11.2 C
Craiova
marți, 23 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateOperele lui Brâncusi, inconjurate de un material folosit ilegal

Operele lui Brâncusi, inconjurate de un material folosit ilegal

Inspectoratul de Stat in Constructii acuza de incalcarea legii Ministerul Culturii si firmele implicate in realizarea lucrarii de amenajare peisagistica a zonelor din cele doua parcuri din Tirgu Jiu, in care sint operele de arta realizate de Brâncusi. Materialul care s-a folosit la realizarea pavimentului aleilor nu a primit agrementul tehnic, fiind considerat un material de proasta calitate. Cu toate ca Inspectoratul de Stat in Constructii a trimis Ministerului Culturii si Cultelor mai multe adrese prin care aducea la cunostinta faptul ca liantul, denumit STABILIZER, folosit in compozitia pavimentului nu este corespunzator, responsabilii din Ministerul Culturii au dat unda verde folosirii acestuia, produs de o firma din Statele Unite ale Americii si adus pentru prima data in România. La scurt timp, aleile din cele doua parcuri au devenit adevarate mlastini, ingreunind accesul vizitatorilor. Pavimentul a fost folosit in baza unui certificat de conformitate emis de ICECON, „in dispretul legii“, dupa cum spune Irina Paula Jianu, inspectorul general al Inspectoratului de Stat in Constructii.


Produsul trebuia sa fie agrementat


Irina Paula Jianu a declarat ca s-a incalcat legea: „Stratul de agregate naturale concasate stabilizate cu STABILIZER a fost pus in opera in baza unui certificat de conformitate emis in dispretul legii de catre ICECON SA si a dispozitiei de santier emisa de proiectantul SC ROSTRADA SA si insusita de expertul atestat de Ministerul Culturii. Decizia de folosire a acestui material de SC ROSTRADA SA, ICECON SA si Ministerul Culturii, facuta in ciuda sesizarilor Inspectoratului de Stat in Constructii, constituie un act de incalcare a legii“.


Certificatul de conformitate emis de ICECON nu are nici o valoare. „Certificatul de conformitate eliberat de ICECON nu are nici o valoare si este o smecherie. Acesta trebuia sa aiba la baza un standard sau un agrement, care da produsului respectiv niste caracteristici. Certificatul de conformitate nu este pentru stabilizator, ci pentru amestecul de agregate naturale cu STABILIZER si fac trimitere la un STAS, care e cu totul altceva si inseamna stabilizare cu ciment. Este o smecherie. (…) Era obligatoriu ca acest produs sa fie agrementat. Problema este ca s-a facut aceasta lucrare in cunostinta de cauza ca este proasta. Eu am anuntat Ministerul Culturii si Directia Tehnica din Ministerul Lucrarilor Publice. A stiut si ROSTRADA, a stiu si ICECON, deci toti au stiut in afara de constructor“, a spus Irina Paula Jianu.


Inspectoratul de Stat in Constructii va da in judecata ICECON si va sesiza organele de control ale statului in legatura cu lucrarea facuta la Tirgu Jiu. „Am dispus un control la ICECON sa vedem cum a putut sa incalce atit de flagrant legea. Ii dau in judecata si voi sesiza organele de drept, pentru ca au folosit banii publici aiurea, in cunostinta de cauza“, a declarat Irina Paula Jianu.


Conducerea Inspectoratului de Stat in Constructii a spus ca lucrarea trebuia oprita de reprezentantii institutiei in teritoriu. Irina Paula Jianu spune ca il va sanctiona pe inspectorul-sef al Inspectoratului in Constructii Gorj, Ilie Merfu: „Domnul Merfu a facut o mare greseala ca nu m-a anuntat. A inchis ochii. Trebuia sa opreasca lucrarea. Va fi sanctionat de o comisie de disciplina“. Ilie Merfu spune ca a luat de bun certificatul eliberat de ICECON: „Am luat de bun acest certificat. Noi nu ne putem implica in certificari. Am verificat fundatia aleii pina la paviment si era corespunzatoare“.


Primaria Tirgu Jiu nu a fost consultata


Constantin Cretan, purtatorul de cuvint al Primariei Tirgu Jiu, spune ca autoritatile locale nu au fost luate in seama de reprezentantii Ministerului Culturii: „Raminem surprinsi de faptul ca Ministerul Culturii si Cultelor primise recomandarea de la Inspectoratul de Stat in Constructii sa fim consultati cu privire la folosirea unui astfel de material, in conditiile in care se cunostea comportarea acestuia. Nu s-a intimplat acest lucru. Ba, mai mult, la intilnirea care a avut loc saptamina trecuta, reprezentantii Ministerului Culturii au spus ca nu stiu daca este sau nu o comportare normala. Primaria Tirgu Jiu este beneficiarul acestei lucrari. Proiectarea, constructia si celelalte lucrari adiacente au apartinut Ministerului Culturii. Noi am sesizat Ministerul Culturii si vrem sa se remedieze situatia. Noi nu cautam vinovati. Sint organe competente sa faca cercetari“.


Paula Olteanu, directoarea proiectului din cadrul Ministerului Culturii, nu a comentat: „Eu nu mai sint abilitata sa dau declaratii in nume propriu. Lucrez in Ministerul Culturii, care are un birou de presa, si prin biroul de presa va pot furniza orice informatie. Va rog sa solicitati Ministerului Culturii un raspuns. Chiar v-as ruga sa nu ma mai contactati personal. Eu sint directoarea acestui proiect. Ministerul este agentia de implementare“.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS