11.4 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateMicrobi la ceasca serviti minerilor

Microbi la ceasca serviti minerilor

Minerii care vor sa-si potoleasca setea sau sa consume o cafea sint infectati cu microbi serviti de vinzatori fara halate. Cu aproximativ zece-doisprezece ani in urma, au aparut mai multe baraci din metal in jurul sediilor carierei Jilt-Nord si carierei Jilt-Sud din bazinul carbonifer al Jiltului. In aceste baraci, aciuate aici sub protectia autoritatilor locale, isi desfasoara activitatea de comert peste zece societati comerciale de tip SRL.


Deoarece conducatorii unitatilor miniere au refuzat sa aprobe teren pentru amplasarea baracilor in incinta unitatilor, solutia a fost gasita la proprietarii care detin pamint in jurul sediilor miniere. Acesti sateni au inchiriat comerciantilor intre cinci si zece metri patrati contra sumei de 500.000 – un milion de lei lunar (sume ce nu au fost declarate fiscului niciodata) pentru amplasarea baracilor. Asa s-a ajuns, ca in fiecare dimineata sau la terminarea schimbului de tura, zece-cincisprezece mineri sa se inghesuie pe o suprafata de sase-opt metri patrati. Fumul gros de tigara si mirosul greu emanat de podeaua baracii acoperita cu un covor de banda de cauciuc completeaza ospitalitatea creata de un SRL.


Lipsa curentului electric si a apei potabile nu ridica probleme prea mari, deoarece ceasca de cafea sau paharul folosit este spalat cu apa dintr-o sticla de plastic.


Nici o baraca considerata magazin nu are autorizatie de functionare sau aprobare. Totul se desfasoara „la negru“ de peste doisprezece ani, fara sa ingrijoreze sau sa deranjeze pe vreunul dintre organele platite sa ocroteasca sanatatea oamenilor. OJPC Gorj controleaza cind doreste si pe cine doreste, iar de Garda Financiara nici nu se mai aude. Deocamdata, prin focarele de infectie de la periferia comunei Matasari trec doar politistii care aplica pe ici-colo cite o amenda de 25-30.000 de lei pentru lipsa preturilor de pe un produs expus la vinzare. Intrebata de ce exista atita mizerie in magazin, una dintre patroane a spus: „nu avem curent, nu avem apa si nu avem ce face“, apoi adauga: „Nu va spun numele, pentru ca eu din asta traiesc, cu cei doi copii“ si ne trimite la alte baraci pentru comparatie.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS