10 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateInspectorii OJPC au inchis o brutarie din Craiovita Noua

Inspectorii OJPC au inchis o brutarie din Craiovita Noua

De citiva ani, in Craiova s-au deschis numeroase brutarii sau patiserii. Craiovenii dornici sa-si cumpere piine calda apeleaza de cele mai multe ori la micile puncte de desfacere, de multe ori „improvizate“, deschise in majoritatea cartierelor orasului. Conditiile igienico-sanitare in multe din aceste „fabricute“ de piine lasa de dorit, dar oamenii, atrasi de cele mai multe ori de pretul mai mic, uita sa se uite si la aspectul brutariei si sa se gindeasca si la conditiile in care este framintata, dospita si coapta piinea. O astfel de unitate de productie a fost controlata simbata de inspectorii Oficiului Judetean pentru Protectia Consumatorului (OJPC) Dolj. Din cauza conditiilor precare gasite, brutaria a primit ordin de inchidere pentru o perioada cuprinsa intre o luna si sase luni, pina la remedierea problemelor descoperite.


Unitatea de productie controlata de inspectorii OPC a fost brutaria EMFAM, situata in cartierul Craiovita Noua, in zona Bigului Vechi. Unitatea primise cu mult timp in urma ordin de inchidere, din cauza conditiilor precare in care era coapta piinea, dar ordinul inspectorilor nu a contat, brutaria functionind in continuare in acelasi mod.


Umiditate, mizerie, conditii improprii


Inca de la intrare, inspectorii OJPC au descoperit ca incinta era un adevarat focar de infectie. Patronul, Stefan Poiana, s-a scuzat pentru „neregulile“ gasite, motivind ca dorea sa efectueze modernizari majore in unitate, dar de la primavara.


Tejghelele pe care era framintata piinea aveau depuse straturi uscate de coca, iar de pe pereti si tavan, din cauza umiditatii ridicate, picaturi de apa curgeau pe piine. Pina si cintarul era acoperit cu straturi de mizerie. Pe jos erau aruncate manusi uzate si murdare, cu care erau scoase tavile cu piine din cuptor, cirpe murdare erau asezate pe marginea tavilor, iar prosoapele erau prinse pe perete, in dreptul cuptorului. Brutaria nu dispunea de substante dezinfectante, iar canalul de scurgere era infundat. Nici macar vestiar pentru asezarea hainelor angajatilor nu exista. Desi este obligatoriu ca vinzatoarele sa aiba carnete de sanatate vizate de medici, la zi, acestea au recunoscut ca nu au asa ceva. „Unitatea isi desfasoara activitatea intr-o mizerie de nedescris. Ventilatia nu face fata, astfel ca peretii sint plini de apa. Brutaria este un adevarat focar de infectie. Pentru toate neregulile intilnite vom aplica amenzi corespunzatoare si vom dispune inchiderea unitatii pina la remedierea conditiilor“, a declarat Dumitru Ionescu, inspector OJPC.


In ciuda avertismentelor primite, dar nerabdatori sa-si comercializeze in continuare piinea, atit vinzatoarele, cit si patronul nu au asteptat nici macar plecarea inspectorilor OJPC din zona Bigului Vechi, ca au si deschis iar brutaria. Dumitru Ionescu a fost nevoit sa mai intreprinda o „vizita“ la brutaria EMFAM, pentru a-i aduce la cunostinta patronului amenzile usturatoare pe care le va plati daca nu va respecta decizia de inchidere a unitatii data de inspectorii OJPC.


Inconstienta comerciantilor poate avea repercusiuni grave, umiditatea exagerata de pe pereti si tavan putind provoca in orice moment un scurtcircuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS