10.6 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateVinzarea Electroputere - invaluita in mister

Vinzarea Electroputere – invaluita in mister

• Unul dintre consortii ar putea fi descalificat, deoarece la sfirsitul lui 2004 avea datorii de 1,3 miliarde de lei la buget, conform site-ului Ministerului de Finante • SC Cuprom SA si SC Amteck Investitii SRL nu au experienta de zece ani asa cum cere AVAS


La mai bine de o saptamina de la depunerea ofertelor de participare pentru vinzarea pachetului majoritar de actiuni al Electroputere, privatizarea societatii din Craiova a intrat intr-un punct mort. Desi anuntul de vinzare publicat de Agentia pentru Valorificarea Activelor Statului (AVAS) pe 24 decembrie 2004 prevedea ca documentele de precalificare sa fie deschise la doua ore dupa depunerea ofertelor, Directia de informare si relatii cu publicul a agentiei nu a dat publicitatii nici un comunicat in care sa precizeze stadiul discutiilor sau daca s-a inceput negocierea cu unul dintre cele doua consortii care au depus oferte in plic. Surse din cadrul directiei au declarat pentru GdS ca nu se stie momentan daca s-au deschis documentele de precalificare, dar presupun ca au fost respectate cele scrise in anuntul de vinzare. „Conform procedurilor in vigoare, se aplica o grila de precalificare, existind totodata si o perioada de contestatie. In cazul in care ambele consortii indeplinesc conditiile din anuntul de vinzare care face referire la mai multe acte normative, se pot califica mai departe si pot participa la negocieri pentru pachetul de actiuni scos la vinzare de AVAS“, au declarat reprezentantii agentiei. Sursele mentionate au precizat ca departamentul de privatizare nu a stabilit inca o data la care sa faca publice informatiile legate de eventualul cistigator cu care se va negocia preluarea Electroputere.


Datoriile Electroputere ramin la latitudinea Consiliului Concurentei


Dincolo de pretul cu care se va cumpara fabrica, principalul punct de discutii il reprezinta datoriile de peste 860 de miliarde de lei acumulate de Electroputere. Conform unor surse din cadrul Directiei de Informare a AVAS, restantele fabricii din Craiova nu vor face obiectul negocierilor dintre agentie si consortiul cistigator, in cazul in care unul dintre ele se va califica pentru negocieri. Dupa cum rezulta din spusele surselor mentionate, este posibil ca anuntul de vinzare sa se reia la o data ulterioara, daca nici unul dintre ofertanti nu indeplineste conditiile minimale. „Nu poate fi vorba de negociere a datoriilor. AVAS nu poate negocia asa ceva. Eventuala esalonare sau stergere a restantelor se face pe baza Legii nr.137/2002, prin emiterea de catre autoritatile creditoare a unor ordine comune care va trebui aprobate de Consiliul Concurentei. Au fost cazuri insa cind Consiliul nu a aprobat respectivele ordine“, au precizat surse din cadrul Directiei de informare. Ceea ce inseamna ca eventualul cumparator al Electroputere nu-si va putea negocia esalonarea sau stergerea datoriilor in cadrul discutiilor cu AVAS, ci va trebui sa astepte decizia creditorilor si a Consiliului Concurentei.


Cit de actuale sint datoriile Cuprom?


