16.2 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateTutunul Românesc, luat la tocat de procurori

Tutunul Românesc, luat la tocat de procurori

Dosarul cu numarul 858/C/3014/2001 este pe biroul anchetatorilor Directiei de Criminalitate Organizata si Terorism


Procurorii Directiei de Investigare a Infractiunilor de Criminalitate Organizata si Terorism din cadrul Parchetului de pe linga Inalta Curte de Casatie si Justitie au demarat, in urma mai multor articole publicate in presa centrala, verificarile asupra modului in care s-a realizat privatizarea Societatii Nationale Tutunul Românesc (SNTR), dar si a legalitatii conditiilor in care grupul Interagro, patronat de afaceristul Ioan Niculae, a preluat pachetul majoritar de actiuni. Cu toate acestea, intr-un comunicat remis presei, Interagro precizeaza ca presedintele grupului, Ioan Niculae, „ia act cu surprindere de acuzatiile ce ii sint aduse in presa“ si ca „nu a primit si nici nu i-a fost adusa la cunostinta nici un fel de citatie din partea nici unuia dintre organele de cercetare ale statului român, prin care sa i se comunice ca ii este interzis sa paraseasca România“.


Asa cum am mai scris, SNTR s-a privatizat ca urmare a unei licitatii organizate de Ministerul Agriculturii si Alimentatiei. Interagro a fost desemnat, la inceputul anului 2000, cistigatorul licitatiei. Grupul a oferit 40 de milioane de dolari pentru toate actiunile producatorului de tutun, din care a platit un avans de zece milioane de dolari. Suma ramasa trebuia achitata in termen de 90 de zile de la semnarea contractului, dar rezultatul licitatiei a fost contestat in instanta de celalalt ofertant, firma elena Leaf Tobacco A Michailides, iar plata a fost aminata. Instanta suprema a decis anularea licitatiei, urmind ca statul român sa returneze Interagro cele zece milioane de dolari. Surse judiciare au afirmat ca, potrivit Regulamentului numarul P/4324/18 noiembrie 1996, emis de Fondul Proprietatii de Stat (FPS), licitatia trebuia realizata de FPS, nu de Ministerul Agriculturii.


In procedura de privatizare, comisia de negociere a acceptat oferta finala a grupului Interagro SA pentru un numar de 2.962.970 de actiuni, fata de 2.211.544 de actiuni cit fusese prevazut in anuntul de privatizare si in instructiunile de depunere a ofertelor, pentru acelasi pret de 40 de milioane de dolari.


Alta oferta finala a provenit de la compania Leaf Tobacco Michailides, pentru 2.211.544 de actiuni, la un pret de 32 de milioane de dolari. Ulterior, intre Ministerul Agriculturii si Alimentatiei si grupul Interagro – prin contractele 31.702/11 decembrie 2001 si 12.346/11 decembrie 2001 – s-a acceptat stingerea datoriei de 2.209.917.345.366 de lei (63 de milioane de euro) a ministerului, prin „darea in plata libere de actiuni de orice sarcini a unui numar de 1.591.778 de actiuni, reprezentind 53,72 la suta din capitalul social total“, sustin sursele citate. Potrivit acestora, in contract nu au fost stabilite clauze referitoare la neindeplinirea obligatiilor privind investitiile sau esalonarea anuala a acestora, dar nici garantii in acest sens.


Mai mult, pe 20 decembrie 2001, guvernul a emis Ordonanta de Urgenta 180/2001, privind masurile de redresare financiara a SNTR, prin care s-a acordat esalonare de plata pe o perioada de cinci ani si jumatate referitoare la obligatiile fata de bugetul de stat.


PNA nu a gasit ilegalitati


Pe 21 ianuarie 2004, Autoritatea pentru Privatizare si Administrarea Participatiilor Statului (APAPS) a devenit actionar la SNTR prin includerea in capitalul social a unui teren (situat in strada Girlei, numarul 1, in Bucuresti), ca aport in natura. Valoarea aportului a fost de 147.545.000.000 de lei, fiind stabilita printr-un raport de evaluare dispus de APAPS.


La scurt timp, Parchetul National Anticoruptie (PNA) a declansat o ancheta in cazul privatizarii SNTR, actiunea urmind sesizarii Sindicatului Liber din Fabrica de Tigarete Timisoara, care reclama ilegalitati economico-financiare in cadrul companiei si privind privatizarea acesteia. PNA a stabilit ca nu rezulta probe privind comiterea unor fapte de coruptie si ca nu s-au prefigurat eventuale obtineri de bunuri, bani ori alte foloase necuvenite de catre persoane implicate in activitatea economico-financiara si in privatizarea SNTR. Astfel, plingerea sindicalistilor a fost inaintata, pe 8 septembrie 2004, Parchetului Inaltei Curti de Casatie si Justitie (ICCJ), PNA declinindu-si competenta in favoarea acestei institutii.


Potrivit surselor citate, Parchetul instantei supreme urmeaza sa stabileasca daca, in ceea ce priveste privatizarea SNTR, s-au comis infractiuni de inselaciune, abuz in serviciu contra intereselor publice sau divulgarea secretului economic.


De altfel, Parchetul ICCJ a declansat verificari si in dosarul 465/P/2000, in legatura cu problemele financiare ale Fabricii de Tigarete Timisoara.


SRI a intrat pe fir


Pe de alta parte, in cadrul anchetei privind privatizarea SNTR, Serviciul Român de Informatii a comunicat anchetatorilor faptul ca patronul grupului de firme Interagro, Ioan Niculae – al carui grup include 28 de societati comerciale -, ar fi preluat prin actiuni ilegale SNTR, ajutat de Ioan Avram Muresan (ministrul agriculturii la acel moment), in detrimentul firmei concurente, compania Leaf Tobacco Michailides, care a avut cea mai avantajoasa oferta: de altfel, asa cum am mai scris, in 2000, aceasta a depus o plingere la Parchetul instantei supreme, in urma careia IGPR a demarat o ancheta. Dosarul cu numarul 858/C/3014/2001 a fost trimis spre solutionare PICCJ, avind in vedere ca erau implicati ministrul Muresan si unul dintre subordonatii lui, Nicolae Havrilet. Potrivit informatiilor primite de procurori de la SRI, folosind societatea Tutunul Românesc in interes propriu, prin firme capusa ale grupului Interagro, SNTR a inregistrat o paguba de 768 de miliarde de lei, la nivelul anului 2002. Ioan Niculae a parasit România vineri, plecind spre Italia, pe numele lui nefiind atunci in vigoare nici o masura care sa ii ingradeasca dreptul de circulatie.


Ioan Niculae nu stie nimic


Presedintele grupului Interagro, Ioan Niculae, nu a primit si nici nu i-a fost adusa la cunostinta nici un fel de citatie din partea vreunui organ de cercetare al statului român, prin care sa i se comunice ca ii este interzis sa paraseasca România, se arata intr-un comunicat al Interagro. „Ioan Niculae nu a fost pina in prezent citat in nici un dosar si nici nu a fost chemat pentru audieri. In calitate de presedinte al Grupului de firme Interagro, (…), Ioan Niculae a trebuit ca pe 21 ianuarie 2005 sa ia parte la o intilnire de afaceri care a avut loc in Italia, tara in care se afla si in acest moment“, se mai spune in comunicat.


Interagro mai precizeaza ca nici una dintre societatile sale nu au avut si nu au datorii catre bugetul de stat, „plata acestora constituind intotdeauna o prioritate a companiei“. Totodata, in comunicat se mai arata ca presedintele grupului Interagro „va colabora oricind si ori de cite ori i se va cere“ cu organele abilitate ale statului român. Biroul de presa al Interagro aminteste ca societatea detine in prezent calitatea de actionar minoritar la aceasta SNTR, iar din informatiile puse la dispozitie de aceasta companie, pentru exercitiul financiar al anului 2004 toate taxele si impozitele SNTR catre statul român, in valoare de 2.200 de miliarde de lei, au fost deja achitate.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS