17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrivatizarea Regiei de Apa Craiova, impotmolita la Comisia Europeana

Privatizarea Regiei de Apa Craiova, impotmolita la Comisia Europeana

Trimisii europeni in România nu au raspuns pina acum unei solicitari de doi ani privind aprobarea concesionarii distributiei unui partener privat


Concesionarea serviciului de furnizare a apei potabile in municipiul Craiova catre un operator privat, pe care autoritatile locale au initiat-o in urma cu trei ani, este blocata la Delegatia Comisiei Europene (CE) in România, care nu a transmis nici pina acum acordul privind incheierea unui parteneriat public-privat pentru demararea proiectului. In februarie 2002, firma spaniola de consultanta privind programul ISPA, EPTISA INTERNATIONAL, a demarat un studiu privind optiunile pentru participarea sectorului privat in cadrul serviciilor de alimentare cu apa a orasului, alegindu-se varianta concesiunii cu delegare de gestiune. Practic, aceasta solutie implica inlocuirea Regiei Autonome de Apa Craiova cu un operator care urma sa aiba si responsabilitati in investitiile de capital, municipalitatea devenind, la sfirsitul perioadei de concesiune, proprietara sistemului de distributie imbunatatit.


Un an mai tirziu, in februarie 2003, studiul cu pricina a fost inaintat Delegatiei CE, iar in martie 2004 consiliul local a aprobat inceperea procesului de selectie a firmei care va intocmi caietul de sarcini pentru licitatie. De atunci, lucrurile au ramas inghetate. Pentru ca orice fel de investitii sint monitorizate din exterior in conditiile derularii programului de finantare ISPA, autoritatile spun ca fara acordul CE nu pot derula procesul de privatizare a Regiei de Apa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS