20.5 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitate6.000 de invinuiti intr-un singur dosar penal

6.000 de invinuiti intr-un singur dosar penal

Materialul de urmarire penala insumeaza peste 120.000 de pagini


Procurorii Sectiei militare din cadrul Parchetului National Anticoruptie (PNA) au in lucru un dosar in care se efectueaza acte de urmarire penala fata de aproape 6.000 de invinuiti care au beneficiat de certificate creatoare de drepturi in conformitate cu Decretul-Lege nr. 118/1990, act normativ care reglementeaza anumite drepturi pentru persoanele stramutate in mod abuziv si persecutate de vechiul regim. Aceasta este cea mai mare cauza aflata in lucru la PNA, intregul material de urmarire penala insumind in acest moment peste 120.000 de pagini, iar asta in conditiile in care nu au fost inca audiati toti invinuitii.


Deocamdata, doar doua arestari


In luna ianuarie 2004, in acest dosar, anchetatorii au dispus arestarea preventiva a lui Gheorghe Loghin, consilier juridic in cadrul Directiei Generale de Munca si Protectie Sociala a municipiului Bucuresti, precum si a lui Florin Iordache, angajat la Arhivele Directiei Instantelor Militare din cadrul Ministerului Justitiei, sub aspectul savirsirii infractiunilor de luare de mita, complicitate la inselaciune in forma agravanta, fals si uz de fals, folosirea de instrumente oficiale false, asociere in vederea savirsirii de infractiuni. Anchetatorii au retinut ca, in perioada 1999 – iunie 2002, cei doi inculpati au emis mai multe mii de certificate de arhiva in care erau atestate fapte nereale, documente pentru care au pretins si primit cu titlu de mita peste 2,5 miliarde de lei. Beneficiarii adeverintelor false au solicitat si au intrat nelegal in posesia unor decizii ale institutiilor statului, in baza carora au obtinut, in mod fraudulos, venituri si foloase materiale necuvenite (pensii, scutiri de impozite, asistenta medicala, tratament si bilete in statiuni in mod gratuit, prioritate la repartizarea unor locuinte din Fondul Locativ de Stat, tichete de calatorie CFR si RATB, scutiri de plata taxei de abonament pentru telefon si radio-tv).


Prejudiciu total de peste 1.000 de miliarde de lei


Cauza are un caracter foarte complex prin numarul deosebit de mare de invinuiti, de documente si acte falsificate, dar si de unitati si societati prejudiciate. Dupa cum se mentioneaza intr-un comunicat de presa al PNA, numai la casele de pensii din municipiul Bucuresti si judetul Ilfov, paguba este evaluata la peste 500 de miliarde de lei. Luind insa in calcul si celelalte unitati si societati pagubite, valoarea prejudiciului se ridica la peste 1.000 de miliarde de lei.


In luna martie a acestui an, urmeaza sa fie inaintata instantelor de judecata o prima parte din acest dosar, privind citeva sute de inculpati. Se estimeaza ca urmarirea penala sa fie finalizata la inceputul anului viitor, fiind astfel deferite justitiei toate persoanele implicate.


In afara acestui dosar complex, procurorii anticoruptie au multe alte cauze importante in lucru, un exemplu constituindu-l situatia procesarii ilegale de petrol prin rafinariile RAFO, CAROM si DARMANESTI, unde prejudiciul depaseste 10.000 de miliarde de lei. Si in acest dosar lucreaza o echipa complexa de procurori, ofiteri de politie judiciara si specialisti, avind in vedere ca in activitatea infractionala au fost atrase peste 400 de societati comerciale de profil, dupa cum se mentioneaza in comunicatul PNA.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS