11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateJudecatorii romi vor sa fie recunoscuti pe plan national

Judecatorii romi vor sa fie recunoscuti pe plan national

„Judecatorii“ romi din judet s-au intilnit miercuri cu prefectul Nicolae Giugea, pentru a pune la punct citeva strategii privind siguranta acestei etnii. Initiatorul acestei intilniri a fost controversatul consilier pe problemele romilor, Ilie Bambaloi. Abia instalat in functie, acesta s-a decis sa ia taurul de coarne si sa faca ordine. Dupa o serie de discutii cu cei care „impart“ judecata tiganeasca, s-a decis ca este nevoie de o intilnire cu prefectul de Dolj.


„15 dintre acesti judecatori au venit la intrevederea cu Nicolae Giugea. Acestia au fost impresionati, pentru ca in sfirsit cineva de la putere se intereseaza si de soarta lor. Cea mai mare problema cu care se confrunta ei o reprezinta faptul ca nu sint recunoscuti de fortele de ordine ca fiind mediatori. Daca se iveste un scandal intre romi, cei care impart la noi dreptatea se duc la fata locului pentru a decide cine a gresit si cine nu. Nu putine au fost insa situatiile cind au fost sanctionati pe motiv ca nu au ce cauta la locul producerii incidentului. O astfel de problema a avut loc in ultimul timp si la Timisoara. Pe viitor vom incerca sa le oferim un fel de legitimatii pentru a le fi si lor recunoscuta autoritatea“, a precizat Ilie Bambaloi.


Pentru a da dovada de transparenta, „greii“ etniei romilor au decis ca in prezenta prefectului sa fie format un complet al judecatorilor la nivelul judetului Dolj. Functia de presedinte a fost cistigata de cel care detine aceeasi titulatura la nivelul intregii tari, Nicu Sardaru, in timp ce vicepresedinti au fost alesi patru dintre cei prezenti.


Romii respecta judecata tiganeasca


Membrii completului de judecata, conform legilor nescrise, trebuie sa se implice in asigurarea si gasirea de solutii pentru atenuarea tensiunilor si prevenirea violentei. De asemenea, au obligatia de a actiona ca mediatori intre membrii comunitatii rome.


„Scopul judecatii este impacarea partilor implicate in incident. De cele mai multe ori ai nostri apeleaza la aceasta, nemaifiind nevoie sa mearga la o autoritate publica locala. Nu exista nici un rom care sa refuze sau sa nu respecte deciziile completului nostru. Rusinea sau daunele morale pricinuite se platesc material. Pentru a se ajunge la judecata tiganeasca, partea vatamata trebuie sa faca in mod verbal o astfel de cerere, dupa care tot aceasta instiinteaza judecatorul si stabileste termenul de judecata. Cind comunitatea se stringe incepe dezbaterea, in urma careia se va stabili verdictul“, a incheiat Bambaloi.


Desi discutiile s-au incheiat dupa ora 22.00, s-a stabilit ca este nevoie de intilniri periodice intre prefect si judecatorii romi, pentru a se cunoaste toate problemele care se pot ivi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU