11.7 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePina in 2007, adio fonduri UE pentru infrastructura!

Pina in 2007, adio fonduri UE pentru infrastructura!

Seful Delegatiei Comisiei Europene in România, Jonathan Scheele, le-a recomandat oficialilor doljeni care cerusera suplimentarea fondurilor SAPARD sa astepte banii care vor veni dupa integrarea tarii in UE


Seful Delegatiei Comisiei Europene in România, Jonathan Scheele, s-a intilnit ieri, la sediul Prefecturii Dolj, cu oficialitatile locale, in cadrul vizitei pe care acesta o desfasoara in judet in perioada 8-10 martie, pentru a monitoriza citeva dintre proiectele derulate cu finantare PHARE.


Scheele a fost asaltat de la inceput cu cereri privind suplimentarea fondurilor acordate prin programul SAPARD, destinat modernizarii infrastructurii din mediul rural (drumuri si alimentari cu apa). Pentru ca banii destinati la nivel national acestui program (399 de milioane de euro) s-au epuizat in numai sase luni, doar sapte dintre cele 34 de proiecte eligibile depuse in Dolj au primit finantare, necesarul pentru celelalte depasind 21 de milioane de euro.


Situatia este cauzata in mare masura si de intirzierea cu care primarii doljeni au depus aceste proiecte. Raspunsul primit de la Jonathan Scheele nu prea i-a multumit pe sefii administratiei doljene. „Din pacate, pina in 2007 nu va fi posibil sa gasim alte fonduri decit cele prevazute deja pentru Programul SAPARD. In perioada 2007-2009, fondurile structurale acordate României vor fi de 2,4 miliarde de euro. De aceea, este nevoie de o buna strategie pentru obtinerea lor. Daca proiectele sint eligibile, ele vor fi incluse pe o lista suplimentara si pot fi finantate prin fondurile structurale, care vor veni din 2007“, a spus oficialul european. Singura sansa pentru a mai prinde o finantare pe acest program ar fi realocarea de fonduri din economiile facute la licitatii pe proiectele deja contractate, insa o situatie clara a acestor bani ar trebui sa se afle in evidentele Ministerului Agriculturii, iar decizia va reveni unui comitet de monitorizare. Cu alte cuvinte, primarilor doljeni li s-a recomandat sa-si faca incalzirea pina in 2007 cu intocmirea de proiecte eligibile, in asteptarea fondurilor structurale. Asta, in conditiile in care in luna aprilie a acestui an România va semna tratatul de aderare la UE de la 1 ianuarie 2007.


Proiecte fara programe


Alt subiect adus in discutie a fost cel privind solicitarea unei finantari europene pentru modernizarea subsolului cladirii Spitalului de Urgenta Craiova (evaluata la 800.000 de euro), precum si a Sectiei de Urgenta din cadrul aceleiasi institutii (pentru care ar fi nevoie de circa 650.000 de euro). Aici, Jonathan Scheele a spus ca nu cunoaste vreun program european in acest sens, dar ca totul este posibil din 2007, cind vor incepe sa soseasca fondurile structurale. Tangential, discutiile au atins problema agriculturii autohtone, efectuata pe suprafete mici, sub un hectar, pentru autoconsum, incompatibila cu politicile de dezvoltare ale Uniunii Europene. In viziunea UE, doar fermele de 20-30 de hectare sint flexibile si eficiente, devenind o tinta pentru finantari. Intre altele, seful Delegatiei CE s-a aratat ingrijorat de modul in care decurg lucrarile la autostrada Craiova – Drobeta Turnu Severin, finantate cu 117 milioane de euro, care au fost intirziate cu trei luni.


La finalul intrevederii, Jonathan Scheele a primit cadou din partea prefectului de Dolj, Nicolae Giugea, doua sticle de vin de Feteasca din 1965, oferindu-i acestuia, in schimb, un ceas de birou cu insemnele UE.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS