3.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSilvicultorii doljeni au protestat in fata prefecturii

Silvicultorii doljeni au protestat in fata prefecturii

Peste 100 de angajati ai ocoalelor silvice din Dolj s-au aratat impotriva nominalizarii lui Iulian Bercea pentru postul de director tehnic al Directiei Silvice Craiova


Mai mult de 100 de silvicultori doljeni au protestat ieri in Piata Prefecturii din Craiova pentru a-si arata dezaprobarea fata de nominalizarea de catre PNL a inginerului silvic Iulian Bercea pentru postul de director tehnic al Directiei Silvice Craiova. „Lumea nu stie cum a ajuns seful Ocolului Silvic Filiasi. Pina vara trecuta, a fost inginer cu fondul forestier la ocolul din Filiasi si, prin natura functiei, trebuia sa stie despre taierile ilegale de arbori din curtea unitatii militare de acolo. A fost sanctionat cu pedeapsa maxima – diminuarea salariului cu 30% pe trei luni -, pentru astfel de nereguli, dar apoi a fost avansat ca sef de ocol in locul inginerului Velea, finul sau, impotriva caruia a depus nenumarate plingeri penale. Nu trebuie sa se inteleaga gresit, noi nu protestam impotriva faptului ca e sustinut de PNL. Nu avem nimic cu PNL, dar sa propuna pe altcineva, pentru ca Bercea e om rau. Chiar azi-dimineata (n.r. – ieri-dimineata) ne-a amenintat ca vom fi «decapitati», ca nici unul nu va mai ramine in functie, la ocol, daca vom fi impotriva lui“, a declarat Elena Pirvan, contabil-sef la Ocolul Silvic Filiasi, unul dintre protestatari.


Memoriu pentru subprefect


In timp ce in Piata Prefecturii se strinsesera deja 140 de semnaturi impotriva numirii lui Iulian Bercea, o delegatie de silvicultori formata din patru persoane a intrat la subprefectul de Dolj, Ion Groza, pentru a-si prezenta argumentele. In memoriul inaintat subprefectului cu aceasta ocazie se mentioneaza, printre altele „manageriatul defectuos“ al lui Bercea in perioada 1997-1998, cind a mai ocupat functia de director al Directiei Silvice Craiova, angajarea unor credite bancare pentru care s-a garantat cu… sediul Directiei Silvice, modul dictatorial de conducere – „unul dintre padurarii Ocolului Silvic Perisor s-a sinucis in urma presiunilor si amenintarilor acestuia cu procuratura si puscaria“ -, starea tensionata de lucru cu salariatii, care ar fi culminat cu demisia in bloc a personalului silvic de la Ocolul Silvic Calafat in anul 1998, dar si destituirea lui in toamna lui 1998, de catre conducerea Regiei Nationale a Padurilor, in urma unui control.


Directorul Deca, acuzat ca ar fi in spatele mitingului


Dupa ce a discutat timp indelungat cu protestatarii, subprefectul de Dolj, Ion Groza, a iesit cu citeva declaratii de presa prin care a dat de inteles ca nu va renunta la propunerea lui Iulian Bercea pentru functia de director adjunct al Directiei Silvice. „Eu am constiinta impacata ca am propus un om care, din punctul meu de vedere, este corect“, a spus subprefectul, care nu a evitat sa afirme ca in spatele mitingului padurarilor s-ar afla Stefan Deca, actualul director general al institutiei, care nu-l suporta pe Bercea. „Nu mi se pare corect ca actualul director, Deca, sa faca lobby pe linga primar si viceprimari pentru aprobarea mitingului. Ceva nu este in regula. Doar liderul de sindicat poate sa ceara acest lucru“, a mai spus Ion Groza.


Pe de alta parte, subprefectul nu a luat in seama cele semnalate de silvicultori, pe considerentul ca memoriul „nu este semnat“ de nimeni, in ciuda faptului ca sub geamurile sale peste 100 de padurari protestau impotriva lui Bercea. Totodata, nu a exclus posibilitatea sa propuna Biroului Permanent Judetean (BPJ) al PNL Dolj alt om pentru functia de director adjunct, daca tensiunile din cadrul Directiei Silvice vor continua.


Groza: „Nimeni nu este curat“


Subprefectul a recunoscut ca „nimeni nu este curat, fiecare a avut anumite interese, mai mult sau mai putin, dar gravitatea faptelor se poate discuta“, dupa ce a fost intrebat de presa daca Iulian Bercea poate fi acuzat de vreo incalcare a legii. La rindul sau, actualul director al institutiei, Stefan Deca, sustine ca nu are nici o legatura cu ceea ce s-a intimplat ieri la prefectura. „Nimic nu este adevarat. Pentru aprobarea de la primarie privind mitingul au fost liderul de sindicat Costinel Patrascu, juristul institutiei si purtatorul de cuvint. Eu am instiintat conducerea Regiei Nationale a Padurilor despre protest“, a declarat Deca. Directorul DS Craiova a mai spus si ca se asteapta sa fie inlocuit din functie de noua putere politica. „Asa s-a intimplat in toata tara si ma astept sa fiu indepartat si eu“, a concluzionat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU