Gardienii publici fara liceu nu pot presta serviciu de paza in Politia Comunitara

Autori


Conform legii, gardienii publici fara liceu pot fi preluati in Politia Comunitara doar ca personal contractual (timplari, electricieni etc.), dar fara sa poata presta activitatea efectiva de paza si fara sa poata purta uniforma ori armament, atributii rezervate doar functionarilor publici absolventi de liceu

Consiliul Local Craiova se va intruni astazi pentru a decide, printre altele, si soarta celor peste 150 de gardieni publici fara liceu. Noul sef al Politiei Comunitare Craiova, Dumitru Iliescu, a solicitat preluarea in cadrul acestei institutii si a gardienilor publici fara liceu. O asemenea masura ar fi binevenita pentru gardienii publici vizati, dar s-ar dovedi un fiasco si o mare ilegalitate, intrucit legislatia in vigoare nu permite acest lucru.

„Nu am nevoie decit de acesti oamenii care tot nu pot fi incadrati in Politia Comunitara“

Inca din decembrie, gardienii publici fara liceu fac obiectul unui adevarat razboi intre (inca) seful Corpului Gardienilor Publici Dolj, Petre Cotan, si nou numitul director executiv al Politiei Comunitare Craiova, Dumitru Iliescu. Ambii vor sa puna mina pe cei peste 150 de gardieni publici, care, desi nu au absolvit liceul, sint totusi pregatiti sa efectueze activitati de paza si pastrare a ordinii publice.

Fiecare dintre cei doi protagonisti ai acestui razboi de culise isi are propriile motive. Pierzind „trenul“ pentru sefia Politiei Comunitare Craiova, Petre Cotan si-a deschis propria firma de protectie si paza. A deschis-o de mai bine de un an, desi era seful Corpului Gardienilor Publici Dolj, fapt care ar trebui studiat mai indeaproape de procurori si politisti, nefiind exclus sa imbrace aspectul penalului, mai cu seama in cazul participarii la licitatii atit cu propria firma, cit si in numele Corpului Gardienilor Publici. Pozind intr-un aparator al drepturilor oamenilor pe care i-a condus atita vreme, Cotan spune ca le-a promis gardienilor publici fara liceu ca n-o sa ramina pe drumuri, asa ca le-a oferit un loc de munca la firma lui, CICLOPS SECURITY: „E o firma mica, pe care am facut-o ca sa traiesc si eu, si oamenii mei. De contracte nu voi duce lipsa, pentru ca activitatea mea e cunoscuta, astfel ca mai multi agenti economici din Craiova si din zonele invecinate, care au avut pina acum contracte cu Corpul Gardienilor Publici, si-au manifestat dorinta de a lucra cu firma mea si nu cu Politia Comunitara. Nu am nevoie decit de acesti oameni, gardienii publici fara liceu, pe care ii stiu, eu i-am pregatit, si oricum nu pot fi incadrati in Politia Comunitara. De fapt, ei pot fi preluati de Politia Comunitara, dar nu ca personal de paza, adica functionari publici, ci doar ca personal contractual, adica lucrind in alte domenii – timplari, secretari, mecanici auto etc.“.

„Nu este oportun sa dezbatem aceasta problema acum“

La rindul sau, nici Dumitru Iliescu, noul sef al Politiei Comunitare Craiova, nu vrea sa renunte la acesti gardieni publici fara liceu, supunind atentiei Consiliului Local Craiova propunerea de a fi preluati in rindul Politiei Comunitare ca „personal contractual“. In prezent pensionar, beneficiind, se spune, de o pensie care sare binisor de 20 de milioane de lei, cel care pina mai ieri era seful SRI Dolj, Dumitru Iliescu, si-a facut un calcul simplu: mai multi oameni inseamna sa poti duce la indeplinire mai multe contracte, deci mai multi bani din surse extrabugetare si mai putini de la bugetul local, ori exact asta isi doreste primarul Antonie Solomon (nasul de cununie al uneia dintre fiicele noului sef al Politiei Comunitare) – sa cheltuiasca de la buget cit mai putin pentru pastrarea ordinii si linistii publice.

„Desigur ca directia prioritara de activitate va fi aceea a pastrarii ordinii si linistii publice, insa va trebui sa asiguram si contractele de paza, pentru ca acestea constituie o sursa de venit. Intentia noastra este sa degrevam cit mai mult bugetul local de cheltuieli cu Politia Comunitara si sa ne asiguram prin mijloace proprii, prin contracte, cea mai mare parte a necesarului financiar“, a spus Dumitru Iliescu.


Intrebat in legatura cu legalitatea preluarii in rindul Politiei Comunitare a gardienilor publici fara liceu, fostul sereist a evitat sa raspunda: „Nu este oportun sa dezbatem aceasta problema acum, ci poate dupa ziua de joi, cind vom vedea ce va hotari si consiliul local in legatura cu acesti gardieni“.

Daca ar fi sa luam in calcul si ultimele declaratii ale lui Gheorghe Nedelescu, viceprimarul Craiovei, care se gindeste la angajarea in Politia Comunitara, in perioada imediat urmatoare, a unor persoane care n-au lucrat in domeniu, dar au absolvit liceul, soarta gardienilor publici fara liceu pare a fi destul de sumbra.

Legea e lege

Pentru a lamuri cit se poate de clar aceasta problema – suficient de clar chiar si pentru alesii locali – vom expune mai jos citeva argumente juridice. Astfel, conform art.9 din Legea nr.371/2004, privind infiintarea, organizarea si functionarea Politiei Comunitare, „personalul Politiei Comunitare se compune din functionari publici si personal contractual“. Conform art.10 din acelasi act normativ, „functionarii publici din Politia Comunitara poarta obligatoriu uniforma si exercita atributiile stabilite prin prezenta lege“. Aceste atributii sint stabilite expres in art.14, printre ele aflindu-se: urmarirea, prinderea, legitimarea, identificarea si conducerea la politie a persoanelor care au comis fapte penale, constatarea contraventiilor si aplicarea de amenzi in cazuri privind ordinea si linistea publica, curatenia localitatii, comertul stradal etc., folosirea armamentului si munitiei. Altfel spus, doar functionarii publici pot efectua astfel de activitati, ori ca sa fii functionar public, conform legislatiei in vigoare, trebuie sa ai cel putin liceul. Conform art.19, „angajarea functionarilor publici in Politia Comunitara, la infiintare, se face din cadrul personalului gardienilor publici sau a altor persoane“.

Printr-o adresa din 14 decembrie 2004, Ministerul Administratiei si Internelor comunica Uniunii Corpurilor Gardienilor Publici din România (al carei vicepresedinte era… Petre Cotan) ca „personalul Gardienilor Publici fara studii medii poate fi angajat in cadrul structurilor Politiei Comunitare ca personal contractual, caruia i se vor aplica dispozitiile specifice legislatiei muncii“. Asta nu inseamna insa ca amintita categorie de gardieni publici va putea presta activitati de paza si ordine publica in noua politie comunitara.

Consiliul Local Craiova urmeaza sa ia astazi o decizie in privinta gardienilor publici fara liceu. Ramine de vazut daca alesii locali vor pica in plasa fostului sereist, ori se vor dovedi suficienti de destepti ca sa descopere „gaselnita“.Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de joi, 27 ianuarie 2005

Actualitate

» „România, hotarita sa faca schimbari reale“
» Apropiatii regimului PSD s-au infruptat cu fonduri UE prin ADR 4 Sud-Vest Oltenia
» Autoritatile craiovene vor plati peste 3,6 miliarde de lei din banii publici pe masinile de lux ale gardienilor
» Gardienii Publici din Olt vor ramine fara autoturismele de interventie
» Subprefectul de Gorj, Dan Ilie Morega, sustine ca a primit amenintari telefonice
» Mischie a facut recurs
» 6.000 de invinuiti intr-un singur dosar penal
» 13, numarul cel mai extras la Loto 6/49
» Craiova nu are nevoie de carti
» Statul deconteaza mincarea si bautura demnitarilor in functie de… functie
» Groza cere primarilor doljeni sa grabeasca improprietaririle
» Primaria pune lacatul pe cimitirul cu morti plutitori
» Inainte de a pleca in calatorie, soferii sint sfatuiti sa se intereseze de starea drumurilor
» Ministrul de interne considera inadmisibila ascultarea telefoanelor institutiilor
» Senatul a aprobat cota unica de impozitare
» Relu Stefanoiu, liber
» Locuitorii din Scornicesti l-au uitat pe ctitorul „Epocii de Aur“
» Craiovenii si-au amintit de imnurile si poeziile dedicate lui Ceausescu de ziua sa
» Gardienii publici fara liceu nu pot presta serviciu de paza in Politia Comunitara
» 355 de localitati din Dolj au ramas in bezna
» Zece drumuri judetene din Mehedinti, blocate din cauza zapezii
» Primul baron tras in teapa

Local

» Cozminca baga dihonia intre taximetristi
» RATC a dat de urma firmelor lui Dilgoci, dar nu prea are cui sa ceara banii
» Accident aviatic soldat cu doi morti
» Reparatii cu bolnavii in saloane la Spitalul de Urgenta Craiova

Dolj

» SC Tufon SA si-a inchis portile pina pe 4 februarie
» Codita s-a „imbolnavit“ dupa schimbarile de la Bucuresti
» Chestorul Dan Fatuloiu e pus pe economie

Sport

» „Am primit bani de la Oana Petrovschi!“
» „Extraterestrul“ ingenuncheat
» Finala americana
» Scurte stiri
» Plesan este pe teava
» Badea vrea „ciini“ de rasa
» Marius Iordache ramine acasa?
» Iulica Balan a fost inmormintat
» Mititelu: „Staicu nu vrea sa se bage la paguba!“
» Elevii lui Sandoi alearga prin parcuri
» Spre o finala Federer – Roddick
» Monica Niculescu, pe doua fronturi
» Sabau si Moraru joaca in Chile
» Universitatea a renuntat la turneul de la Pitesti
» Bute va boxa cu Handy
» Renault pregateste „bomba“
» Karl Malone se retrage

Opinii

» Dulceata unei iluzii
» Scrisoare catre un prieten din Ohio
» La cine a fost telecomanda?
» Despre umilirea celor din urma

Top