11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024

Scurte stiri

Contractele pe 2005 nu vor fi semnate in aceasta luna


Casa de Asigurari de Sanatate (CAS) Dolj nu poate incheia deocamdata contracte pe 2005 cu furnizorii de servicii medicale, din cauza ca nu exista baza legala. Potrivit reprezentantilor acestei institutii, in prezent atit CAS, cit si principalii furnizori de servicii medicale sint pregatiti pentru semnarea contractelor. „Singurul impediment il constituie faptul ca noul contract-cadru si normele de aplicare, desi au fost adoptate, nu au fost publicate in Monitorul Oficial. Speram sa se rezolve aceasta problema in urmatoarele zile, astfel incit contractele sa poata fi semnate de luna viitoare“, a precizat Daniela Gheorghe, purtatoarea de cuvint a CAS Dolj. Pina la incheierea noilor contracte, finantarea unitatilor sanitare se realizeaza in baza unui act aditional la contractul pe 2004, in judetul Dolj numai pentru medicamentele gratuite si compensate fiind alocate in luna ianuarie 25,88 miliarde de lei.


Radioul si televizorul – mijloace de informare dispensabile


Tot mai multi doljeni au preferat, in cursul anului 2004, sa nu plateasca taxa radio – tv la SC ELECTRICA SA. Pe linga cei care conform legii sint scutiti de aceasta obligatie, o mare parte dintre consumatorii de energie electrica au declarat ca nu beneficiaza de nici unul dintre aceste doua mijloace de informare. In aceasta situatie, cei in cauza au depus o declaratie scrisa, pe propia raspundere, la institutia amintita, in care stipulau acest lucru. Prin urmare, pe factura pentru curentul consumat nu se va mai adauga taxa amintita. In aceasta situatie au fost 11.569 de doljeni din mediul urban si 16.784 din mediul rural, care au declarat ca nu detin televizor. Radioul nu mai este la mare cautare, dupa cum au declarat 21.128 de persoane din mediul urban si 30.359 din mediul rural.


Nou centru de colectare a taxelor in Craiova


Municipalitatea craioveana intentioneaza sa infiinteze un nou centru de colectare a taxelor si impozitelor locale, in cartierul Lapus, pentru a scurta deplasarile unora dintre cei care trebuie sa-si plateasca darile. Conform viceprimarului Sorin Iordache, acesta va fi amenajat in spatiul ocupat in prezent de Directia de Asistenta Sociala a primariei, care va avea alt sediu. „Am avea nevoie si de personal suplimentar, insa deocamdata nu putem face angajari, deoarece acestea sint oprite de Agentia Nationala a Functionarilor Publici, dar putem angaja personal contractual“, a precizat vicele Iordache.


Noua hidrofoare pentru sase miliarde de lei


La sedinta Consiliului Municipal Craiova din aceasta luna, Regia Apa Canal va cere aprobarea consiliului pentru cheltuirea a 6,2 miliarde de lei pentru achizitionarea a noua statii de pompare hidrofor. In Craiova exista zece asemenea statii de pompare construite in anii 1970-1980, in cartierul Brazda lui Novac, zona Romul si Piata Centrala. Dotarea tehnica actuala a statiilor de pompare hidrofor este sub orice critica, facind imposibila de multe ori functionarea acestora macar pe parcursul a 48 de ore. Daca propunerea regiei va intruni voturile necesare, este posibil ca locuitorii blocurilor dotate cu astfel de statii sa nu se mai plinga ca ba nu are presiune apa, ba nu urca pina la ultimul etaj.


Craiova va avea 700 de politisti comunitari


Politia comunitara din Craiova, pe care deocamdata o va comanda colonel Dumitru Iliescu, va avea 700 de angajati, dintre care majoritate vor avea carte de munca si statutul de functionar public. Dintre acestia, 44 vor fi sefi, iar dintre sefi doar unul se va incadra la personal contractual. Dintre cei 656 angajati ce vor avea posturi executive, 185 vor fi incadrati la personal contractual, iar 471 angajati vor beneficia de statutul de functionar public.


11 cazuri de trichineloza in Gorj


De la inceputul anului si pina in prezent, in judetul Gorj au fost inregistrate 11 cazuri de trichineloza. Cele 11 persoane sint membri a doua familii din Tirgu Jiu, care au mincat carne din porcii pe care i-au sacrificat de Craciun. Din nefericire, carnea nu a fost examinata de catre medicii veterinari, iar consumatorii s-au prezentat la Sectia Boli Infectioase a Spitalului din Tirgu Jiu, unde au fost depistati ca avind trichineloza. Cei internati se afla sub tratament, fiind in afara oricarui pericol.


Cerere suspecta de rambursare de TVA de 45 de miliarde


Inspectorii Directiei de Control Fiscal din cadrul Directiei Generale a Finantelor Publice Dolj lucreaza impreuna cu politia la un caz de cerere de rambursare a TVA in valoare de 45 de miliarde de lei. Deoarece au mari suspiciuni legate de corectitudinea datelor inscrise in facturi si de realitatea derularii tranzactiilor, organele de ancheta cerceteaza doua persoane din judetul Olt, sot si sotie, ale caror nume nu pot fi date publicitatii, care au cerut fiscului doljean returnarea a 45 de miliarde de lei, reprezentind taxa pe valoarea adaugata. Procedeul era simplu. Cei doi soti, care desfasurau deja activitati economice in judetul Olt, au cumparat in Craiova patru societati comerciale, aflate in situatii financiare dificile, iar ulterior prin tranzactii succesive au vindut intre firmele lor mai multe bunuri pentru care au solicitat apoi rambursarea TVA. Banuind ca intreaga afacere se bazeaza pe tranzactii de bunuri fictive, inspectorii Directiei de Control Fiscal si cei ai politiei au facut controale inopinate la sediul firmelor respective, unde au descoperit ca bunurile trecute in facturi nu fusesera niciodata vindute. Organele de ancheta continua cercetarile pentru stabilirea vinovatiei celor implicati.


Fosta conducere de la AVIOANE, data in judecata


SC AVIOANE SA Craiova vrea sa recupereze in instanta de la fosta conducere a societatii suma de 300 de milioane de lei, pe care actualul director, Pantelimon Vilceanu, o considera prejudiciu. „Fostul director Nicolae Deneanu a intirziat reincadrarea unor angajati, care si-au cistigat acest drept in instanta. Este vorba despre sase persoane, dintre care patru au fost reangajate. Noi consideram acest lucru prejudiciu, deoarece s-a intirziat punerea in aplicare a hotaririlor judecatoresti, care erau irevocabile“, a precizat directorul Pantelimon Vilceanu. Acesta a mai spus ca este posibil ca fabrica sa mai incerce recuperarea a citeva miliarde de lei de la fosta directiune, deoarece o considera vinovata pentru ca o parte dintre disponibilizatii intreprinderii au revendicat in instanta aceasta suma in contul drepturilor salariale neacordate la timp.


Tariful social, preferat de craiovenii saraci


SC ELECTRICA SA – sucursala Craiova a inregistrat in 2004 cele mai multe cereri de optiune pentru furnizarea energiei electrice pe baza tarifului CR, de tip monom cu rezervare. Ca urmare a noilor modificari de preturi, cei care au apelat la aceasta varianta vor achita un pret de rezervare de 1.511 lei/zi si pretul pe energie de 3.053 de lei/Kw/h. In schimb, cei cu venituri minime, au preferat tariful social. In acest caz, pentru 1,5 Kw h/zi se vor plati la sfirsitul lunii 1.750 de lei, intre 1,5 -2,5 Kw h/zi – 4.120 de lei, iar daca se depasesc 2,5 Kw/h/zi – 7.996 de lei. „Exista sase astfel de tarife si fiecare consumator are dreptul sa opteze pentru cel pe care il considera cel mai avantajos. Acestia au dreptul in orice moment, daca doresc, sa isi schimbe optiunea facuta. In general, cei care folosesc un singur bec folosesc tariful social“, a precizat Stefan Croitoru, directorul SC ELECTRICA SA, sucursala Craiova.


Ciocoiu, prins in trafic


Lucratorii Biroului Politiei Rutiere Craiova au depistat un urmarit general in urma unei actiuni de rutina pentru supravegherea traficului rutier. La volanul uneia dintre masinile trase pe dreapta de politisti, miercuri, pe strada A.I. Cuza din Craiova, se afla Ovidiu Ciocoiu, de 29 de ani, din localitate, dat in urmarire generala de pe 9 octombrie 2004, pentru ca se sustragea executarii unei pedepse de patru ani de inchisoare pentru comiterea infractiunii de furt. Ciocoiu a fost dat jos de la volan si urcat in masina politiei, cu care a fost trimis direct in arest.


Femeie lovita de un Aro


O craioveanca de 51 de ani a fost victima unui grav accident de circulatie produs miercuri seara, in jurul orei 18.30, pe strada Brestei din localitate. Aflat la volanul unui autoturism Aro 243, Stefan Belei, de 49 de ani, din Craiova, a accidentat-o grav pe Floarea Popa, care se angajase in traversarea strazii printr-un loc nepermis si fara sa se asigure. Victima a fost transportata la Spitalul de Urgenta Craiova, pentru a primi ingrijirile medicale necesare. Politia efectueaza cercetari sub aspectul comiterii infractiunii de vatamare corporala grava din culpa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS