10.6 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate11 inculpati in dosarul VITIPOMICOLA Simburesti

11 inculpati in dosarul VITIPOMICOLA Simburesti

PNA scoate la iveala coruptia la nivel inalt din Ministerul Agriculturii si Agentia Domeniilor Statului


Procurorii Sectiei a II-a din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au finalizat cercetarile penale in dosarul privind privatizarea SC VITIPOMICOLA SA Simburesti Olt si stabilirea unei valori mai mici a redeventei in contractul de concesionare a unei suprafete de teren apartinind acestei societati. Anchetatorii au stabilit ca, in activitatea de privatizare a societatii amintite, mai multi inalti functionari din cadrul Agentiei Domeniilor Statului (ADS) si Ministerului Agriculturii se fac vinovati de savirsirea unor infractiuni conexe infractiunilor de coruptie, prin care s-a creat un important prejudiciu statului român.


Intre invinuiti, inalti functionari din ADS si Ministerul Agriculturii


In acest dosar, PNA a dispus inceperea urmaririi penale fata de 11 invinuiti: Niculae Havrilet, fost presedinte al ADS (acuzat de comiterea a doua infractiuni de neglijenta in serviciu), Eremia Pop, director Concesionare in cadrul ADS si membru al Comisiei de negociere (sub aspectul savirsirii infractiunilor de stabilire, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinind agentilor economici la care statul este actionar, comisa in cadrul actiunii de privatizare, abuz in serviciu contra intereselor publice, savirsit printr-o infractiune de coruptie sau asimilata acesteia), Dan Jiga, fost director general in cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei si presedinte al Comisiei de negociere (acuzat de savirsirea, in concurs real, a infractiunii de neglijenta in serviciu), Silvia Capitanu, fost director general al Directiei de Integrare Europeana si Cooperare Internationala din Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si membru al Comisiei de negociere (sub aspectul savirsirii infractiunii de neglijenta in serviciu), Teodor Enache, director general, Gabriel Rotaru, director economic, Ion Vilc, director, Gheorghe Grijac, sef Serviciu juridic, toti din cadrul ADS (acuzati de savirsirea, in concurs real ,a infractiunii de neglijenta in serviciu), Georgeta Niculae, secretar al Comisiei de negociere (pentru neglijenta in serviciu, in concurs real), Gheorghe Ciuca, reprezentant al Asociatiei Salariatilor „Simburesti” (sub aspectul savirsirii infractiunilor de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinind agentilor economici la care statul este actionar si abuz in serviciu contra intereselor publice), respectiv Danut Oniga, reprezentant al SC VINARTE SRL Bucuresti (acuzat de savirsirea infractiunilor de complicitate la stabilirea, cu intentie, a unei valori diminuate a bunurilor apartinind agentilor economici la care statul este actionar si de complicitate la abuz in serviciu contra intereselor publice).


Privatizare cu cintec


Din cercetarile efectuate in cauza rezulta ca, in luna august 2000, Comitetul de coordonare a activitatii de privatizare din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei a aprobat propunerea de vinzare a intregului pachet de actiuni gestionate de acest minister la SC VITIPOMICOLA SA Simburesti (100%) prin negociere directa. Concomitent, a fost declansata si procedura de concesionare a suprafetei de 1.103 ha din terenurile aflate la dispozitia acestei societati. Dosarul de prezentare al SC VITIPOMICOLA Simburesti a fost intocmit de Directia Generala de Privatizare a Patrimoniului din cadrul Ministerului Agriculturii si Alimentatiei, iar Caietul de Sarcini aferent concesionarii terenului agricol, de catre lucratorii Agentiei Domeniilor Statului.


Comisia mixta de negociere pentru vinzarea actiunilor si concesionarea terenului a fost alcatuita din: Eremia Pop – de la Agentia Domeniilor Statului; Dan Jiga – presedinte, din partea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei; Silvia Capitanu – membru, din partea aceluiasi minister; Georgeta Niculae – secretar.


In cursa pentru privatizare au ramas, ca investitori, Asociatia Salariatilor „Simburesti“ si o societate comerciala straina, negocierea derulindu-se in sase etape, in intervalul 19 septembrie – 4 octombrie 2000. Ofertele financiare depuse de cei doi investitori au fost analizate, luindu-se in calcul pretul pe actiune, redeventa, modalitatea de plata a pretului, investitiile din surse proprii si investitiile pentru intretinerea terenului. De retinut ca, in cazul ambelor oferte financiare, redeventa oferita a fost defalcata pe categoria de folosinta a terenului si calculata in functie de suprafata stipulata in Caietul de Sarcini, folosindu-se incadrarea in categoria de folosinta „arabil“ a terenurilor pe care se aflau vii si livezi. Trebuie mentionat ca departajarea intre cei doi investitori a fost facuta in baza punctajului obtinut pentru redeventa oferita, respectiv ofertarea de catre Asociatia Salariatilor „Simburesti“ a unei redevente de 685 kg griu STAS/an, comparativ cu redeventa oferita de societatea straina concurenta, de 540 kg griu STAS/an, pentru toate cele 1.103 hectare. In consecinta, prin respectarea procedurilor si dispozitiilor legale aplicabile in negocierea directa, Asociatia Salariatilor „Simburesti“ a fost selectata, prin votul unanim al membrilor Comitetului de Coordonare a Activitatii de Privatizare, pentru incheierea contractului de vinzare-cumparare a celor 430.774 de actiuni detinute de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei la SC VITIPOMICOLA si concesionarea celor 1.103 hectare de teren aflat in administrarea acestei societati.


Una s-a licitat, alta s-a concesionat


Concomitent instrainarii de catre stat a pachetului reprezentind 100% din actiunile SC VITIPOMICOLA Simburesti SA la un pret total de circa un milion de dolari, ADS a incheiat contractul de concesionare cu Asociatia Salariatilor „Simburesti“. Din analiza clauzelor contractului, comparativ cu informatiile preluate in „Nota pentru informare si decizie privind negocierile de vinzare a actiunilor“, s-a retinut diminuarea redeventei de la 685 kg griu/ha la 540 kg griu/ha, contrar ofertei finale, ferme si definitive, in baza careia Asociatia Salariatilor cistigase negocierea. Totodata, suprafata acordata spre exploatare acestei Asociatii a fost diminuata cu aproape 58 de hectare, fata de suprafata propusa concesionarii de catre ADS prin Caietul de Sarcini. Procurorii anticoruptie au concluzionat ca, prin incheierea contractului de concesiune pentru o redeventa mai mica decit oferta initiala cu 145 kg griu/ha, a fost denaturata si procedura de negociere, care ar fi condus la desemnarea drept cistigator a celui care a facut cea mai buna oferta, respectiv societatea comerciala cu capital strain. Consecinta a fost, de asemenea, diminuarea automata a punctajului care ar fi fost obtinut de Asociatia Salariatilor „Simburesti“, daca in oferta finala, ferma si definitiva, ar fi mentionat 540 kg griu/ha.


Afacerea VINARTE


Potrivit datelor si inscrisurilor avute in vedere pe parcursul cercetarii penale, anchetatorii au stabilit ca, in aceeasi zi cu incheierea contractului de concesionare, ADS a intocmit un contract similar pentru o suprafata de 57,98 ha teren agricol, reprezentind chiar diferenta de suprafata rezultata din diminuarea terenului dat spre exploatare Asociatiei Salariatilor „Simburesti“. Contractul a fost incheiat de ADS cu societatea comerciala VINARTE SRL Bucuresti, iar obiectul acestuia il constituie exploatarea suprafetei respective, la care se adauga inca doua hectare de teren neagricol. Suprafata concesionata de ADS in favoarea SC VINARTE SRL Bucuresti facea parte dintre terenul aflat in exploatarea SC VITIPOMICOLA Simburesti SA. In fapt, cele 1.103 hectare de teren agricol oferite spre concesionare de ADS prin metoda negocierii directe au fost impartite, in mod ilegal, in doua suprafete, din care una a fost acordata in exploatare SC VINARTE SRL Bucuresti. Mai mult, societatea bucuresteana nu a participat in nici un fel la negocieri, semnatarii contractului de concesionare in favoarea acestei societati a suprafetei de 60 ha teren agricol si neagricol incalcind dispozitiile art.10 din Legea nr. 219/1998, privind regimul concesiunilor. Contractul a reprezentat, astfel, o atribuire directa a dreptului de exploatare pentru societatea din Bucuresti.


Contractele de concesiune au fost semnate de Eremia Pop, Teodor Enache, Gabriel Rotaru si Gheorghe Grijac, toti inalti functionari ai ADS, impreuna cu Dan Jiga, Silvia Capitanu si Georgeta Niculae, ca membri ai Comisiei de negociere din partea Ministerului Agriculturii si Alimentatiei. Ambele contracte de concesiune au fost aprobate de presedintele Agentiei Domeniilor Statului, functie detinuta la acea data de Niculae Havrilet. Interesant este faptul ca in cadrul Comitetului de Coordonare a Activitatii de Privatizare activau si Dan Jiga, presedinte al Comisiei de negociere pentru vinzarea actiunilor SC VITIPOMICOLA SA, dar si Niculae Havrilet, cel care a aprobat contractele de concesiune. Toate documentele juridice de instrainare a actiunilor SC VITIPOMICOLA SA Simburesti si de concesionare a suprafetei de 1.103 hectare teren agricol (din care, in mod ilegal, aproape 60 de hectare in favoarea unei societati neparticipante la negocieri) au fost semnate de cei 11 invinuiti in dosarul cauzei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS