8 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria Craiova vrea centrale electro-termice private

Primaria Craiova vrea centrale electro-termice private

Facturile neincasate ale Regiei de Termoficare ajung la 500 de miliarde de lei


In timp ce debitele populatiei catre Regia de Termoficare urca spre uriasa suma de 500 de miliarde de lei, autoritatile craiovene se gindesc sa implementeze in oras alt sistem de producere a agentului termic.


Este vorba de centrale cogenerative aduse din import, care ar scadea spectaculos costul gicacaloriei. „Aceste centrale produc in acelasi timp curent electric si energie electrica, putind functiona atit pe combustibil gazos, cit si lichid. Teoretic vorbind, costurile gigacaloriei ar putea fi reduse la zero daca centrala ar functiona circa 8.000 de ore pe an, adica 300 de zile. In mod real, nu exista o asemenea posibilitate, asa incit se pot face ajustari. Banii incasati pe curent fac posibila scaderea pretului energiei termice. Cine administreaza o asemenea centrala poate face bani buni“, a declarat viceprimarul Craiovei, Sorin Iordache.


Potrivit oficialilor primariei, si alte orase ar fi apelat la un sistem bazat pe centrale de cogenerare. La Cluj, costul gigacaloriei ar fi fost redus la 18 euro, iar la Medgidia un studiu de fezabilitate a estimat costurile la 22 de euro pe gigacalorie, in conditiile in care la Craiova aceasta costa circa 45 de euro. Modalitatea prin care s-ar putea realiza investitia este parteneriatul public-privat in care, dupa zece ani de exploatare, centrala ar putea intra in patrimoniul primariei. Proiectul experimental ar putea demara in cartierul Craiovita Noua, daca autoritatile considera ca alternativa unui astfel de sistem este rentabila.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII