14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateServiciul Public de Asistenta Medico-Sociala este asaltat de batrini

Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala este asaltat de batrini

Zeci de craioveni au depus de la inceputul acestui an cereri pentru a putea fi internati la Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala din Craiova. Acesta a fost infiintat prin reorganizarea Centrului de Recuperare si Reabilitare a Persoanelor cu Handicap, pe baza Hotaririi nr. 343/2004. Pe 1 ianuarie 2005, Centrul s-a impartit in doua departamente. Unul a pastrat vechea denumire si se ocupa de persoanele cu handicap, fiind sub obladuirea Consiliului Judetean Dolj, iar celalalt s-a transformat in Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala, care se afla in subordinea Consiliului Local Craiova. „Pina in prezent, nu s-a finalizat procesul de despartire a celor doua servicii. Persoanele virstnice care au probleme sociale si sufera de boli cronice sint in ingrijirea noastra, iar capacitatea maxima de care dispunem este de 350 de locuri. Cei care doresc sa locuiasca aici pot depune cerere la Primaria Craiova, la sediul nostru sau chiar la Directia de Asistenta si Protectie Sociala din cadrul municipiului Craiova. Dupa ce analizam amanuntit dosarele petentilor, decidem daca e posibil sau nu sa fie internati la noi“, a precizat dr. Mihaela Deaconeci, directoarea Serviciului Public de Asistenta Medico-Sociala (SPAMS) din Craiova.


Celor internati nu li se limiteaza sederea. Daca au pensie, batrinii vor achita lunar 1.900.000 de lei. In cazul in care venitul este mai mic decit aceasta valoare, urmeaza sa plateasca 80 la suta din pensie, iar daca au familie, aceasta trebuie sa suporte restul. Centrul nu ii uita nici pe cei fara resurse materiale, care, daca indeplinesc conditiile stabilite, pot fi cazati. In aceasta luna, la SPAMS Craiova sint internati 347 de batrini, insa conducerea a suspendat temporar aprobarea dosarelor. „Desi unii au bani, iar altii nu, noi nu facem nici o diferenta, toti sint tratati la fel. Daca doresc sa plece, trebuie sa ne ceara mai intii voie, deoarece noi raspundem de ei. Am avut cazuri cind unele persoane internate aici nu au mai dorit sa se intoarca acasa, datorita conditiilor bune pe care le oferim“, a continuat dr. Mihaela Deaconeci.


Opt milioane de lei, intretinerea unui batrin


Serviciul Public de Asistenta Medico-Sociala din Craiova cheltuieste lunar, pentru fiecare persoana cazata, opt milioane de lei. Diferenta dintre suma platita de cei cazati si cea totala este suportata din bugetul local, ca masura de protectie sociala. „Am avut un caz, cind a venit cineva cu o ruda de 85 de ani, sa o interneze la noi. Cind l-am intrebat daca aceasta are unde sa stea, ne-a raspuns ca detine o casa, dar i-a donat-o lui cu conditia sa o intretina. Cind am aflat aceasta, l-am sfatuit sa gaseasca alta solutie, pentru ca nu putem sa o primim la noi. Angajatii serviciului au intilnit si familii „iubitoare“, care au preferat sa isi abandoneze batrinii in fata incintei si sa plece. Serviciul nostru incearca sa ofere conditii cit mai bune celor internati aici, incit sa simta ca duc o viata normala. Batrinii ar avea insa nevoie de orice lucruri pe care craiovenii ar dori sa le doneze, deoarece nu le putem pune absolut totul la dispozitie. In prezent, serviciul ofera asistenta medicala nonstop“, a incheiat dr. Mihaela Deaconeci.


Intre batrinii de la SPAMS s-au infiripat chiar povesti de dragoste, o parte dintre ei oficiindu-si relatiile. Persoanele virstnice din Craiova care ar dori sa locuiasca la SPASM isi pot depune dosarele incepind cu 1 martie. Toate cererile primite vor fi inregistrate si, in functie de disponibilitati, se va da curs acestora.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS