11.2 C
Craiova
miercuri, 24 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateToaletele publice - adevarate focare de infectie

Toaletele publice – adevarate focare de infectie

WC-urile publice din Craiova au ajuns intr-un grad avansat de degradare. Tencuiala cade, faianta este ingalbenita de vreme, iar in toaleta mirosul intepator nu te lasa sa iti faci treaba. Este vorba despre cele cinci WC-uri publice din Craiova, cel din fata prefecturii (care a fost deja scos la licitatie), WC-ul public din fata BancPost (care va fi demolat de primarie), cel din Craiovita Noua, cel de la Judecatorie si cel din Parcul Romanescu (care a fost deja inchis).


WC-ul public din Parcul Crizantemelor, inchis


Doar cei in virsta isi mai aduc aminte ca in Parcul Crizantemelor (Puskin) a fost odata o toaleta publica, dar cu timpul si ei au uitat. „Aaaa!!!! Veneam cu fata cind era mica. Se juca prin parculet si, daca avea nevoie la toaleta, nu mai mergeam acasa, ca era WC-ul asta aici. Dar sa stiti ca era curat, nu cum sint acum WC-urile astea publice“, isi aminteste nea Nae. De ani buni, cladirea a fost inchisa cu lacatul, iar cei care locuiesc in zona au uitat de ea.


In Parcul „Romanescu“, Teatrul de Vara este focar de infectie


Nu mai ai unde sa iti faci nevoile. In Parcul Romanescu usile WC-urilor au fost inchise cu lacatul, iar trecatorii si-au facut „treaba“ in fata usilor, parca in semn de protest fata de autoritati, dar si pentru ca pina la Teatrul de Vara este drum lung. „Ce sa faci daca te apuca? Te duci unde apuci, in boscheti, dupa pomi, acolo unde esti sigur ca nu te vede nimeni. Si oamenii sint de vina ca nu pastreaza curatenia, dar tot cei de la primarie sint vinovati. In loc sa ofere conditii, ei lasa totul in paragina“, a declarat Ilie Ionel, un pensionar care se plimba in fiecare zi prin Parcul „Romanescu“. La fel iti raspunde orice trecator. De voie, de nevoie trebuie sa mearga undeva, iar in parc nu exista nici o toaleta publica in functiune. Teatrul de Vara a ramas cea mai la indemina solutie ca sa nu mai pleci acasa doar pentru a-ti face nevoile.


Dai 5.000 de lei si „scapi“ de probleme


WC-ul public din fata BancPost are o taxa fixa de 5.000 de lei. Tanti Mariana spune ca spala si curata de 30 de ori pe zi, dar tot degeaba. Cu mirosul s-a obisnuit, ca nu are incotro: „Trebuie sa maninc si eu o piine. Mi-e greu si mie ca tot timpul trebuie sa spal, oamenii uita si sa traga apa, iar hirtiile le arunca pe linga, oare la ei acasa fac la fel? Dai 5.000 de lei, iti faci nevoile si lasi in urma ta mizerie. Nu poti spala si dezinfecta doar cu apa, mirosurile ramin si totul se transforma intr-un focar de infectie“. Dar tanti Mariana isi face griji din cauza ca primaria vrea sa demoleze WC-ul si sa mareasca strada. „Au strazi destule, bani de benzina pentru masinile lor de lux sa aiba, dar WC-uri cite au mai ramas in oras?“.


Si craiovenii spun ca in loc sa demoleze, ar trebui sa construiasca altele in plus, iar pe cele vechi sa le renoveze. „Nu avem unde sa mergem cu copiii, sint mici, nu le putem spune sa astepte pina ajungem acasa. Domnul Solomon ar trebui sa se gindeasca mai bine“, a spus Veronica Ilie. Aceeasi mizerie si aceleasi probleme sint si la WC-ul public situat in fata prefecturii. Femeia de serviciu, satula de mizeria in care sta, nu mai vrea sa auda nici de presa, stie doar ca e obligata sa stringa mizeriile altora.


„Trebuie sa dispara aceste bombe infecte“, a spus Antonie Solomon


„Este jenant pentru un oras care se vrea civilizat ca oamenii sa se foloseasca de aceste WC-uri asa-zise publice. Sint bombe infecte care trebuie sa dispara. Exista un proiect de hotarire in urma caruia multe dintre WC-urile publice vor fi scoase la licitatie. Vom investi mult in WC-uri ecologice, care vor fi curatate de angajatii salubritatii si pentru care oamenii nu vor plati nici un ban. Vrem sa le amplasam in primul rind in statiile de taxi, in parcuri, in gradini, in piete si in locurile aglomerate“, a declarat edilul-sef. Si primarul nu glumeste! Proiectele sint multe, avem nevoie deocamdata de rabdare si sa avem grija sa nu ne apuce nevoile prin oras.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU