Acasă Actualitate Populatia si IMM-urile cred ca guvernul a incercat sa musamalizeze cazurile de...

Populatia si IMM-urile cred ca guvernul a incercat sa musamalizeze cazurile de coruptie

• In timp ce patronii au foarte putina incredere in prefecturi, populatia crede
ca presa este preocupata de adevar • Jumatate din autoritatile locale cred insa ca subiectele de coruptie provin din „imaginatia presei“


Scandalurile de presa in care au fost relatate fraude cu bani proveniti de la Uniunea Europeana afecteaza imaginea României in strainatate. Delegatia Comisiei Europene in România a ajuns la aceasta concluzie in urma unui studiu realizat in rindul populatiei, mediului de afaceri si al autoritatilor locale, prezentat saptamina trecuta in cadrul unui seminar pentru transparenta informatiilor si a deciziilor legate de finantarea programelor europene in România. Demersul Delegatiei Comisiei Europene a avut ca principal scop evaluarea perceptiei publicului asupra fraudelor cu fonduri UE si pentru a evalua cit de mult au afectat recentele scandaluri de presa referitoare la coruptie imaginea publica a Delegatiei CE. Iar rezultatele nu s-au lasat asteptate prea mult. Intrebati cita incredere au in institutiile si persoanele care se ocupa de acordarea fondurilor venite de la Uniunea Europeana, doar 29% dintre subiecti au raspuns ca au incredere in agentiile de dezvoltare regionala, restul de aproape 70% neavind incredere in corectitudinea derularii zecilor de milioane de euro. Populatia nu are incredere nici in prefecturi, consilii judetene, primarii, agentiile SAPARD sau ministere, procentele situindu-se sub 40%, ceea ce inseamna ca autoritatile si institutiile statului au o imagine mai mult decit proasta in ochii oamenilor de rind. Un caz interesant il reprezinta intreprinderile mici si mijlocii, care au foarte putina incredere in prefecturi, sub 20%. Nici celelalte institutii nu sint vazute cu ochi mai buni de catre mediul de afaceri, patronii fiind mult mai reticenti decit oamenii de pe strada. Studiul a inclus si parerile autoritatilor locale, adica exact cele care sint raspunzatoare de bunul mers al programelor, care, conform datelor statistice, au incredere in corectitudinea derularii fondurilor europene, ceea ce nu surprinde pe nimeni, deoarece ar fi fost absurd sa se critice singure.


Populatia are incredere in presa


Intrebata fiind daca in ultimul an a auzit despre vreun proiect cu fonduri europene care a esuat sau de vreun scandal in legatura cu aceste fonduri, o treime din populatia intervievata a raspuns afirmativ, cel mai cunoscut caz fiind scandalul Puwak, care a tinut zile intregi capul de afis al mass-media. Acelasi caz a fost mentionat si de reprezentantii IMM-urilor, care au specificat in proportie de aproape 70% ca au auzit de scandaluri cu fonduri UE. Interesanta este insa reactia autoritatilor locale, care considera ca cele mai multe scandaluri au avut in prim-plan proiecte derulate cu fonduri SAPARD. Singura care se bucura de increderea populatiei este presa. Peste 85% dintre cei intervievati au raspuns ca presa este preocupata de adevar, iar 79% au apreciat ca mass-media sint bine informate. Interesante sint si parerile publicului larg referitoare la sursa de informare a jurnalistilor atunci cind relateaza despre cazurile de coruptie. Conform studiului, 83% dintre cei intervievati cred ca sursele de informare provin din investigatiile proprii ale presei si doar 33% au ca sursa Serviciul Român de Informatii. La polul opus, autoritatile locale considera, in proportie de 48%, ca subiectele relatate provin din „imaginatia presei“. Studiul scoate in evidenta imaginea proasta pe care o are guvernul in rindul mediului de afaceri si al populatiei. Mai putin de jumatate din populatia intervievata crede ca guvernul lucreaza corect si mai mult de o treime considera ca executivul a incercat sa acopere scandalurile de coruptie. Concluziile Delegatiei Comisiei Europene trag un semnal de alarma, care ar trebui sa-i puna pe ginduri pe guvernanti: publicul este ferm convins ca distribuirea de fonduri este asociata cu frauda si coruptia si ca responsabile de acest lucru sint guvernul si institutiile statului.

Exit mobile version