10.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCraiova nu are nevoie de carti

Craiova nu are nevoie de carti

Vinzatorii de carti de pe Calea Unirii au fost mutati. Datorita programului de modernizare, acestia au fost nevoiti sa-si schimbe locul in care ii stiau toti craiovenii. Pentru citeva zeci de mii de lei pe zi, ei sint obligati sa infrunte vremea rea. O parte dintre ei au decis sa renunte la aceasta slujba daca autoritatile nu le vor oferi un amplasament adecvat.


Planul de infrumusetare a orasului initiat anul acesta de primarie va lasa pe drumuri citeva familii de craioveni. In aceasta situatie sint vinzatorii de carti care isi desfasurau activitatea pe Calea Unirii. Inca de la sfirsitul anului trecut, autoritatile locale anuntau ca va fi facuta „curatenie“ in acea zona. Daca prima actiune a fost mutarea statuii lui Mihai Viteazul, edilii Craiovei s-au gindit sa elibereze apoi strada. Primii care au fost afectati de aceste modernizari sint vinzatorii de carti. Dupa ce au fost anuntati ca nu mai pot ocupa spatiul de pe Calea Unirii, pentru a nu muri de foame, acestia s-au gindit sa aleaga alt amplasament.


„Era bine pe Calea Unirii, pentru ca ne puteam adaposti daca era urit afara. Acum am venit in fata cladirii ROMTELECOM din centru, dar in astfel de conditii nu putem munci. Daca e vint sau ploaie, trebuie sa plecam, deoarece am ingheta daca am sta citeva ore. La vechiul loc, ne mutam mai in spate si, cel putin, nu ne mai ploua, dar aici… Am fost sa vorbim cu cei de la primarie, dar nu ne-au bagat in seama. Ne-au spus ca au ordin de sus sa elibereze spatiul si noi trebuie sa plecam si sa ne gasim altceva daca nu rezistam“, a povestit, indignat, un comerciant.


Vinzarile de carti s-au diminuat


Ca si cum noile modificari nu ar fi fost de ajuns, si vinzarile de carti s-au diminuat de la inceputul anului. Oamenii sint speriati ca nu isi vor obtine nici investitiile realizate, in situatia in care vind doar doua, trei carti pe zi. Craiovenii care se mai opresc la masutele cu carti sint doar pasionatii sau studentii, care sint obligati sa le achizitioneze. „Cum sa mai cumpere carti cind au acces permanent la internet. Cred ca pina la urma vor disparea cartile. De citeva ori pe luna mai dam tratate de medicina si de drept. Acestea sint la mare cautare, in rest…“, a povestit alt vinzator. Nemultumiti de modificari sint si potentialii cumparatori, care sustin ca orasul arata ca Parisul, unde in centrul istoric vinzatorii de carti sint cele mai interesante atractii. Nimeni nu are insa nici un cuvint de spus, in situatia in care reprezentatii municipalitatii au decis ca trebuie facute modificari. Daca situatia nu va fi rezolvata, craiovenii vor putea sa cumpere carti doar din putinele librarii care mai exista, deoarece vechii vinzatori de carte vor ajunge pe drumuri.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS