14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRazboi fratricid intre SIF Oltenia si GRUP VULCAN

Razboi fratricid intre SIF Oltenia si GRUP VULCAN

Reprezentantii SIF il acuza pe administratorul Sorin Mitran ca a blocat vinzarea la bursa a actiunilor detinute, in valoare de peste 800 de milioane de lei


SC Grup Vulcan SA, societatea detinuta de Adrian Mititelu prin acolitii sai, sta pe un butoi de pulbere gata sa explodeze. Dupa ce finantele publice doljene si ceilalti creditori si-au cerut banii inapoi, obtinind din partea Tribunalului Dolj declansarea procedurii de reorganizare judiciara si faliment in luna iunie a anului trecut, administratorul numit de Mititelu si compania, Sorin Mitran, se vede acum incoltit si de SIF Oltenia, unul dintre actionarii societatii Grup Vulcan.


Oricit de ciudat ar parea, SIF Oltenia s-a intors impotriva propriului administrator, pe care l-a dat in judecata pentru anumite prejudicii pe care le-ar fi adus societatii de investitii financiare incepind din anul 2002. Astfel, pe 21 iunie 2004, SIF Oltenia l-a chemat in judecata la Tribunalul Dolj pe Sorin Mitran, administratorul SC Grup Vulcan SA, solicitindu-i sa efectueze demersurile necesare pentru a inregistra la Oficiul de Evidenta a Valorilor Mobiliare (OEVM) si la Registrul Român al Actionarilor operatiunile aprobate in Adunarile Generale care au consfintit maririle de capital social si toate procesele de fuziune prin absorbtie prin care Grup Vulcan a inghitit mai multe firme apartinind lui Mititelu si „prietenilor“ sai. In cererea depusa la Tribunal, SIF Oltenia invoca Adunarea Generala Extraordinara a Actionarilor (AGEA) din 17 septembrie 2002 prin care s-a schimbat denumirea societatii si s-a hotarit fuziunea prin absorbtie cu SC Farul SA Craiova si SC Stira SA Lupeni, societati la care Mititelu detinea pachetul majoritar de actiuni.


De asemenea, SIF Oltenia face referire si la AGEA din 7 iulie 2003, cind actionarii au aprobat fuziunea SC Grup Vulcan cu SC Rom Euro SA Craiova, alta firma aflata in sfera de influenta a lui Mititelu. In felul acesta, prin fuziuni si mariri de capital social, SIF Oltenia a ajuns sa detina 32.720 de actiuni in valoare de peste 800 de milioane de lei, reprezentind o cota de 8,3% din capitalul social al SC Grup Vulcan.


Sorin Mitran ii sfideaza pe actionari


Nemultumirea reprezentantilor SIF este cauzata insa de faptul ca administratorul Sorin Mitran nu a inregistrat la OEVM si la Registrul Român al Actionarilor modificarile aprobate in adunarile generale ale actionarilor, neputind astfel sa-si vinda cota de actiuni detinuta la Grup Vulcan in cazul in care ar fi dorit acest lucru. Din aceasta cauza, presedintele Salapa si directorul Ciurezu, de la SIF Oltenia, cer instantei sa-l oblige pe Sorin Mitran la plata unor daune cominatorii de 500.000 de lei pe zi de intirziere de la data unei sentinte definitive si pina in momentul in care Mitran va inregistra modificarile survenite in cadrul Grup Vulcan. Pentru a-si motiva demersul, SIF Oltenia a adus ca dovada un extras de la Registrul Român al Actionarilor, unde actuala SC Grup Vulcan figureaza cu vechea denumire de Grup Santiere Montaj Cazane Craiova, cu sediul in strada Industriei 1.


Inainte de inceperea intregului proces de fuziuni prin absorbtie, actiunile SC Grup Vulcan SA erau tranzactionate la Bursa Electronica Rasdaq, SIF Oltenia detinind aproximativ 30% din capitalul social, ulterior alegindu-se numai cu putin peste 8% din actiuni. Pentru a-si putea valorifica actiunile pe piata de capital, SIF sustine ca nu era suficienta inregistrarea modificarilor doar la Registrul Comertului din Dolj, ci acestea trebuia comunicate si la OEVM si la Registrul Român al Actionarilor. Desi Societatea de Investitii Financiare a trimis pe adresa lui Sorin Mitran trei instiintari incepind din anul 2003, acesta nu a luat nici o masura in acest sens.


SIF Oltenia aduce ca probe la Tribunal articole din Gazeta de Sud


Vazind ca administratorul SC Grup Vulcan nu intentioneaza sa se conformeze cererilor, SIF s-a adresat din nou Tribunalului Dolj pe 18 octombrie 2004 cu o precizare in care modifica conditiile referitoare la daunele cerute. Daca in prima faza SIF cerea ca acestea sa fie stabilite doar dupa o decizie irevocabila a instantei, de data aceasta a plusat si a solicitat ca 500.000 de lei pe zi sa inceapa „sa curga“ de la data cind Mitran avea obligatia inregistrarii modificarilor la cele doua institutii amintite, adica incepind cu anul 2002. La un calcul simplu, conform noilor pretentii ale SIF, administratorul SC Grup Vulcan ar avea de platit pina in prezent peste patru sute de milioane de lei, suma care va creste considerabil, deoarece procesul este in plina desfasurare, iar pina la o sentinta definitiva a Tribunalului mai este cale lunga.


Dupa ce instanta a decis in iunie anul trecut declansarea procedurii de reorganizare si faliment a SC Grup Vulcan, numind totodata ca administrator judiciar SC Microfinance SRL in locul lui Sorin Mitran, reprezentantii SIF Oltenia au sarit si la gitul acesteia. Practic, procesul intentat administratorului SC Grup Vulcan a mers in paralel cu cel de faliment, cu toate ca SIF Oltenia este actionar la firma in cauza. Nemultumita, probabil, de aminarile repetate decise de instanta, Societatea de Investitii Financiare a cerut Tribunalului Dolj sa-i bage in aceeasi oala pe Mitran si pe administratorul judiciar desemnat in procesul de faliment si sa-l oblige pe acesta din urma la plata unor daune de 500.000 de lei pe zi in solidar cu Sorin Mitran.


Decizia SIF a venit pe fondul mai multor aminari succesive ale termenelor de judecata cauzate de faptul ca citatiile trimise de Tribunal pe adresa SC Grup Vulcan din strada Siretului 37 se intorceau intotdeauna inapoi cu mentiunea „destinatar necunoscut“. Disperati ca nu dau de urma lui Mitran, reprezentantii SIF Oltenia au adus ca proba la tribunal un articol din Gazeta de Sud din 8 noiembrie 2004, in care era publicat un facsimil cu o declaratie a lui Sorin Mitran conform careia acesta locuia la Cerat, adresa la care SIF a cerut instantei sa trimita citatia.


De aceeasi situatie s-au izbit si finantele publice doljene atunci cind incercau sa dea de urma SC Grup Vulcan pentru a-i comunica lui Sorin Mitran cererea de declansare a falimentului. Diferenta dintre SIF si finante este insa uriasa. In timp ce SIF detine actiuni la SC Grup Vulcan, nestiind insa care este sediul real al acesteia, finantele alergau dupa Mitran ca sa-si recupereze creantele de peste 80 de miliarde de lei pe care le aveau de incasat.


Administratorul judiciar spune ca SIF avea reprezentant in AGA de la Grup Vulcan


Dupa ce SIF Oltenia l-a pus pe administratorul judiciar pe acelasi calapod cu Sorin Mitran, acesta a reactionat prompt pe 27 decembrie 2004, cind a trimis Tribunalului un raspuns la cererea SIF. In explicatiile date, administratorul judiciar considera ca SIF minte atunci cind declara ca nu a stiut de modificarile survenite in urma majorarilor de capital social si a fuziunilor repetate.


Conform declaratiilor depuse la Tribunal, SIF Oltenia avea un membru in Adunarea Generala a Actionarilor Grup Vulcan, deci stia mereu ce se intimpla in interiorul societatii. Cu toate acestea, reprezentantul SIF nu a facut nici un demers pentru a reglementa situatia. Din cite se pare, nici nu ar fi avut prea mari sanse in acest sens. De exemplu, la sedinta AGA din 30 martie 2003, pe vremea cind Grup Vulcan avea sediul in Mehedinti, reprezentantul SIF, Ioan Pauna, s-a opus propunerii de fuzionare cu Rom Euro SA Craiova, atragind atentia asupra recuperarii creantelor si a platii datoriilor restante.


Cu toate acestea, votul negativ dat de SIF nu a contat, intrucit cele opt procente pe care le detinea la Grup Vulcan nu au fost suficiente fata de cele peste 80% detinute de acolitii lui Mititelu. Acesta mai spune ca nu a putut intra in posesia documentelor contabile ale societatii, deoarece fostul administrator nu i le-a pus la dispozitie, motiv pentru care a facut si plingere penala impotriva lui Sorin Mitran.Totodata, administratorul judiciar respinge afirmatiile facute de reprezentantii SIF, conform carora acestia nu ar fi stiut despre declansarea procedurii de faliment, aducind ca dovada o declaratie de creanta depusa de SIF Oltenia pe 28 septembrie 2004.


Razboiul dintre SIF Oltenia, Sorin Mitran si administratorul judiciar are un nou termen de judecata in luna martie, data pina la care Tribunalul a obligat SIF sa publice citatia pe numele celor doi reclamati intr-un ziar national. Interesant este faptul ca, in cele din urma, reprezentantii SIF au aflat ca adresa de domiciliu a lui Mitran este pe bulevardul Republicii 84, motiv pentru care pot spera ca Tribunalul s-ar putea pronunta inainte de intrarea in faliment a societatii, cind nu-si vor mai putea vinde la bursa actiunile detinute la Grup Vulcan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS