14.5 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateComerciantii craioveni au fugit de amenzile inspectorilor OJPC

Comerciantii craioveni au fugit de amenzile inspectorilor OJPC

Zeci de comercianti de la magazinele si chioscurile din cartierul craiovean 1 Mai, situate in vecinatatea Centrului Comercial Pelendava, si-au lasat marfa expusa in fata unitatilor, au inchis usile si au fugit la aparitia inspectorilor Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. Simbata dimineata, craiovenii care venisera la cumparaturi in aceasta zona au avut surpriza sa constate ca nu mai exista picior de comerciant. Revoltati, oamenii priveau nedumeriti la marfa expusa, dar neavind posibilitatea sa-si faca aprovizionarea si-au revarsat nervii pe inspectorii OJPC. „Nu este posibil asa ceva. Vrem sa ne facem cumparaturile, dar nu avem de unde. Din cauza inspectorilor de la Protectia Consumatorului au fugit toti vinzatorii, iar noi sintem cei care avem de suferit. Trebuie sa asteptam pina pleaca inspectorii, pentru ca vinzatorii sa se intoarca la magazine! Este cunoscuta calitatea indoielnica a marfii, dar neavind alte posibilitati ne multumim si cu asta. Chiar toti comerciantii care au fugit au nereguli sau marfa expirata?“, a spus Cristina Matei, pensionara. Inspectorii OJPC au declarat ca se confrunta des cu situatii in care comerciantii inchid unitatile si dispar. „Reusim sa intram intr-o unitate comerciala, maximum doua situate in aceeasi zona. In acest timp, ceilalti vinzatori inchid magazinele si se fac nevazuti. De multe ori le trimitem si lor invitatii pentru a se prezenta la sediul nostru sau revenim zilele urmatoare in control“, a spus Aurelian Toma, inspector OJPC Dolj.


Comerciantii verificati au primit amenzi contraventionale


Singurul punct comercial din cartierul 1 Mai in care inspectorii OJPC au reusit sa efectueze verificari a fost SC Daoroy. Magazinul avea probleme majore legate de depozitarea necorespunzatoare a marfii. „Produse care ar trebui pastrate la o anumita temperatura sint depozitate incorect. Foile pentru placinta trebuie pastrate congelate, dar in aceasta unitate sint depozitate la temperatura camerei. Am dat ordin ca toate pachetele cu foi de placinta sa fie scoase de la comercializare. Fructele sint pastrate linga produsele din carne si mezeluri, iar pentru cintarirea acestora este utilizat un singur cintar. Lactatele sint tinute necorespunzator in aceeasi lada cu puii si carnea. Din cauza nerespectarii conditiilor de depozitare, multe produse isi modifica proprietatile, alterindu-se“, a precizat Aurelian Toma.


Urmatoarea unitate comerciala pe care inspectorii OJPC au avut posibilitatea sa o verifice a fost SC ALIGRIO, situata pe strada Calea Unirii. Magazinul este de fapt un chiosc metalic in care se gaseste, la gramada, aproape orice: produse alimentare, cosmetice, haine, incaltaminte. Fardurile, pudra si fondul de ten nu aveau nici un fel de termen de garantie, iar majoritatea produselor erau comercializate fara certificate de calitate. „Se vind de toate in magazinul asta. Produsele sint de o calitate indoielnica. Cosmeticele fara certificat de garantie pot produce grave afectiuni ale pielii“, a spus inspectorul OJPC. Ambele unitati verificate vor fi sanctionate cu o amenda cuprinsa intre cinci si 30 de milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS