Acasă Actualitate Inspectorul de la DGFP Dolj a rambursat peste 50 de miliarde de...

Inspectorul de la DGFP Dolj a rambursat peste 50 de miliarde de lei in zece dosare

• Alti zece inspectori din Finante stau cu frica in sin ca ar putea impartasi soarta colegei lor • La evaluarea facuta de conducerea DGFP Dolj, acestia au primit doar „satisfacator“, pentru a nu li se desface contractul de munca


Dosarul de urmarire penala a inspectorului din cadrul Finantelor publice doljene, Georgeta Saftulescu, arestata preventiv in urma cu citeva zile pentru returnarea ilegala de TVA in suma de 3,7 miliarde de lei unei firme din Craiova, are mari sanse sa creasca in volum. Surse autorizate din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj au declarat pentru GdS ca, in urma analizarii dosarelor de rambursare a TVA instrumentate de inspectoarea de 37 de ani, au iesit la iveala si alte aspecte care ar putea reprezenta capete de invinuire impotriva Georgetei Saftulescu. Conform surselor mentionate, inspectorul din Finante ar fi acordat TVA in conditii suspecte in cel putin zece cazuri anumitor firme din Craiova, iar suma totala s-ar ridica la peste 50 de miliarde de lei. Arestarea Georgetei Saftulescu a fost insa precedata de anchete ale politistilor din Dolj si Sibiu. Povestea dosarului in care inspectorul a fost acuzat de complicitate la inselaciune a inceput anul trecut, cind Finantele au trimis anchetatorilor, la cererea acestora, dosarul original in care se gaseau si procesele-verbale de control. La solicitarea acelorasi organe de ancheta, finantele doljene au efectuat o reverificare a firmei si a dosarului respectiv, care a confirmat ca suma de 3,7 miliarde de lei fusese acordata in mod suspect. Ca urmare a concluziei noului raport de verificare, politistii de la Serviciul de Investigare a Fraudelor din cadrul Inspectoratului Judetean de Politie Dolj au arestat-o pe Georgeta Saftulescu, aceasta fiind prima masura de acest gen luata de organele de ancheta dupa declansarea scandalului rambursarii unor sume uriase de TVA catre anumite firme favorizate.


La Finante domneste tensiunea


Daca Georgeta Saftulescu a ajuns in arest, ceilalti inspectori din Finante care se simt cu musca pe caciula asteapta infrigurati urmatoarele miscari ale politistilor. Surse demne de incredere din cadrul DGFP Dolj au declarat ca numarul inspectorilor asupra carora planeaza suspiciuni ca ar fi inchis ochii si ar fi incheiat procese-verbale nereale se invirte in jurul cifrei zece, acestia reprezentind nucleul cu care ar fi lucrat anumite firme din judet. Pe linga acestia ar mai exista alti citiva inspectori care au semnat procese-verbale de rambursare a TVA in mod sporadic. Directorul DGFP Dolj, Ioan Filipescu, a declarat ca inspectorii cu pricina lucreaza si acum in cadrul Finantelor doljene, acestia nedindu-si demisia pina in prezent, desi in mod normal acesta ar fi fost cursul normal al lucrurilor, dupa cum apreciaza Filipescu. „La evaluarea pe care am facut-o la sfirsitul anului trecut, anumiti inspectori au primit calificativul satisfacator, adica la limita. Am preferat sa le dau nota de trecere si sa las organele de ancheta sa decida cine si cit de vinovat este. Daca le-as fi dat nesatisfacator, ar fi trebuit sa le desfac contractul de munca. Aceasta evaluare are loc in fiecare an“, a declarat directorul DGFP Dolj. Inspectorii luati in vizor atit de conducerea finantelor, cit si de organele de ancheta mai au o sansa pentru a nu impartasi soarta colegei lor, Georgeta Saftulescu, si anume ca anchetatorii sa considere ca vina pentru acordarea ilegala a unor sume de TVA cade in sarcina firmelor care au indus in eroare Finantele prin declaratiile pe proprie raspundere care nu au fost conforme cu realitatea. Pe de alta parte, ar putea fi o chestiune de timp pina cind politistii ar putea declansa o serie de arestari in rindul finantistilor, tinind cont de faptul ca dosarele aflate pe masa anchetatorilor incep sa fie rezolvate unul cite unul.

Exit mobile version