Numele celor doua consortii care s-au inscris in cursa pentru cumpararea Electroputere nu spun mare lucru. Primul consortiu este format din Contactoare SA Buzau si Somes SA Dej, iar celalalt din Cuprom SA Bucuresti, Amteck Investitii SRL si persoana fizica Gheorghe Nitu. Surpriza mare insa in cazul celor doua societati care formeaza cel de-al doilea consortiu, care din cite se pare nu respecta conditiile minime impuse de AVAS pentru a participa la negocieri. Una dintre conditiile de participare este ca societatea sa aiba experienta de cel putin zece ani, in cel putin una din urmatoarele activitati cuprinse in obiectul de activitate al Electroputere, si anume fabricarea de motoare, generatoare si transformatoare electrice, aparate pentru distributia si comanda electrica si constructia si repararea materialului rulant. Or, cele doua firme au fost infiintate in 2003, cum este cazul Cuprom SA, la care actionare sint sase firme din Cipru, respectiv 2004 in cazul Amteck Investitii SRL. Este greu de crezut ca firmele in cauza nu au stiut acest lucru, motiv pentru care este posibil sa-l fi cooptat in consortiu si pe Gheorghe Nitu, care ar avea o experienta de zece ani in domeniu, in felul acesta conditia impusa de AVAS fiind respectata. Cit de legala ar fi o asemenea procedura nici cei de la AVAS nu stiu. Surse din cadrul Directiei de Informare si Relatii Publice au precizat ca nu au intilnit pina in prezent o astfel de situatie si, in consecinta, nu se pot exprima. „Din experienta de pina acum nu am intilnit asemenea cazuri“, au declarat pentru GdS sursele mentionate.


Daca in privinta experientei de zece ani lucrurile sint destul de ambigue, situatia pare mult mai clara cind vine vorba despre datorii. Conform HG nr. 577/2002, la care face referire si anuntul de vinzare publicat de AVAS, societatea care doreste sa cumpere actiuni trebuie sa faca dovada privind achitarea obligatiilor fiscale catre toti creditorii bugetari, prin prezentarea unui certificat de atestare fiscala eliberat de organul fiscal competent. Numai ca, daca e sa dam crezare informatiilor publicate pe site-ul Ministerului de Finante, SC Cuprom SA datora bugetului de stat 1,3 miliarde de lei la sfirsitul anului trecut, in cazul acesteia ministerul declansind si inceperea procedurilor de executare silita. Daca informatia de pe site ar fi corecta, iar SC Cuprom SA nu si-a platit pina pe 10 februarie datoria restanta, atunci consortiul ar fi descalificat din start.


Datoriile Electroputere ar putea fi transformate in actiuni


Ce se va intimpla insa in cazul in care nici unul dintre cei doi ofertanti nu se va incadra in cerintele AVAS? Se va relua vinzarea la o data stabilita de AVAS, spun reprezentantii Directiei de Informare din cadrul AVAS, fara sa precizeze insa cind. Practic, statul vinde doar 62,8% din capitalul social al Electroputere, restul de actiuni avind deja proprietari. Structura actionariatului si numarul de actiuni se vor definitiva insa dupa transferul unor active care au facut obiectul unei hotariri judecatoresti definitive si irevocabile, deoarece, pe parcursul derularii procesului de privatizare, pachetul de actiuni detinut de AVAS s-ar putea modifica, ca urmare a conversiei creantelor in actiuni. In acest caz, autoritatea statului va vinde intreg pachetul de actiuni la acelasi pret pe actiune rezultat in urma negocierilor purtate pentru vinzarea pachetului de 62,8259% din actiuni. „In cazul in care creantele vor fi transformate in actiuni, cel care a cumparat pachetul majoritar are drept de preemptiune asupra actiunilor rezultate pe care le poate cumpara la acelasi pret“, au declarat reprezentantii AVAS. Ramine de vazut daca autoritatea statului va reusi sa obtina cel putin 78 de miliarde de lei cit valoreaza pachetul scos la vinzare. Trecerea timpului si lipsa de informatii din partea AVAS nu fac decit sa sporeasca dubiile cu privire la reusita privatizarii tinind cont de faptul ca de la deschiderea documentelor de precalificare pe 10 februarie si pina in prezent a trecut mai mult de o saptamina, timp suficient pentru autoritati sa-si dea seama cit de serioase sint ofertele depuse. Cel mai cistigat in aceasta situatie ar fi concernul format din SC Somes SA si Contactoare Buzau, condus de omul de afaceri Stefan Vuza. Conform propriilor aprecieri facute in revista Capital Top 300, Vuza se considera un investitor curajos care a preluat fabrici cu datorii mari si mii de salariati, profil in care se incadreaza si Electroputere.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS