15.9 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitatePrimaria nu poate oferi bani saracilor

Primaria nu poate oferi bani saracilor

Primaria Craiova nu va putea oferi ajutoare de urgenta familiilor sarace, nici in anul 2005. Singurii bani care pot alina necazurile craiovenilor fara venituri sint cei proveniti pe baza Legii nr. 416/2002. De sumele prevazute in actul normativ pot beneficia doar persoanele care dovedesc ca nu au nici un venit lunar fix. Cei mai defavorizati sint cei care traiesc dintr-o pensie insignifianta, dar carora legea nu le permite sa obtina ajutor social. Primaria nu le poate oferi nici o solutie, deoarece nu exista o suma de bani prevazuta in acest scop la bugetul local. Oamenii nu se lasa insa dezamagiti, apelind zilnic la reprezentantii municipalitatii.


„Am o pensie de la CAP de 700 de mii de lei, din care trebuie sa il cresc si pe nepotul meu, care nu mai are parinti. E in clasa intii si trebuie sa il trimit la scoala si sa ii dau bani si acolo. Pentru ca am banutii aia, mi-au zis cei de la primarie, nu mai pot sa iau altii. Eu sint batrina si traiesc in mizerie, dar romii care au palate si masini cum pot sa ia ajutoare si sa traiasca precum regii?“, a spus Vera Pina, o pensionara.


Doua eleve de liceu vor ramine in strada


Desi cea mai mare parte a celor care trec pragul primariei sint vechi clienti, acestia traiesc cu speranta ca vor obtine bani din care sa poata trai. Cristina Cizmaru are 17 ani si este eleva la Liceul „Traian Vuia“. In urma cu citeva luni, ea a venit la audiente la reprezentantii municipalitatii, pentru a obtine bani cu ajutorul carora sa isi inchirieze o locuinta.


„Mama s-a imbolnavit in august 2004 de leucemie si de atunci sta numai prin spitale. O vreme, eu si sora mea, care are 19 ani, am locuit la matusa noastra, intr-o garsoniera, dar pina la urma am fost nevoite sa plecam. Asa am ajuns in strada. Disperata, am decis sa vin la primarie pentru a ni se gasi un loc unde sa stam, cel putin pina cind terminam scoala. In final, am reusit sa obtin 70 de euro pe luna, pina pe 15 aprilie, pentru a ne inchiria o locuinta. Banii au fost dati din bunavointa unui angajat de aici. Nu stim insa ce o sa se intimple cu noi din aprilie! Traim doar din alocatiile noastre si din pensia de 1.700.000 lei a mamei. Ne descurcam greu, mai ales ca trebuie sa ii cumparam si ei medicamente din banii astia. Din cauza ca este o forma grava de leucemie, nu se stie inca daca va supravietui sau nu“, a povestit Cristina Cizmaru.


Cele doua fete au incercat sa obtina banii de care aveau nevoie batind si pe la alte usi, insa acestea le-au fost inchise in nas. Tatal lor a plecat la inceputul anului 2004 si de atunci nu a mai luat legatura cu ele.


„Prin ianuarie anul trecut, parintii nostri au inceput sa se certe, iar tata a decis sa plece. Nu stim absolut nimic de el, pentru ca nu a mai dat nici un semn de viata. Daca ne-ar mai ajuta si el cu ceva bani, poate am reusi sa nu mai traim din mila altora. Am incercat sa il gasim, insa nu mai lucreaza la vechiul loc de munca. De fapt, nici nu stim daca mai este angajat pe undeva. Pentru ca mama are pensie, nu putem sa beneficiem de nici un ajutor. Noi speram ca pina in aprilie sa se mai gaseasca oameni cu inima care sa ne ajute“, a incheiat Cristina.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS