13.4 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInca o familie din Dobrita - Runcu a fost evacuata

Inca o familie din Dobrita – Runcu a fost evacuata

• „De 50 de ani locuiesc in casa asta si acum trebuie sa ne mutam. Nu cred ca surparea se va opri. De la o zi la alta pamintul nostru se duce tot mai la vale“, a declarat Paraschiva Pisc, de 73 de ani, a carei familie a fost evacuata aseara de autoritatile locale, care s-au temut ca locuinta se va prabusi peste locatari • Terenul se deplaseaza cu 30-40 de centimetri zilnic, pina in prezent fiind afectate peste 20 de hectare • Prefectul de Gorj, Stefan Popescu Bejat, s-a intors de la Bucuresti cu promisiunea ca in maximum doua saptamini vor sosi si ajutoarele pentru evacuati


Alunecarile de teren de la Dobrita – Runcu, au mai afectat inca o casa din zona in care pamintul satenilor a pornit la vale. Drumul care leaga Dobrita de Runcu s-a rupt de la jumatate si in fiecare zi terenul se mai duce la vale cu 30-40 de centimetri. Autoritatile locale, in frunte cu viceprimarul Adi Cimpeanu, sperau ieri ca alunecarea de teren, inceputa cu peste o saptamina in urma, sa se opreasca, insa ploaia le taia din elan atit localnicilor, cit si angajatilor de la Drumuri Judetene. De citeva zile, drumarii incearca sa astupe cu pamint groapa uriasa ramasa in urma surparii terenului. Inca de la primele ore ale diminetii, o echipa de la Inspectoratul Judetean pentru Situatii de Urgenta s-a deplasat la fata locului, unde a constatat ca zona este in continuare instabila si ca, dintr-un moment intr-altul, casele se pot prabusi. Din acest motiv, conducerea Primariei Runcu a hotarit ieri seara sa evacueze familia Pisc, compusa din sase persoane, dupa ce, in urma cu mai multe zile, a fost evacuata familia Sirbu.


Agoniseala de o viata poate sa dispara in citeva ore


Familia Pisc isi stringea ieri ultimele lucruri de valoare din locuinta si din anexele casei, cele sase persoane avind dispozitie sa evacueze imobilul pina seara. Membrii familiei erau constienti ca in orice moment munca lor de o viata poate sa se transforme in ruine si ca trebuie sa se mute ca sa nu-si puna viata in pericol. „De 50 de ani locuiesc in casa asta si acum trebuie sa ne mutam. Nu cred ca surparea de pamint se va opri. De la o zi la alta pamintul nostru se duce tot mai la vale. Animalele, calul, vacile si gainile le-au dus mai la deal, la niste vecini, ca nu mai aveam unde sa le tinem, ca grajdul a fost luat de paminturi si putea sa cada peste vite. Numai ciinele nu a vrut sa plece. De prin casa am luat ce am mai avut si noi mai bun. Stim ca trebuie sa plecam la apartament, unde ne-a dat primaria. Nimeni nu poate opri nenorocirea asta si nu stiu cum o sa scapam de ea, ca apele parca nu se mai opresc. Ieri puteam sa merg prin gradina, in vale, acum nu se mai poate – s-au dus si pomii, cu totul. E nenorocire! Ma rog la Dumnezeu sa se opreasca“, a povestit, cu lacrimi in ochi, Paraschiva Pisc, de 73 de ani. Alt membru al familiei Pisc cauta prin pamint resturi de scinduri din ceea ce fusese cindva un gard, precum si alte lucruri care se aflau in curte in momentul in care s-a produs surparea.


Asteptarea – singura solutie…


Celor citeva zeci de sateni, care asistau ieri la lucrarile de astupare a gropii din sosea, parca nu le venea sa creada ca in zona unde lucrau utilajele fusesera case si alte constructii. Munca parca zadarnica a celor de la Drumuri ii descuraja pe proprietarii locuintelor din zona, alte 20 de familii temindu-se ca ar putea ramine pe drumuri. Viceprimarul Adi Cimpeanu a declarat ca aproximativ 20 de hectare de teren, pe care se afla si case, sint afectate de alunecari. Edilul isi manifesta insa increderea ca ceea ce a fost mai rau a trecut si ca paminturile se vor opri. Satenii erau insa pesimisti: „S-a vazut cu ochiul liber: un metru s-a deplasat. Acum incearca sa aduca pamint sa umple groapa asta. Se vad si prunii care sint acum la doi metri sub nivelul terenului care nu s-a surpat“, a spus un localnic, Constantin Papa. Inspectia Sanitara de Stat a prelevat probe de apa din fintinile din Dobrita pentru a stabili daca mai poate fi consumata. Intre timp, Primaria din Runcu le-a oferit celor afectati sticle cu apa minerala. Drumul care trece prin localitate se afla in continuare inchis, prefectul de Gorj, Stefan Marian Popescu-Bejat, sustinind ca soseaua nu va fi redeschisa circulatiei, pina ce pamintul nu se va stabiliza. In acelasi timp, prefectul de Gorj a declarat ca situatia de la Dobrita a fost inregistrata ca facind parte din categoria dezastrelor naturale si ca intr-o saptamina, maximum doua guvernul va aloca fonduri pentru cei afectati. Liviu Dumitrascu, inspector-sef al Inspectoratului pentru Situatii de Urgenta Gorj, a afirmat ca in prezent este foarte greu de estimat evolutia fenomenului alunecarilor de teren, acestea fiind monitorizate in permanenta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS