17.8 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAmbulanta Olt primeste bani cu tiriita si penalitati cu carul

Ambulanta Olt primeste bani cu tiriita si penalitati cu carul

Au inceput negocierile furnizorilor de servicii medicale cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate pentru contractul de finantare pe 2005. Cu toate ca sint nemultumiti, 145 de medici de familie au semnat contractele, insa negocierile s-au impotmolit cind fata in fata s-au aflat reprezentantii Casei si cei ai Ambulantei Olt.


Directorul Seviciului de Ambulanta Olt, dr. Adrian Popa, denunta bugetul insuficient pentru nevoile institutiei, propus de CJAS. „La executia bugetara pentru 2004 s-a aplicat cota de inflatie de sapte la suta, din care Casa Nationala opreste zece la suta la dispozitia ordonatorului principal de credite. Asa am ajuns la un buget de 45,6 miliarde, prea mic pentru nevoile noastre“, a declarat dr. Popa. Acesta spune ca de multi ani atrage atentia ca fundamentarea bugetului pe baza unui cost istoric, la care se aplica niste cresteri procentuale, nu este cea mai buna solutie, mai ales ca toti indicatorii sanitari generali se calculeaza la numarul populatiei judetului.


Pentru a-si desfasura activitatea in bune conditii, Ambulantei Olt i-ar fi necesare aproximativ 57 miliarde de lei. In acest an, CJAS Olt a introdus clauze care nu se regasesc in contractele trecute. „Ne obliga sa solicitam pacientului documentele care atesta calitatea de asigurat, sa completam in acte inclusiv codul numeric personal. Ce facem cu pacientii comatosi, care nu au pe nimeni in preajma?“, a spus dr. Popa.


Nu se platesc sumele consumate peste bugetul aprobat


Pentru necompletarea formularelor cu CNP-ul pacientului, la sfirsitul lunii se percep penalitati de unu la suta asupra sumei cuvenite in luna in care s-a constatat abaterea. Trei la suta penalitati se percep asupra sumei primite in mod nejustificat, ca urmare a raportarilor eronate. Potrivit dr Popa, pentru o solicitare venita din Bals, pacientul este dus mai intii la Spitalul Orasenesc Bals. Daca starea pacientului impune transferul la Spitalul Judetean sau la alt spital din tara, CJAS nu plateste serviciile medicale decit pentru transportul pina la primul spital. Pentru transferarea susccesiva catre celelalte spitale se plateste doar transportul, nu si serviciul medical (interventia medicului si a asistentului). Pentru sumele primite in mod nejustificat, ca urmare a raportarilor eronate, se percep alte trei procente penalizare.


Alta problema este cea a depasirii sumelor alocate. „Niciodata nu s-a recunoscut ca ni se impune un plafon. Daca depasim bugetul, sumele nu ni se platesc. Cu toate ca depasirile nu se platesc, la fel ca si kilometrii parcursi degeaba, cind ni se fac farse, nu avem voie sa refuzam nici o urgenta, ca avem sau nu avem bani“, spun revoltati directorul, asistenta-sefa si reprezentantul sindicalistilor de la Ambulanta, nemultumiti de termenii contractului propus. Numai in ianuarie 2005 serviciile peste bugetul alocat depasesc un miliard de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS