20.3 C
Craiova
marți, 16 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate51 de familii traiesc in frig in plina iarna

51 de familii traiesc in frig in plina iarna

Din cauza datoriilor la energia electrica de peste 100 de milioane de lei, 51 de familii craiovene traiesc in plina iarna fara caldura. Caminul nr. 257 de pe strada Brestei, in care locuiesc acestea, primea caldura si apa calda de la o microcentrala alimentata cu energie electrica. Deoarece nu si-au achitat restantele, oamenii au fost pasuiti anul trecut timp de trei luni, dupa care curentul le-a fost taiat, raminind fara incalzire. Desi oamenii sint constienti ca, daca ar plati, necazurile lor ar lua sfirsit, ei sustin ca nu au bani.


„Nu putem sa mai traim in aceste conditii. Sintem oameni, nu animale. Ne spun ca trebuie sa achitam mai intii restantele si apoi avem dreptul sa ne plingem. Ne-am imbolnavit si eu, si fetele mele: Ionica de astm, iar cealalta are probleme cu plaminii. Cum sa fim sanatosi cind avem mucegai peste tot si abia mai putem sa respiram. Cind se incalzeste vremea, mai iesim afara ca sa nu mai induram frigul de aici. Pentru a nu ingheta in casa, dam drumul la gaze si mai facem caldura, dar nu ne ajuta prea mult, pentru ca oricum trebuie sa stam imbracati cu haine groase. Sa dea drumul la caldura, ca vom plati noi cumva. Familia mea traieste dintr-un ajutor social, asa ca nu avem bani la dispozitie. La gaze avem foarte mult de plata, dar speram sa nu le taie si pe astea“, a povestit Luminita Burtea, una dintre locatare.


Chiria pentru garsoniere – 140.000 pe luna


Caminul nr. 257 apartine Primariei Craiova si a fost amenajat pe vremea vechii conduceri, fiind investita o suma importanta de bani. Pentru locuintele sociale pe care le ocupa, craiovenii achita lunar o chirie de 140.000 de lei. Suma este considerata insa de chiriasi mult prea mare. Din 51 de familii, in prezent, doar patru sint la zi cu facturile la utilitati. Locatarii sutin ca au fost in audiente la mai-marii urbei, pentru a li se oferi solutii, dar nu au primit nici un raspuns pozitiv.


„Eu sint la zi cu chiria, insa altii nici pe aceasta nu au platit-o. Am o pensie mica si trebuie sa am grija si de baiatul meu, care are 30 de ani, dar nu poate merge si are TBC. Am vrut sa il internez in spital si nu l-au primit, deoarece nu avea carnet de sanatate. A lucrat cit a putut, dar fara contract si din cauza asta nu are vechime pe cartea de munca. Acum am aflat ca are si insuficienta cardiaca. Mi-au zis ca ii acorda ajutor numai daca platesc spitalizarea, care este de aproape un milion de lei pe luna. E foarte bolnav, dar din cauza conditiilor de aici, mi-e frica sa nu se agraveze boala si sa moara. De cind ne-au lasat fara caldura, apa calda si curent pe casa scarii, o ducem si mai greu. Norocul nostru este ca avem contoare individuale“, a spus Mona Mitran.


Cei mai multi locatari din Caminul nr. 257 beneficiaza de ajutorul social, neavind alte surse de venit. Cei care nu primesc acest ajutor muncesc cu ziua pe unde gasesc. Acestia sustin ca prefera sa se mute in strada decit sa locuiasca in conditii inumane. Autoritatile locale nu-i pot ajuta pe acestia, deoarece nu pot sa plateasca factura la energia electrica, dar nici sa apeleze la reprezentantii SC ELECTRICA SA pentru o scutire. Situatia celor 51 de familii este fara iesire.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS