22 C
Craiova
joi, 28 martie, 2024

Scurte stiri

Cardurile vor inlocui carnetele de asigurari


Casa de Asigurari de Sanatate va introduce de anul acesta cardurile de asigurare, care vor inlocui in final carnetele de asigurari. Activitatea de tiparire si eliberare a carnetelor de asigurari a fost blocata dupa ce s-a sesizat ca acestea contin numeroase greseli de ortografie. In locul acestora se elibereaza persoanelor interesate deja obisnuitele adeverinte, care inlocuiesc carnetele de asigurat pentru cei care inca nu au intrat in posesia lor. Lucian Istrate, presedintele CAS Olt, a spus ca noile carduri de asigurare vor fi prevazute cu cipuri care vor contine intreg istoricul clinic al fiecarei persoane asigurate. „Cardurile in cauza vor stoca informatii medicale complete despre fiecare persoana asigurata in parte: afectiuni, tratamente medicale etc. Deocamdata se asteapta aprobarea bugetelor, operatiunea in cauza necesitind fonduri importante din cauza complexitatii sale. Cert este ca totul va fi implementat incepind din acest an“, a precizat Istrate.


Oltenii doneaza pentru supravietuitorii cataclismului din Asia


Actiunea de colectare de fondurilor organizata de postul TVR Oltenia Craiova a reusit sa-i determine pe oficialii din judetul Olt sa adune 250 de milioane de lei. Banii au fost strinsi intr-o singura zi, cel care s-a ocupat de actiune fiind subprefectul judetului, George Stirbu. „Am fost sunat de la Bucuresti, joi dupa-amiaza, si mi s-a spus ca, pina duminica, trebuie sa incercam sa adunam, la Olt, cit mai multi bani pentru sinistratii tsunami-ului din Asia. Am inteles ca actiunea este organizata sub patronajul primului-ministru si al presedintelui Traian Basescu. Pina acum (vineri – n.r.) am strins 250 de milioane, dar speram sa nu ne oprim aici“, a spus oficialul oltean. Banii colectati au provenit in intregime de la societati comerciale din judet. Cea mai mica suma donata a fost de 10.000.000 de lei, iar cea mai mare de 70.000.000 de lei. Teletonul a fost transmis ieri in direct, de postul national de televiziune.


Ziua Unirii, sarbatorita la Slatina


Implinirea a 146 de ani de la Unirea Principatelor de la 24 ianuarie 1859 va fi evocata, in principalele orase din judetul Olt, printr-o serie de manifestari cultural-educative. La Slatina, startul manifestarilor va fi dat la ora 10.00, cind, la statuia voievodului Alexandru Ioan Cuza, se va desfasura un ceremonial religios si militar, apoi se vor depune coroane de flori. In sala de festivitati a Muzeului Judetean Olt din municipiu va fi sustinuta sesiunea de comunicari „Unirea – idealul de ieri si de azi al românilor“, protagonisti fiind elevii Scolii Generale nr. 7 din Slatina. De la ora 11.30, in sala de sedinte a Consiliului Judetean Olt, va avea loc un colocviu la care vor participa, printre altii, Paul Matiu, directorul Bibliotecii Judetene „Ion Minulescu“, si directorul Muzeului Judetean, Laurentiu Gutica Florescu. Tot azi va fi lansata cartea „Evolutia social-politica a Tarii Românesti (1701-1830)“, scrisa de Dorin Teodorescu, directorul Directiei Patrimoniu de pe linga consiliul judetean.


Cursuri de pregatire la matematica pentru studenti si elevi supradotati


Inspectoratul Scolar Judetean (ISJ) Dolj impreuna cu filiala Dolj a Societatii de Stiinte Matematice din România (SSMR) au perfectat desfasurarea si organizarea olimpiadei de matematica si a cercurilor pedagogice din cel de-al doilea semestru. Mihaela Motateanu, inspector de specialitate in cadrul ISJ Dolj, spune ca SSMR Dolj deschide o serie de cercuri de pregatire pentru studentii si elevii cu performante deosebite in acest domeniu: „In afara de acestia vor mai participa la cursuri de pregatire elevii cu capacitati intelectuale exceptionale, elevii supradotati care nu au participat pina acum la concursuri. Nici unul dintre cei capabili de performanta nu va scapa nemonitorizat“. Initiativa apartine presedintelui societatii matematice doljene, prof. univ. dr. Constantin Niculescu, de la Universitatea din Craiova. Se va elabora un numar din prestigioasa revista Gazeta Matematica – sub egida SSMR Dolj – care va contine probleme cu coeficient de dificultate potrivit exigentelor concursurilor de nivel international, a conchis Motateanu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS