6.2 C
Craiova
sâmbătă, 20 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateRecorelarea pensiilor - o necunoscuta pentru virstnici

Recorelarea pensiilor – o necunoscuta pentru virstnici

Vestea recorelarii pensiilor, incepind cu luna martie 2005, a determinat sute de pensionari sa bata zilnic drumul spre Casa Judeteana de Pensii Dolj pentru a solicita informatii. Acestia sint revoltati si in acelasi timp panicati, multi nestiind nici pina in prezent ce acte trebuie sa depuna.


„Este o mare problema si multi dintre noi am intrat in panica. Sintem purtati pe drumuri, pe la fostele locuri de munca, si uneori acestea nu sint putine. Unii dintre pensionari au inteles ca trebuie sa-si faca un nou dosar de pensionare. Dosarele de pensionare ne-au fost facute in urma cu 30, poate chiar 40 de ani, esalonat, si nu stim cum sa facem sa aducem atitea adeverinte intr-un timp scurt si nefiind siguri ca sint si necesare. La casele de pensii se gasesc dosarele de pensionare, in baza carora se poate face recalcularea pensiilor, si numai in cazurile in care lipsesc anumite date sau acte de la dosar ar trebui solicitat in scris, celor in cauza, sa le aduca!“, a mentionat Ion Perisoreanu, pensionar, din Craiova. Acesta a povestit ca o parte dintre cunostintele sale, oameni virstnici si bolnavi, au inceput sa caute in arhivele fostelor locuri de munca perioadele de salarizare si contributiile la bugetul asigurarilor de stat depuse in acea vreme, umblind zile intregi, prin frig, pentru a aduce actele necesare recorelarii pensiei. „Cunosc pensionari care au plecat cu traista in bat sa-si intocmeasca un nou dosar de pensionare. Ar trebui sa ni se spuna care adeverinte sint necesare, pentru care perioade, de la care locuri de munca, pentru ca in prezent este o avalansa de solicitari de adeverinte la toate fostele locuri de munca si pentru toate perioadele! Unele institutii si intreprinderi au fost luate cu asalt de catre fostii salariati“, a mai spus Ion Perisoreanu.


A crescut numarul persoanelor inscrise la audienta


Reprezentantii Casei Judetene de Pensii (CJP) Dolj au declarat ca numarul sesizarilor si cel al programarilor pentru audiente s-au majorat simtitor fata de anul trecut. Cele mai multe sesizari sint legate de problema recorelarii. De recalcularea pensiilor vor beneficia toti cei care au iesit la pensie pina pe 1 aprilie 2001. Insa nu toti pensionarii trebuie sa aduca adeverinte de la fostele locuri de munca. „Adeverinte cu sporurile de vechime trebuie sa aduca doar cei care au iesit la pensie dupa 1 aprilie 1992. Inainte de aceasta data, adeverintele nu sint necesare, deoarece procentele sint prevazute in Legea nr. 19/2001, art. 164“, a precizat Ionel Tecu, director adjunct al CJP Dolj. Reprezentantii institutiei au precizat ca pensionarii nu trebuie sa mai aduca la sediu carnetele de munca, intrucit exista la dosarele de pensionare copii ale acestora. Doar in ce priveste sporurile, trebuie facute citeva precizari. „Pentru cei care au avut in timpul activitatii sporuri, altele decit cele de vechime, care aveau caracter permanent si nu sint inscrise in carnetul de munca, este necesara prezentarea de adeverinte“, a mai spus directorul CJP Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS