10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateFunctionarii publici, sanctionati daca nu permit accesul cetatenilor la informatii

Functionarii publici, sanctionati daca nu permit accesul cetatenilor la informatii

Craiovenii au solicitat in ultima vreme, conform Legii nr. 544/2001, tot mai multe informatii referitoare la activitatea consiliului local si a primarului. In baza acestui act normativ, daca informatiile sint de interes public, angajatii municipalitatii sint obligati ca in termen de maximum zece zile sa le comunice solicitantilor. In aceasta categorie sint inlcuse informatiile referitoare la structura organizatorica, la atributiile departamentelor institutiilor publice, la surse financiare, la bugetul si bilantul contabil sau la programele si strategiile proprii. Daca doresc sa cunoasca amanunte in aceste cazuri, craiovenii trebuie sa ia legatura cu functionarii publici din Compartimentul relatii cu publicul, din cadrul primariei. In cazul in care nu primesc raspuns, ei se pot adresa comisiei pentru analiza reclamatiilor administrative privind incalcarea dreptului de acces la informatiile de interes public. Daca va fi gasit vinovat, functionarul public poate primi o penalizare de 5-20% din salariu pe o perioada de o luna pina la trei luni, trecerea intr-o functie inferioara ori destituirea din functia publica.


Incepind cu luna ianuarie, secretarul primariei, Nicoleta Miulescu, a devenit coordonatorul acestui compartiment, in timp ce subordonatii acestuia sint Elvira Stancu, sef Serviciu relatii cu publicul, si Alin Oprea. „Anul trecut au fost solicitate 150 de informatii zilnice verbale, in timp ce 29 au fost cerute in scris. In ultimul caz, cetatenii au dorit sa afle amanunte despre studii si schite parcelare, copii ale unor contracte de asociere ale primariei sau planul urbanistic general, situatia juridica a unor terenuri etc.“, a precizat Elvira Stancu.


Functionarii pot sa refuze insa accesul la anumite informatii numai daca acestea nu sint de interes public. In aceasta categorie sint cuprinse documentele prevazute in Decizia nr. 801/2003. Procesele-verbale de constatare si sanctionare a contravenientilor, autorizatii eliberate in baza Legii nr. 300/2004, documente cu caracter militar care se intocmesc in baza HGR 25/1996, planul de protectie civila a municipiului, rapoartele de audit intern si procesele de control financiar sint citeva dintre informatiile la care craiovenii nu pot avea acces. In aceste cazuri, functionarii publici nu pot fi trasi la raspundere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS