15.3 C
Craiova
joi, 18 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateSolomon si Giugea dezgroapa securea razboiului

Solomon si Giugea dezgroapa securea razboiului

Prefectul a anuntat ieri ca nu va aviza studiul unui proiect de 200 de miliarde pentru amenajarea centrului istoric al Craiovei, initiat de primar


Un proiect privind reamenajarea centrului istoric al Craiovei, evaluat, conform unui studiu, la circa 200 de miliarde de lei, risca sa intre in impas din cauza scandalului declansat intre primarie si prefectura, pe tema aprobarii studiului de fezabilitate. Prefectul de Dolj, Nicolae Giugea, a organizat ieri o conferinta de presa, in care a anuntat ca nu va da avizul de legalitate studiului de fezabilitate (SF) aprobat in luna ianuarie de Consiliul Local (CL) Craiova, din cauza ca municipalitatea nu a respectat reglementarile in vigoare privind urbanismul si amenajarea teritoriului.


Prefectul Giugea: „Vom cere CLM sa revina asupra hotaririi!“


Prefectura reproseaza autoritatii locale ca nu a aprobat in prealabil un Plan Urbanistic Zonal (PUZ), pentru care era nevoie de mai multe avize, printre care mentionam acordul Ministerului Transporturilor, Constructiilor si Turismului (MTCT) si mai ales al Ministerului Culturii si Cultelor (MCC), avind in vedere ca zona centrala a orasului face parte din categoria monumentelor istorice. Prin urmare, orice modificare de PUZ ar trebui sa primeasca mai intii acceptul celor doua ministere, ca apoi municipalitatea sa poata face lucrari si amenajari in zona. „Vom solicita Consiliului Local Municipal sa revina asupra hotaririi, pentru ca nu respecta conditiile de legalitate mentionate anterior. In caz contrar, hotarirea CLM va fi atacata in instanta de prefectura“, a declarat prefectul Nicolae Giugea. Intre altele, prefectul a facut si citeva consideratii care ii depaseau atributiunile, deoarece reprezentantul guvernului in teritoriu nu are competenta sa-si dea cu parerea asupra oportunitatii unor proiecte aprobate de forul legislativ local: „Nu vi se pare ca ne costa cam mult acest proiect?“.


Solomon: „Nu ma apuc de centrul Craiovei ca nu vrea Giugea?“


In contrapartida, reprezentantii primariei craiovene sustin ca hotarirea adoptata de CLM este legala. Potrivit celor precizate de Lizica Demetrescu, arhitectul-sef al municipalitatii, studiul de fezabilitate efectuat de firma bucuresteana DESCO DESIGN SRL cuprinde documentatia necesara pe baza careia primaria va solicita ministerelor mentionate avizele necesare modificarii PUZ din zona centrala a orasului.


Primaria considera ca acordurile forurilor centrale nu puteau fi cerute fara ca un proiectant (firma DESCO DESIGN) sa vina cu o viziune asupra modului in care se intentioneaza reamenajarea centrului istoric, asa ca a mers cu realizarea studiului de fezabilitate si a documentatiei pentru PUZ in paralel. „Este dreptul primarului sa solicite efectuarea unui studiu privind investitia. Asta nu inseamna ca ne si apucam de lucrari. Daca ministerele in cauza nu aproba proiectul, acesta nu se mai realizeaza in forma actuala. De altfel, eu am si evitat sa cer pina acum efectuarea PUZ in zona centrala, pentru a vedea mai intii daca proiectul in cauza este considerat o prioritate de consilierii municipali si daca il vor aproba“, a declarat Lizica Demetrescu.


Daca logica este corecta, o data cu studiul de fezabilitate, consilierii municipali au votat implicit pentru solicitarea, prin certificatul de urbanism, a modificarii PUZ din zona centrala. Si, implicit, daca documentatia din studiul de fezabilitate va primi aviz favorabil de la Bucuresti, nu exista nici un impediment ca CL sa aprobe modificarea centrului istoric, calat pe proiectul cu pricina.


Dincolo de diferentele de interpretare din partea celor doua parti, cert este ca inca din start proiectul va naste controverse aprinse si, daca nu se ajunge la un compromis, se va ajunge in instanta. De asemenea, se observa ca foarte usor conflictul administrativ poate fi deplasat in zona sicanelor politice. Proiectul cu pricina este ideea primarului PSD al Craiovei, Antonie Solomon, si a fost votat in CL inclusiv de consilierii Aliantei D.A. PNL-PD. De cealalta parte, prefectul Nicolae Giugea reprezinta noua putere (este de la PD), iar problema proiectului privind centrul orasului poate fi un semn de atentionare ca nu-l va lasa pe Solomon sa faca ce vrea. „Nu trebuie sa ma apuc de centrul Craiovei ca nu vrea Giugea? Sint sigur ca este vorba de o chestie politica. In ritmul asta nu o sa mai realizam nimic“, s-a exprimat, la rindul sau, primarul Solomon.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS