12 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRomânii sint prea saraci ca sa-si permita haine de calitate

Românii sint prea saraci ca sa-si permita haine de calitate

Aproximativ 75% din piata româneasca de textile este formata din capital speculativ si din produse second hand. Doar 15% dintre români cumpara haine de calitate si produse in tara, deoarece veniturile sint prea mici in comparatie cu preturile. Pe piata sint multe produse contrafacute care sint vindute drept produse de calitate. Din acest punct de vedere, patronatul industriei usoare apreciaza ca piata româneasca de profil s-a transformat in „groapa de gunoi“. Pentru rezolvarea acestei probleme, patronatul cere politici tarifare la vama care sa avantajeze producatorii autohtoni si un control mai serios al importurilor, pentru a se evita intrarea masiva a marfii neinregistrate. Totodata, patronii cer renuntarea la taxa de putere impusa pentru consumul de energie electrica in orele de virf.


Zece milioane de lei – o haina de piele sau 100.000 de lei, o geaca second hand


Magazinele second hand sint cele mai cautate din oras, deoarece putini craioveni isi permit sa cumpere haine originale la preturi de ordinul milioanelor de lei, chiar daca acestea sint de calitate. „De ce sa dai zece milioane de lei pe o haina de piele, cind poti cumpara o geaca de fis second hand cu doar 100.000 de lei. Cind primesc pensia, cumpar cite ceva din tirgul din Romanesti. 10.000 de lei pentru o bluza pot sa-mi permit, dar nu mai mult, pentru ca pensiile sint mici, datoriile depasesc posibilitatile noastre materiale, am nevoie de medicamente, trebuie sa cumpar mincare, asa ca am renuntat sa mai cumpar si haine“ a declarat Florica Stan, pensionara.


Intr-o familie cu doi copii, in care ambii soti au salariul minim pe economie, nu mai ramin bani de haine dupa achitarea facturilor la intretinere. Craiovenii spun ca saracia este prea mare ca sa se mai gindeasca la calitatea hainelor pe care le cumpere. „Ultima geaca am cumparat-o acum 15 ani si inca o port. De obicei, ma imbrac cu haine de la copii. Imi dau mie ce nu mai poarta ei, pentru ca nu imi permit nici sa intru intr-un magazin second hand cind stiu ca banii de mincare sint din ce in ce mai putini“, a declarat Marian Cirstea, somer.


Magazinele, „muzee“ in care vinzatorii doar prezinta noile colectii


Comerciantii spun ca magazinele din România s-au transformat in muzee. Daca unii vor sa fie in pas cu moda si au bani pentru haine scumpe, dar de calitate, altii „viziteaza“ magazinele ca pe simple muzee, plecind acasa cu plasa goala si impresionati de marfurile cu preturi piperate. „Am renuntat de mult la intrebarea «ce doriti?». Oamenii vin, probeaza, dar, cind e vorba sa cumpere, raspund «ne mai uitam». In perioada sarbatorilor, magazinele sint pline, pentru ca doar de Craciun si de Paste «se innoieste» românul, fiind singurele perioade din an cind vinzarile merg bine, in rest poate doar in zilele de salariu se mai simte ceva la vinzari. Românii sint saraci si nu isi permit haine de calitate care costa milioane de lei“, a precizat Angelica Mantea, vinzatoare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS