile, acesta le-a trimis politistilor de la IJP Dolj o adresa in care spunea ca trebuie sa preia in administrare cinci instalatii de gamadefectoscopie din anii 1985-1989. „Va rog sa-mi comunicati daca au regim special de pastrare sau de comercializare“, isi incheia acesta adresa catre IJP. Administratorul a trimis sesizari si la CNCAN Bucuresti, la Directia Radiatii Ionizate si la Institutul de Fizica si Inginerie Nucleara.


Raspunsurile nu au intirziat sa apara. IJP Dolj, Serviciul de Combatere a Crimei Organizate si Antidrog, i-a trimis acestuia pe 17 ianuarie 2005 o adresa prin care ii comunica faptul ca „detinerea si manipularea unor astfel de instalatii se face numai conform Legii nr. 111/1996, privind desfasurarea in siguranta a activitatii nucleare, si a OUG nr. 158/1999, referitoare la autorizarea de catre Comisia Nationala pentru Controlul Activitatii Nucleare.


Instalatii radioactive pe post de deseuri


Realizind pericolul reprezentat de detinerea fara autorizatie a unor instalatii cu uraniu, Comisia l-a somat pe administrator sa obtina in maximum 15 zile autorizatie de detinere, desi cei care lasasera instalatiile de izbeliste erau reprezentantii SC Grup Vulcan, si sa transmita, de asemenea, documentele necesare pentru aceasta. Numai ca administratorul habar nu avea de existenta lor. Cel care trebuia sa tina evidenta lor, Sorin Mitran, a ridicat din umeri, spunind ca el nu detine nici un document. Cel mai probabil, cele cinci instalatii cu uraniu vor fi predate ca deseuri radioactive, asa cum rezulta dintr-o adresa a Institutului National de Fizica, institutie care solicita copiile dupa buletinele de verificare cu predarea ca deseuri radioactive a surselor de Ir-192 aflate in interiorul containerelor. Nimeni nu stie cum au ajuns cele cinci instalatii radioactive sa fie depozitate pe terenul lui Mititelu, dar cel mai probabil acestea au apartinut fostei GSCM Vulcan. Nebunia cauzata de fuziunile prin absorbtie i-au determinat probabil pe cei responsabili cu autorizarile sa uite de existenta lor. Cert este insa ca, depozitate in conditii improprii, instalatiile cu uraniu ar putea reprezenta un potential pericol pentru respectiva zona, iar acum responsabilitatea a cazut in sarcina administratorului judiciar.


Chiar daca in prezent acestea reprezinta doar o povara in plus, pe viitor ar putea deveni o sursa de venit pentru creditori, care au de recuperat de la Grup Vulcan 108 miliarde de lei. Surse de incredere au declarat ca in urma vinzarii bunurilor detinute de societate nu s-ar putea obtine mai mult de zece miliarde de lei, in conditiile in care majoritatea acestora sint autoturisme vechi.


O posibila solutie de recuperare a intregii datorii ar fi cistigarea procesului intentat de administratorul judiciar care a cerut tribunalului atragerea raspunderii materiale a lui Sorin Mitran pentru cele 108 miliarde de lei, judecatorul aprobind cererea acestuia. Mitran a facut insa contestatie la Curtea de Apel, dar daca va pierde va fi nevoit probabil sa-si vinda toate actiunile detinute in firmele controlate de Mititelu, inclusiv cele de la SC Romeconomic SA. Intr-o situatie aparte se gasesc Finantele doljene, care vor pierde iar zeci de miliarde de lei ca urmare a faptului ca bunurile identificate acopera doar o mica parte din datorii.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS