11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateUn incendiu a distrus 16 garsoniere din Bumbesti Jiu

Un incendiu a distrus 16 garsoniere din Bumbesti Jiu

• Garsonierele construite din pal si lemn apartineau Antreprizei de Constructii Hidrotehnice (ACH) si erau toate locuite • In citeva ore, munca de o viata a familiilor care erau in garsoniere s-a transformat in cenusa • Pompierii inca nu au evaluat pagubele, insa dupa primele estimari, acestea depasesc sute de milioane de lei • Potrivit Grupului Judetean de Pompieri Gorj, cauza incendiului a fost un cos de fum amplasat necorespunzator, linga materiale combustibile


Locuintele si toata agoniseala de o viata a 16 familii dintr-o colonie muncitoreasca a ACH Bumbesti Jiu, Gorj, au fost facute scrum, in noaptea de duminica spre luni. Un incendiu de proportii, izbucnit de la un cos de fum amplasat necorespunzator, i-a lasat in strada pe cei care s-au luptat in zadar cu flacarile, care in citeva ore au mistuit totul. Dintr-o constructie care adapostea toate cele 16 locuinte de muncitori nu au mai ramas decit niste lemne arse si citeva bucati de metal. Copiii au fost scosi in paturi.


Incendiul a izbuncnit in jurul orei 23.00, dupa cum au povestit cetatenii afectati: „Sint si familii, dar sint si muncitori care locuiau singuri. Toata lumea se incalzea cu ce putea: godine, sobe, aeroterme. Unii lucreaza la ACH, altii stau cu chirie si nu lucreaza niciunde. Nu am reusit sa salvez nimic, decit butelia. In rest, a ars totul. Am doua fete: una e in clasa a IX-a, iar alta are trei ani. Unde sa merg cu ele? Am ramas sub cerul liber. Poate ca, daca nu aveam fata la liceu aici, ma duceam la casa, la tara“, a declarat Angelica Ungheanu.


„Am luat actele si am iesit din casa“


Familia Safta nu stie unde va locui de acum inainte. Tot ce reusise sa adune in casa nu mai exista. Capul familiei s-a trezit intr-un nor gros de fum si si-a trezit nevasta, apoi au scos copiii din casa. „Ne-am trezit pe la 23.00. Sotul a simtit fumul, se auzeau pocnituri. Am realizat ce se intimpla: lumea incepuse sa strige. Nu stim cine a chemat pompierii. Tavan fals, soba de teracota, gresie – totul s-a dus! Am reusit sa scoatem doua dulapuri afara. Cred ca o sa plecam sa stam la tara, la parinti. Sintem disperati!“, a declarat Simona Safta, mama a doi copii. Un alt locatar al unei garsoniere care a ars este Valentin Deaconu. Barbatul e originar din judetul Olt si statea, de peste un an, in chirie la ACH. Singurul lucru pe care a putut sa il salveze a fost cartea de identitate si alte citeva acte: „Batea vintul foarte puternic si nu s-a putut face mare lucru! Ce sa facem acum? Am luat actele si am iesit din casa! Cu asta am ramas. O sa ma intorc acasa, in Olt!“, a afirmat Valentin Deaconu.


Celelalte baraci au scapat ca prin minune


Operatiunile de stingere a focului au durat pina luni dimineata, cind se mai puteau vedea resturile fumeginde ale garsonierelor. Disperati, oamenii incercau sa mai recupereze din cenusa bucati de metal si resturi de lemn nears. Copiii familiilor din zona nici nu au mai mers luni la scoala, fiind foarte obositi, dupa o noapte de nesomn. Din fericire, nu au fost inregistrate victime, insa pagubele, estimate la sute si sute de milioane de lei, puteau sa fie mult mai mari. Cetatenii au povestit ca numai interventia pompierilor a limitat dezastrul. De altfel, baracile situate in dreapta si in stinga constructiei care a luat foc au geamurile tandari, din cauza temperaturii extrem de ridicate. Politistii si pompierii urmeaza sa ofere in urmatoarele zile valoarea totala a pagubelor si sa stabileasca exact cine se face vinovat de producerea incendiului. Conducerea ACH incearca intre timp sa gaseasca alt spatiu pentru cazarea celor napastuiti, insa o parte dintre acestia s-au mutat temporar prin vecini sau au mers la rude.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS